Jesen stiže, a s njom i fantastični filmovi!

Možda je prohladno, možda pada kiša prečesto, ali dobra strana jeseni su filmski hitovi koji s krajem kolovoza dolaze na velika platna! Prvi od njih su Lucy i Nicolas na praznicima za koje vam poklanjamo ulaznice

Jesen stiže, a s njom i fantastični filmovi!

Blitz Cinestar je za ovu jesen pripremio brdo novih filmova koji će zadovoljiti svaki ukus, čak i najzahtjevnijih gledatelja! Prvi od njih su Lucy i Nicolas na praznicima. Sve o njima pročitajte u nastavku, a imate ih prilike i pogledati u svom najbližem Cinestar jer vam poklanjamo ulaznice. Zabavite se uz vrhunski triler i Scarlett Johansson, kao i uz odličnu obiteljsku komediju koja ljetovanje prikazuje kroz dječje i odrasle oči.


Lucy


Krhka djevojka Lucy oteta je kako bi postala ljudska mula, transporter vrećice nepoznatog sadržaja u svom trbuhu. No, naizgled nježna Lucy ubrzo se pretvara u svemoćnu ratnicu koja umjesto 10% koristi cijeli svoj mozak. Kako bi saznala što se s njom događa Lucy se obraća za pomoć profesoru Normanu (Morgan Freeman).


LUC BESSON, scenarist i redatelj koji potpisuje hitove Nikita, Leon i Peti element, osmislio je najčvršće i najpamtljivije heroine u novijoj povijesti filmske umjetnosti. Ovog puta režirao je film u kojem glume SCARLETT JOHANSSON (Captain America: The Winter Soldier, The Avengers) i dobitnik Oscara MORGAN FREEMAN (The Dark Knight Rises, Oblivion) - akcijski triler Lucy koji pokazuje što sve jedna žena može istinski postići ako otključa 100 posto kapaciteta svojeg mozga i dopre u najudaljenije kutke svojeg uma.

Odavno je poznata pretpostavka da ljudi koriste tek mali postotak svojeg cerebralnog kapaciteta. Stoljećima se pretpostavlja što bi se moglo dogoditi kad bi čovječanstvo moglo istinski evoluirati tako da se ta granica pomakne. Uistinu, što bi se dogodilo našim svijestima i novopronađenim sposobnostima kad bi svi dijelovi mozga bili neprekidno aktivni? Kad bi svaki pojedini od 86 milijardi gusto složenih neurona u ljudskom mozgu „ispalilo“ istovremeno - bi li ta osoba zapravo postala nadčovjek?

Bessonova priča upoznaje nas s Lucy (Johansson), bezbrižnom studenticom koja živi u Tajvanu i koju njezin mladić trikom navede da nepoznatom poslovnom čovjeku preda aktovku. Prije no što je shvatila da je nasamarena, već je oteta - kao taoca ju drži nemilosrdni gospodin Jang (CHOI MIN SIK - Oldboy, Lady Vengeance). Kirurški joj ugrađuju paket prepun moćne sintetičke tvari koja bi ju vjerojatno ubila da procuri. Isprva užasnuta, Lucy je sad očajna. Uz još nekoliko taoca odlazi do zračne luke ne bi li odletjela na drugi kraj svijeta kao transportna mula s materijalom koji njenim otmičarima ima najvišu moguću vrijednost.

Kad se kemikalija zbog nepredviđenog događaja iscuri i Lucy ju apsorbira, njeno tijelo počinje prolaziti kroz nezamislive promjene. Kapacitet njenog mozga se otključava do zadivljujućih i ranije samo hipotetičkih razina. Dok pokušava shvatiti i usvojiti nevjerojatne promjene u svojem umu i tijelu, Lucy počinje osjećati sve što ju okružuje - prostor, zrak, vibracije, ljude, čak i silu teže - i razvija nadljudske sposobnosti uključujući telepatiju, telekinezu, širenje znanja i nevjerojatnu kontrolu nad materijom.

Dok supstanca nastavlja buditi i otključavati svaki uspavani dio njezina uma, Lucy juri na drugi kraj planeta ne bi li potražila pomoć. Profesor Samuel Norman (Freeman) desetljećima istražuje potencijal mozga i u njegovu mu području nitko nije ravan - on je jedini čovjek na Zemlji koji može uvidjeti kamo ovo može voditi.

Lucy pomaže policijski kapetan Pierre Del Rio (AMR WAKED - Syriana, televizijski House of Saddam), zapovjednik ureda u kojem nema ni trunke strasti. Iako ga uznemiruju njene naizgled neljudske moći (koje rastu iz minute u minutu), Del Rio će žrtvovati vlastiti život da bi zaštitio mladu ženu koja ga treba da bi zadržala posljednju trunku ljudskosti.

Bivši ju otmičari neumorno progone i ubili bi bilo koga da bi se dočepali svojeg proizvoda iz žene koja je postala njihovom najvećom neprijateljicom. Istovremeno, Lucy se pretvara u ratnicu…

Izvorno ime: Lucy
Redatelj: Luc Besson
Uloge: Scarlett Johansson, Morgan Freeman, Analeigh Tipton
Žanr: akcija, triler
Trajanje filma: 90 minuta
Država: Francuska

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback
Nicolas na praznicimaNicolas je sretno dijete, jedinac kojeg vole roditelji i obožava baka. Tijekom školskih praznika obitelj otputuje na odmor na more. Nicolas će u novoj okolini pronaći nove prijatelje za igru, a njegovi roditelji odmor će shvatiti na potpuno drugačiji način….

Kraj je školske godine. Konačno su počeli željno očekivani praznici. Mali Nicolas, njegovi roditelji i baka kreću na more i smještaju se u hotel Beau-Rivage. Na plaži, Nicolas upoznaje nove prijatelje: tu je Ben koji nije na praznicima već živi tu, Freddy koji stalno jede sve šta mu padne šaka, pa čak i sirovu ribu. Zatim tu je i Jocky koji smiješno govori jer je Englez, cendravi Crispin, te Christopher koji stalno mora biti u pravu i svima ide na živce. Nicolas upoznaje i Elizabeth, malu djevojčicu koja ga svugdje prati širom otvorenih očiju. "Kako su samo slatki njih dvoje, je l se to čuju svadbena zvona?", bockali su odrasli. Nicolas je u panici! Srećom, ima prijatelje koji će mu pomoći, ali ne bez nestašluka. Ovi praznici na plaži, u hotelu, u šumi, s prijateljima, s obitelji, čuvarom plaže i učiteljom plivanja za Nicolasa će biti nezaboravni.

LAURENT TIRARD, redatelj: intervju

Zbog čega ste se odlučili biti dio još jedne Nicolasove avanture?

Priča o Nicolasu zamišljena je u više nastavaka, a nakon velikog uspjeha prvijenca bilo je logično snimiti nastavak. Tema praznika podsjetila me na filmove iz djetinjstva poput Mr Hulots Holidays ili Holiday Hotel. Uvidio sam da će nas ova tema odvesti u potpuno drugačiji svijet i probuditi u nama bezbrižnost koju smo osjećali na praznicima tijekom 50-ih i 60-ih godina. Upravo zbog toga sam želio ponovo biti dio toga. Snimanje prvog filma za mene je bilo snažno emotivno iskustvo koje je ostavilo neizbrisiv trag jer raditi s djecom je čarobno. Bio sam u strahu od mogućeg razočaranja, ali me je snažno privlačilo ponoviti cijelo iskustvo. Donio sam ispravnu odluku i ponovo istinski uživao.

Koja je vaša veza s likom u filmu?

Kao dijete sam čitao knjige i snažno se poistovjećivao s Nicolasom. Uspoređivao sam se s ovim dječakom koji na život gleda kroz prizmu mašte.

Jeste li se ovaj put osjećali slobodnije prilikom pisanja scenarija?

Prilikom pisanja scenarija za prvi film, Gregoire Vigneron (koscenarist) i ja smo osjećali odgovornost napisati adaptaciju koja će biti što vjernija izvorniku. Ovaj put smo imali manje materijala budući samo jedna knjiga opisuje ljeto koje Nicolas provodi na praznicima. To nam je dalo veću slobodu. Iskazali smo se i zadobili povjerenje Anne Goscinny, Jacquesa Sempea i gledatelja, pa smo ovaj put mogli biti slobodniji i maštovitiji.

Koji su bili glavni izazovi ovaj put?

Morali smo pronaći jedan zaplet i jednu glavnu temu u moru malih pričica u knjigama. No, pričanjem nekoliko priča paralelno - o Nicolasu i Elizabethi, njihovim roditeljima, odnosu Nicolasovog oca i njegovog šefa - mogli smo uključiti više narativnih tema nego u prvom filmu.Ne baš… U prvom filmu smo smatrali da je neophodno dati odraslim likovima određenu važnost kako bismo privukli sve uzraste gledatelja. Raditi na tim likovima bilo je vrlo zabavno, posebno na liku majke koja je prikazana s puno humora. To smo željeli postići i u ovom filmu.

Veoma ste skloni dvosmislenosti. Zašto?

Kao gledatelju mi se jako svidjelo što je Pixar Studios u svojim uradcima poput filma Toy Story započeo novi trend. Prije njega je većina animiranih filmova bila namijenjena samo djeci. Današnji trend mi jako odgovara. Ja sam istovremeno i dijete i odrastao čovjek, stoga mi je lako biti na razini mlađe publike, a dvosmislenosti mi spontano naviru prilikom pisanja.

Jeste li možda ubacili neku od svojih uspomena?

U prvom filmu se nisam ustručavao. Film Le Petit Nicolas vrvi anegdotama iz mog djetinjstva. U ovom filmu sam želio odati počast filmovima uz koje sam odrastao, a koje potpisuju Tati, Kubrick, Bardot, Fellini, Hitchcock.

Izvorno ime: Les vacances du Petit Nicolas
Redatelj: Laurent Tirard
Uloge: Matheo Boisselier, Valerie Lemerciere, Cad Meras
Žanr: komedija, obiteljski
Trajanje filma: 97 minuta
Država: Francuska

Davor Balaško

shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback


shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.