Kako se igra sudoku: Logičko-matematička vježba za mozak

Vjerojatno ste se već susreli s ovom igrom, ali mnogi ne znaju kako se igra sudoku

Kako se igra sudoku: Logičko-matematička vježba za mozak

Sudoku je jedna od omiljenijih matematičkih zagonetki koja se temelji na logičkom zaključivanju. Sastoji se od jednog velikog kvadratnog polja podijeljenog na 81 manjih kvadratića. Unutar velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3x3 polja. Postoje različite težine te igre, a koristi se za zabavu ili testiranje inteligencije. Vjerojatno ste se već susreli s ovom igrom u novinama ili na Internetu, no znate li zapravo kako se igra sudoku?

shimmer fallback


(FOTO: PixaBay)

Kako se igra sudoku?
Da biste shvatili kako se igra sudoku, prvo je važno istaknuti da je cilj igre ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, uz napomenu da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta. No, do problema leži u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, stupcu i odjeljku od 3x3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni. 

Sudoku može imati više rješenja, ako je na početku otkriveno malo brojeva. Zato treba paziti da se greška ne načini na početku rješavanja. Jedini način rješavanja sudokua je metoda eliminacije, a tu se koristi svojstvom da se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom stupcu, retku i bloku. Rješavanje postaje lakše ukoliko se otkrije više brojeva.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.