Image
Foto: www.profimedia.hr
Najzgodniji učenik neobičnih interesa
Foto: www.profimedia.hr

Najzgodniji učenik neobičnih interesa

Matthew David McConaughey rođen je 4. studenog 1969. u gradiću Uvaldeu u američkoj saveznoj državi Teksas. Njegova majka Mary Kathleen bila je odgajateljica u vrtiću, ali i spisateljica koja ga je i podučavala, dok je otac James Donald McConaughey imao benzinsku crpku, a uz to je igrao američki nogomet. Zanimljivo je da su se njegovi roditelji dva puta razveli jedno od drugoga i tri puta vjenčali, a osim slavnog holivudskog glumca, imaju dvojicu starijih sinova - Michaela i Patricka, kojeg su posvojili. Trojica dječaka odrastala su u konzervativnoj katoličkoj obitelji. Sam Matthew od malih se nogu bavio sportom, točnije golfom i tenisom, koje je igrao u srednjoj školi Longview, u kojoj je proglašen najzgodnijim učenikom. Iako je otac želio da ga upravo on naslijedi u obiteljskom biznisu, on je to odbio i nakon što je maturirao, 1988., odselio se u Australiju te je mahom prihvaćao čudne poslove - prao je suđe i čistio kokošinjce. Tko bi rekao da će od kokošinjaca doći do crvenih tepiha?

Sudbonosni susret - uz pivo
Foto: www.profimedia.hr

Sudbonosni susret - uz pivo

Samo mu je korak nedostajao da postane odvjetnik, no shvatio je kako to zanimanje nije ono koje će ga usrećiti i koje će raditi s ljubavi. Nakon što je pročitao knjigu američkog autora Oga Mandina, kroz koju se proteže teza „učini to sad“, bez previše razmišljanja okrenuo se sedmoj umjetnosti, točnije režiranju filmova, i od 1991. pa sve do danas Matthew McConaughey počeo je raditi na svom umjetničkom talentu, a kako bi se financirao, snimao je reklame te snimao studentske filmske projekte. Ispijajući upravo omiljeno piće, pivo, u hotelskom baru u Austinu, njegov se život promijenio baš onako kako je sanjao. Upoznao je kasting agenta Dona Phillipsa, a on ga je pak upoznao s redateljem Richardom Linklaterom. Upravo ga je on angažirao 1993. za ulogu u filmu „Munjeni i zbunjeni“, iako se isprva nećkao, smatrajući da je McConaughey prezgodan za tu ulogu. Odluka da tada pusti brkove i bradu pokazala se dobrom jer je Linklater momentalno pristao dati mu je. Dapače, toliko ga je oduševio da ju je proširio i to sa snimanja tek tri scene na izgovaranje čak 300 rečenica.

Zvjezdani ljepotan
Foto: www.profimedia.hr

Zvjezdani ljepotan

S kolegama iz filma, Millom Jovovich i Benom Affleckom, gotovo preko noći postao je zvijezda o kojoj se govori i koju svi žele angažirati u svojim filmovima. Zahvaljujući tome već je godinu kasnije dobio ulogu u filmu „Teksaški masakr motornom pilom“. A onda je došla uloga u filmu "Vrijeme ubijanja". Iako su producenti isprva u njoj poželjeli vidjeti Brada Pitta ili Vala Kilmera, ulogu je na kraju dobio McConaughey te je za nju nagrađen 1997. na dodjeli MTV-jevih filmskih nagrada. Već tada upravo je zahvaljujući izgledu stekao nevjerojatnu popularnost, a često su ga, upravo na tom temelju, ali i glumačkih sposobnosti, uspoređivali i sa slavnim Paulom Newmanom. Ponude za filmske uloge tada su mu se već nudile na svakom koraku, a iako u to vrijeme i nije bio nagrađivan prestižnim nagradama, on je bio zadovoljan. Njegovo je tijelo mamilo uzdahe muškaraca i žena diljem svijeta, a u tom se pogledu nije puno toga promijenilo sve do danas.

Veliki potencijal i talent
Foto: www.profimedia.hr

Veliki potencijal i talent

Baš zbog zamamnog izgleda Matthew je uskoro počeo nizati uloge u romantičnim komedijama i dramama, koje su definitivno obilježile rani stadij njegove karijere. „Neko vrijeme novinski naslovi vrištali su kako sam zgodan muškarac bez majice koji živi na plaži i napušava se. Kao da ne razmišljam ni o čemu, ustanem iz kreveta, pa šta bude. Možeš misliti! Tako sam etiketiran, a filmovi koje sam snimao nisu puno pomogli da uvjere ljude u suprotno. Zbog svega toga nisam dobivao dobre uloge, ne zato što ih nisam mogao snimiti... a sve zbog te percepcije o meni“, žalio se glumac. Naime, imao je znatno veće ambicije od toga da glumi zaljubljene momke na filmskom platnu, a trebao je čekati dugo da bi se konačno iskazao i svijetu pokazao sav svoj talent. Tako je tek nakon 2010. počeo dobivati kvalitetne uloge, a karijeru mu je najviše obilježila ona u „Dobrim dilerima iz Dallasa“ iz 2014.. Da je donio dobru odluku prihvativši tu ulogu, bilo je jasno kao dan kada je te godine na dodjeli Oscara kući ponio najvažniji zlatni kipić - onaj za glavnu mušku ulogu.

