Izvrsna utjeha u vrijeme karantene: Pitale smo Alis Marić koje bi knjige trebale čitati u danima izolacije

Knjige i književnost ti mogu pomoći da nastaviš osjećati život u vremenima prisilnog zastoja. Napokon se možeš pozabaviti dobrim romanima i zanimljivim junakinjama i junacima

Izvrsna utjeha u vrijeme karantene: Pitale smo Alis Marić koje bi knjige trebale čitati u danima izolacije

Prvi otkaz u životu je dobila nakon 22 godine rada, s 50 godina nije mogla naći posao jer su joj govorili da je prestara. Našla se u bezizlaznoj situaciji, ali ispostavilo se da je ta situacija, na rubu ponora, za nju bila najbolja. To zna danas! Jer u 2020. ova dama živi posve drugačiji život bez stresa iako radi 24 sata dnevno sedam dana tjedno.

Iz ljubavi prema knjigama, Alis Marić je prije sedam godina pokrenula blog „Čitaj knjigu“, danas je cijenjena književna blogerica s vojskom pratitelja, konkretno - na Facebooku je prati više od pola milijuna ljudi, a na Instagramu skoro sto tisuća ljudi. Zahvaljujući potpori supruga i djece, uspjela je ostvariti svoje snove i danas živi svoj san. Uz ti što i sama piše knjigu koja će se na tržištu pojaviti slijedeće godine, Alis je pronašla vremena kako bi nam preporučila što čitati u vrijeme korone. No, prije toga nas je zanimalo što nju ovih dana najviše ispunjava.

„Za mene  u vrijeme karantene nema velikih promjena u načinu življenja. Ok, nema sastanaka, promocija, putovanja, posjeta izložbama, muzeja, kina, ali puno toga je ostalo isto. Radim od doma već punih sedam godina. Vrlo često mi treba izolacija, tišina, koncentracija i osama. Tako da se u tom pogledu ništa nije promijenilo. Puno čitam i najdraže su mi prijateljice  - knjige. Društvene mreže i nove tehnologije su moji stalni „alati“ kojima ostvarujem svoj san a na kraju i zarađujem svoj kruh. Nedostaje mi jedino moja šira obitelj, moji prijatelji i putovanja. Upravo sada sam trebala biti u otkrivanju Baskije, ali to ćemo morati prebaciti za neka druga bolja vremena. Sada se veselimo malim, običnim i dostupnim stvarima. A vjerujte mi ima ih dovoljno", s osmijehom zaključuje Alis.

Donosimo ti njezinih pet književnih preporuka:

1. Kate Quinn – Aliceina mreža

Roman o dvije žene u poslijeratnoj Francuskoj koje su u potrazi za istinom. Jedna je iskusna špijunka , unovačena u francusku mrežu Alice za vrijeme prvog svjetskog rata a druga je neobična, mlada Amerikanka koja traži svoju rođakinju, nestalu za vrijeme 2. svjetskog rata. Apsolutno zaslužena preporuka za čitanje svima koji vole povijesne napetice koje su zasnovane na istinitim događajima.


2. Helen Fitzgerald – Plač

Nevjerojatno napet psihološki triler o jednom paru koji iz Škotske putuje avionom u australski Melbourne. Na tom dugom i iscrpljujućem letu, njihov devetomjesečni sinčić ne prestaje plakati. Po dolasku u Australiju, beba misteriozno nestaje, nakon što su roditelji stali kupiti neke stvari u lokalnoj trgovini.  

Image

3. Lea Brezar – Ogledala

U jednom dahu sam pročitala ovu vrlo poučnu i inspirativnu knjigu domaće autorice Lee Brezar koja i ovaj puta kroz knjigu želi čitateljima poslati važne poruke jer, imamo li samopoštovanje, ispravnost, vjeru i čistoću duha tad možemo prihvatiti fenomen života tako da on radi za, a ne protiv nas.

Image

4. Margaret Atwood – Sluškinjina priča

Sa sve većim religijskim fundamentalizmom danas roman Margaret Atwood uvjerljiv je, možda i više nego prije. Kvazi kršćani koji su se prozvali Jakovljevi sinovi pučem su, ubojstvom američkog predsjednika i većine Kongresa zavladali zemljom nakon nuklearnog rata. Sada je demokracija tek daleki san, a zemljom vlada vojna diktatura, reorganiziraju društvo svojim tumačenjem Starog Zavjeta i novim, militantnim i hijerarhijskim modelom društvenog i religijskog fanatizma. Najveća je promjena u društvenim slobodama, osobito žena koje prvo ne smiju primati plaću, pa ne smiju raditi, razvod je krimen pa se poništavaju brakovi i oduzimaju djeca rođena u njima… ali to nije sve.

Image

5. Louisa May Alcott - Male žene

Knjige koja su nježne, tople, koje pričaju o obitelji i snazi ljubavi nikada vas neće razočarati. “Male žene” je takav roman, uz to je uvijek na popisu najboljih i najdražesnijih klasika. Obitelj March, a zapravo Alcott ima i najbolju majku u književnosti, živopisne likove sestara od kojih će vam jedna sigurno biti najdraža, jedna vam ići na živce, a jedna će vam slomiti srce…