Image
Foto: www.profimedia.hr
Djetinjstvo puno laži i obmana
Foto: www.profimedia.hr

Djetinjstvo puno laži i obmana

Legendarni američki glumac Jack Nicholson na sceni je već više od 60 godina, a tijekom karijere najpoznatiji je postao po ulogama zlobnika i antijunaka. Bio je nominiran za nagradu Oscar čak 12 puta, što mu je donijelo i titulu glumca s najviše nominacija u povijesti Hollywooda. Također je i jedini glumac koji je još od 60-ih godina svakoga desetljeća dobio barem jednu nominaciju za tu prestižnu nagradu. Povodom njegova 85. rođendana prisjetile smo se nekih od značajnijih trenutaka u njegovu životu, a započet ćemo od početka - u njegovom djetinjstvu. Punim imenom John Joseph Nicholson glumac je rođen u New Yorku, no odrastao je u gradu Neptuneu. Razlog tome da je rođen daleko od svoje obitelji bile su okolnosti u tom trenutku. Njegova majka June bila je tinejdžerica te je njihova obitelj htjela njegovo rođenje držati u tajnosti. Iako se isprva nije znalo tko mu je otac, kasnije je glazbenik Don Furcillo priznao da je u to vrijeme spavao s June. Kako bi zaštitila ugled obitelji, June je rodila u drugom gradu, a njezina majka Ethel odgojila je Jacka kao svog sina. Nicholson je odrastao uvjeren da mu je baka zapravo majka, a za majku je dugo vjerovao da mu je sestra. Pravu istinu o svojoj obitelji saznao je tek kada je imao 37 godina te je već bio slavan. Činjenice je otkrio časopis Time dok je njihov novinar radio veliku priču o popularnom glumcu. June i Ethel u tom su trenutku već bile mrtve. Bizarno, zar ne?

Zločesti holivudski dečko
Foto: www.profimedia.hr

Zločesti holivudski dečko

Nakon što je završio srednju školu, preselio se u Los Angeles. Među prvim poslovima u show businessu bio mu je posao asistenta animatorima Williamu Hanni i Josephu Barberu, koji su najpoznatiji po crtanoj seriji "Tom & Jerry". Da nije postao glumac, vjerojatno bi karijeru izgradio kao ilustrator u Hollywoodu. Imao je 21 godinu kada se prvi put pojavio na velikom platnu, a bilo je to u krimi drami "The Cry-Baby Killer". Film je bio i prvi u nizu njegovih suradnji s redateljem Rogerom Cormanom. Njegova najznačajnija uloga s početka karijere bila je ona mazohističkog pacijenta u Cormanovu filmu "Mala trgovina užasa" iz 1960. godine. Prijateljevao je s Marlonom Brandom, a bio je znan kao veliki ženskaroš, zavodnik i partijaner – no njegov razvratni život nikada ga nije sprečavao da zablista u filmskim ulogama. Upravo suprotno – on je svakim novim filmom sve više oduševljavao. Jednostavno rečeno, Jack je oduvijek bio glumac golema kalibra, pa ni ne čudi da je pokorio svijet svojim izvedbama.

Jako je dobro znao izabrati uloge
Foto: www.profimedia.hr

Jako je dobro znao izabrati uloge

O Jacku Nicholsonu možda se može reći svašta, od toga da je čudak pa sve do toga da je bio alkoholičar, no ono što je sigurno je to da je oduvijek znao jako dobro prepoznati koja će mu uloga donijeti bogatstvo, slavu i pohvale kritike. Tako je postao najpoznatiji po ulogama u golemim uspješnicama poput „Kineske četvrti“, „Leta iznad kukavičjeg gnijezda“, „Isijavanja“ Stanleyja Kubricka, komedije „Bolje ne može“, „Batmana“ Tima Burtona i „Pokojnih“ Martina Scorsesea. Surađivao je s nekima od najvećih redatelja 20. i 21. stoljeća, a oduvijek je znao ugrabiti priliku kada bi mu se pružila. Tako je recimo za svoju legendarnu ulogu Jokera u „Batmanu“ Tima Burtona dogovorio da mu se do kraja života isplaćuje postotak od prava tog filma. Dosad je zaradio oko 60 milijuna dolara za tu ulogu zahvaljujući poduzetnom duhu. Općenito, iako nije tipični ljepotan, Jack Nicholson zahvaljujući vrsnoj glumi i karakternim ulogama zaradio je oko 400 milijuna dolara.