Promjena stava
Foto: www.profimedia.hr

Promjena stava

Naime, do zaokreta u karijeri glumca došlo je kada je promijenio svoj stav i krenuo odbijati uloge za koje nije mislio da su kvalitetne - ma koliko mu one novca donosile. Tako je odlučio prihvaćati samo uloge koje su mu bile izazov, kojih se plašio... I to se svakako isplatilo. Napokon je počeo dobivati uloge kakve i zaslužuje, pa je od glumca u romantičnim komedijama postao onaj „na kojeg se računa“ u filmovima poput „Dobri dileri iz Dallasa“ ili „Vuk s Wall Streeta“. O stavu obožavatelja i kritike o njegovoj glumi, progovorio je u jednom od intervjua: „Stalno se uspoređivalo 'onda' i 'sada'. No ništa se nije promijenilo. Nisam uzeo novog učitelja glume niti dodatne sate. Jednostavno sam sam sebi rekao: 'Briga me za novac, želim naučiti nešto novo.'' Kako bi to i postigao, McConaughey je zatvorio svoju produkcijsku, ali i glazbenu kompaniju, a sve kako bi mu gluma ponovo bila u fokusu. „Jednostavno sam odlučio biti glumac kojem nude uloge. Obožavam biti glumac i to što se mogu uživjeti u razne uloge, doista im se prepustiti. Pognuo sam glavu, pokorio se i jednostavno odlučio prihvatiti uloge kojih sam se do tada bojao“, rekao je.

Puno više od lijepog lica
Foto: www.profimedia.hr

Puno više od lijepog lica

Kada je završio snimanje „Dobrih dilera iz Dallasa“, donio je još jednu dobru odluku i prihvatio ulogu u HBO-ovoj seriji „Pravi detektiv“. Njegovo viđenje Rusta Cohlea, kojeg je utjelovio, ostavilo je bez riječi čak i one najgore kritičare. Tada je Matthew doista zacementirao svoj zvjezdani status i još jednom potvrdio kako je on glumac velikog kalibra, a ne samo zgodno lice koje može zavesti slavne ljepotice.

Veliki zavodnik
Foto: www.profimedia.hr

Veliki zavodnik

A kada već spominjemo zavođenje, vrijeme je da pažnju usmjerimo i na privatan život ovog ljepotana. Prva njegova slavna veza bila je ona sa španjolskom glumicom Penelope Cruz. Naime, par se upoznao na snimanju filma "Sahara" te su planule ljubavne iskrice, a zajedno su bili nekoliko godina sve dok 2006. nisu odlučili uzeti pauzu od veze. Ta je pauza postala trajni prekid - jer je srce glumca ukrala druga latino dama. Njegova nova djevojka ubrzo je postala brazilska manekenka Camila Alves, a javnost je nemalo ostala iznenađena njihovom objavom u siječnju 2008. da čekaju prvo dijete. Nakon sina, 2010. dobili su kćer, a potom dvije godine kasnije još jednog sina. Tek godinu prije rođenja trećeg djeteta holivudski zavodnik odlučio je zaprositi svoju partnericu, a vjenčanje je održano 9. lipnja 2012. u njihovom domu u Austinu u Teksasu s privatnom katoličkom ceremonijom.

Sretan obiteljski čovjek
Foto: www.profimedia.hr

Sretan obiteljski čovjek

„Na našem prvom izlasku znao sam da je želim vidjeti i iduće večeri, otići s njom na još jedan izlazak. Te druge noći poželio sam još jedan susret i sve od tada želim izlaziti samo s njom te ni s jednom drugom“, opisao je glumac svoj odnos s lijepom Brazilkom, a koji traje i danas. U sretnom su braku već 10 godina, a djeluju zaljubljeniji no ikad prije. Njihovo troje djece samo su kruna njihova braka, a zanimljivo je i to da se uz ovaj holivudski par nikada nije povezivao niti jedan skandal ili trač.

Podrška u svemu
Foto: www.profimedia.hr

Podrška u svemu

Camila je tijekom 15 godina veze bila Matthewu podrška u svemu. Vlastitu karijeru je stavila na čekanje, a bila je uz njega čak i u neizvjesnim trenucima kada nije dobivao uloge. Naime, kada je glumac odlučio odbijati uloge koje ga nisu inspirirale, pripremio je Camilu na to da će možda neko vrijeme živjeti manje luksuzno. „Prvi korak je bio da počnem odbijati uloge koje sam do tada prihvaćao. Tada sam rekao svojoj supruzi da neko vrijeme nećemo živjeti bajno. Stanarina će biti plaćena, djeca će imati što jesti... Nisam ni sam znao koliko će sve to potrajati“, rekao je kasnije u jednom intervjuu. Camila je u svim izazovima ustrajala uz njega i to se definitivno isplatilo. Danas ne mogu biti sretniji, a ni uspješniji par Hollywooda.

Miljenik publike
Foto: www.profimedia.hr

Miljenik publike

Danas kada slavi svoj 53. rođendan možemo zaključiti jedino to da je Matthew doslovno kao vino - što stariji, to bolji. Reda sve bolje i bolje uloge, na šarmu i ljepoti uopće ne gubi, a djeluje zrelije i mudrije. Jedva čekamo vidjeti kakve će nam sve filmske užitke prirediti u sljedećim godinama.

Može li biti zgodniji?

Holivudski frajer kojeg volimo: Matthew McConaughey slavi rođendan

Malo je holivudskih frajera koje toliko volimo kao što je to slučaj sa zlatnim dečkom iz Teksasa - Matthewom McConaugheyjem. Ovaj oskarovac, odani obiteljski čovjek i glumac savršena tijela na današnji dan slavi svoj 53. rođendan, a mi smo se tim povodom odlučile prisjetiti njegove transformacije tijekom godina, kao i donijeti ti njegovu životnu priču. Vjeruj nam, impresivna je jednako koliko i njegov izgled.

zena.hr • Foto www.profimedia.hr