Top lista

Izabrale smo 10 legendarnih božićnih pjesama koje slušamo na repeat

Od starijih i nostalgičnih hitova poput "White Christmas" pa sve do modernog hita "All I Want For Christmas Is You"

mariah.jpg

Ako si jedna od onih koji obožavaju Božić, onda sa slušanjem božićne glazbe vjerojatno započinješ što prije možeš - a uostalom, kada je riječ o božićnim melodijama, nikada nije prerano. Blagdanski hitovi koje obožavamo slušati vode nas do najčarobnijeg doba u godini, a ni ova godina nije iznimka.

Image

Božićni filmski klasici kojima se rado vraćamo: Koji je tebi najdraži?

Bilo da se želiš riješiti "Grinch" raspoloženja zbog situacije u kojoj se nalazimo, ili jednostavno želiš da ti nešto svira u pozadini dok ukrašavaš kuću ili pečeš božićne kolačiće, postoje neke božićne pjesme koje će te uvijek oraspoložiti i uvesti u božićno raspoloženje. A kada sastavljaš svoju božićnu playlistu za ove blagdane, nikako ne zaboravi uvrstiti ovih deset legendarnih hitova koje smo izdvojile - od nostalgičnog hita "White Christmas" pa sve do melodije koju svi već jako dobro znamo, "All I Want For Christmas Is You".  Ovo je naš izbor deset legendarnih božićnih pjesama koje će obilježiti i ove blagdane.

"Last Christmas", Wham!

Pop duo WHAM!, koji se sastojao od Georgea Michaela i Andrewa Ridgeleyja, objavio je ovu pjesmu 1984. godine, ali ovaj je hit na vrh ljestvice dospio tek 2017., nakon smrti Georgea Michaela. Unatoč tome, ovaj je hit nadahnuo mnoge pjevače da ga na svoj način obrade, a najnoviju verziju mogli smo čuti u prošlogodišnjem istoimenom filmu, "Last Christmas".

"All I Want For Christmas Is You", Mariah Carey

Ova pjesma, koja je najprodavanija moderna božićna pjesma svih vremena, donijela je Mariah Carey titulu "kraljice Božića". Ova vesela pjesma njezina je najpoznatija, ali i najtrajnija pjesma, a zanimljivo je da je pjesma došla na prvo mjesto Billboardove ljestvice krajem 2019. godine, i to 25 godina nakon što je izvorno snimljena.

"Do They Know It's Christmas?", Band Aid

Britanska supergrupa Band Aid snimila je ovu božićnu pjesmu 1984. kao singl za borbu protiv gladi u Etiopiji. Brojne mega zvijezde uključile su se u snimanje ove pjesme, a među njima su i Phil Collins, Bono Vox, George Michael, Boy George, Simon Le Bon i mnogi drugi.

"It's The Most Wonderful Time Of The Year", Andy Williams

Pjesma koju su 1963. napisali Edward Pola i George Wyle, a koju je izveo Andy Williams, i danas je jedna od poznatijih božićnih pjesama, a toliko je vesela da ju uvijek obožavamo slušati.

"Fairytale of New York", The Pogues

Iako se melodija tijekom svog života suočavala s brojnim kontroverzama, božićna pjesma engleskog keltskog punk benda za mnoge je i dalje neizbježno privlačan hit. The Pogues su ovu pjesmu izvorno napisali kao izazov koji se na kraju ispostavio vrlo uspješan, jer je u godinama od objavljivanja ova pjesma postala najslušanija božićna pjesma 21. stoljeća u Velikoj Britaniji i Irskoj.

"Rockin' Around The Christmas Tree", Brenda Lee

Pjevačica Brenda Lee imala je samo 13 godina kada je snimila ovaj omiljeni blagdanski hit i vjerojatno nije mogla ni sanjati da će ga ljudi i danas slušati - ovo je jedan od nezaobilaznih hitova bez kojih ne možemo ni zamisliti Božić.

"Driving Home For Christmas", Chris Rea

Ova pjesma u kojoj Chris Rea svojim hrapavim glasom pjeva o tome kako je zaglavio u božićnom prometu iznenađujuće je popularna. Ne samo da je dva puta zabilježena na ljestvicama u Velikoj Britaniji, već se prije nekoliko godina našla i na među top tri najslušanijih pjesama u Norveškoj.

"Run Rudolph Run", Chuck Berry

Snimljena na vrhuncu njegove popularnosti, Chuck Berry izbacio ovu pjesmu u znak poštovanja prema svima omiljenim sobovima, a pjesma nadahnuta bluesom dokazuje da rock and roll i Božić zaista idu ruku pod ruku. Ova nas pjesma također uvijek podsjeća na nezaboravnu scenu iz filma "Sam u kući 2", kada je cijela obitelj trčala po aerodromu kako bi stigla na vrijeme na avion i kada su Kevina opet ostavili po strani.

"White Christmas", Bing Crosby

Već je prošlo dugo vremena otkako smo imali bijeli Božić, a uz Crosbyjev hit "White Christmas" o njemu barem možemo maštati. Ovaj hit snimljen davne 1979. ni danas ne silazi s naše liste omiljenih božićnih pjesama i slušamo ga na repeat.

"Happy Xmas (War is Over)"

John Lennon i Yoko Ono izvorno su snimili ovu pomalo kontroverznu melodiju sa zborom zajednice Harlem u znak prosvjeda protiv rata u Vijetnamu. Negdje na putu, ovo je postala voljena božićna pjesma koju i danas rado slušamo.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.