Oskarovac velika šarma
Foto: www.profimedia.hr

Oskarovac velika šarma

Cijelu karijeru Jack Nicholson je, osim kao dobar glumac, na glasu i kao veliki ženskaroš, no u braku je zapravo bio samo s jednom ženom. Glumac i Sandra Knight vjenčali su se 1962. godine, a u dvije godine braka dobili su kćer Jennifer, koja je rođena 1963. godine. Nakon rastave o njegovu su privatnom životu kružile brojne glasine. Glumica Susan Anspach tvrdila je da je njezin sin Caleb Goddard ujedno i Nicholsonov sin. Jack u to nije bio uvjeren, no 1996. godine Caleb je istaknuo kako ga je Nicholson priznao i službeno. Platio je troškove njegova studiranja, a Calebova je majka i u oporuci napisala da je on dijete koje je dobila sa slavnim glumcem. Nicholson se čak 17 godina viđao s glumicom Anjelicom Huston, a za vrijeme njihove veze izlazio je i s brojnim drugim ženama – što je Angelica znala i čak odobravala. Jedna je od njih i danska manekenka Winnie Hollman, s kojom ima kćer Honey Hollman. S Rebecoom Broussard ima dvoje djece, a nakon nje bio je u vezi s glumicom Larom Flynn Boyle do 2004. godine, kada su se razišli. Sveukupno tako ima 5 djece, a smatra se kako je spavao s više od 1000 žena.

Umirovljena legenda
Foto: www.profimedia.hr

Umirovljena legenda

Ono što je sigurno u vezi Jacka Nicholsona je to da možda nema mišiće ni izgled Brada Pitta, ali karizme je oduvijek imao na bacanje. Zato je i uspijevao zavesti tolike žene, kao i opčiniti svojim nastupima publiku diljem svijeta. Često je glumio zlikovce, luđake ili pak demonske muškarce zlih namjera, a sam je priznao kako su mu upravo takve uloge najzabavnije - pa se u njima i specijalizirao. Zanimljivo je da je svoj posljednji film Nicholson snimio 2010. godine, no odbija priznati da se umirovio, jer kako sam kaže, to ne godi njegovu egu. Ipak, činjenica je da ga više ne viđamo na filmskom platnu, a sve rjeđe pojavljuje se i na crvenim tepisima. Naime, prije nekoliko godina je potvrđeno kako boluje od demencije te sve više slabi, što zapravo i ne čudi s obzirom na njegove godine. O ovom omiljenom čudaku s filmskog platna danas primarno skrbe njegov sin Ray i kćerka Lorraine, s kojima od sve svoje djece ima najbolji odnos.

Glumac kojeg obožavamo
Foto: www.profimedia.hr

Glumac kojeg obožavamo

Za kraj možemo samo zaključiti kako je Jack golema zvijezda i danas, baš kao što je bio i prije i 20 i prije 30 i prije 40 godina. Njegova slava i šarm jednostavno ne blijede, a iako je on napustio svijet filma i aktivno prestao glumiti, obožavatelji diljem svijeta i dalje ga smatraju odličnim glumcem čija se svaka uloga može gledati iznova i iznova. Od "Isijavanja" pa sve do "Batmana", Jack nam je u naslijeđe ostavio brojne svoje genijalne izvedbe i na tome smo mu zahvalne. Svijet filma bez njega jednostavno ne bi bio isti.

Omiljeni čudak s filmskog platna

Mislio je da mu je majka sestra - nevjerojatna životna priča zločestog dečka Hollywooda

Oskarovac i miljenik publike i kritike već desetljećima, neponovljivi "zločesti dečko" Hollywooda, Jack Nicholson na današnji dan slavi svoj 85. rođendan! Odlučile smo mu tim povodom posvetiti ovu priču te se kroz mali fotografski vremeplov prisjetiti ključnih događaja u njegovom privatnom, ali i poslovnom životu. Iako možda misliš da već sve znaš o Jacku kao holivudskom zavodniku i veseljaku široka osmijeha, prevarila bi se - njegov život skriva mnoge neobične događaje koji graniče s bizarnostima. Sve o tome saznaj u našoj fotogaleriji.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr