'Tajkun'

Fantastična glumačka ekipa okupljena u jednoj seriji

Regionalna krimiserija „Tajkun“ jedna je od najboljih TV serija novije produkcije

Dragan Bjelogrlic 3.jpg

Već prve prikazane epizode nove regionalne krimiserije „Tajkun“, autora i scenarista Đorđa Milosavljevića i redatelja Miroslava Terzića izazvale su velik interes gledatelja, ali i kritičara, koji su uglavnom složni u ocjeni da se ovdje radi o jednoj od najboljih TV serija novije produkcije.

Sve je nekako sjelo na svoje mjesto, priča se razvija prirodno i postepeno, kamera je dinamična pa uvlači gledatelja u zaplet i akciju na ekranu, u dijalozima nema primjesa pretjerane isforsiranosti i usiljenosti, a odlična glazbena podloga uvjerljivo zaokružuje odličnu atmosferu u kojoj se odvija radnja serije. Uz izvrsno razrađen scenarij i odličnu režiju, za to imamo zahvaliti i majstorski odabranoj glumačkoj ekipi. U glavnoj ulozi kontroverznog biznismena Vladana Simonovića je uvjerljiv, kao i uvijek, Dragan Bjelogrlić. Smiren, već pomalo umoran od funkcije moćnog biznismena i svega što to za sobom povlači, Simonović se polako priprema na posljednje veliko korporativno preuzimanje i zatim na povlačenje s čela tvrtke kojom upravlja kako bi svoju poziciju prepustio sinu. Naravno, neće sve ići po planu, a u zavrzlame s pravosudnim tijelima i sumnju na izdaju iz redova najbližih suradnika, Simonović se mora suočiti i s nekim neočekivanim problemima potpuno drugačije dimenzije – pokušajem atentata i zatim nizom krvavih ubojstava ljudi s kojima je povezan.

shimmer fallback

Njegov lik zrači drugačije od tipova kakve inače viđamo u ulogama tajkuna. Karizmatičan je i odmjeren, ali bez silovitog nastupa alfa mužjaka kakvog biste očekivali od jednog tajkuna. U stvaranje jednog takvog lika je, barem prema izjavi samog Bjelogrlića u razgovoru za srpske medije, uloženo prilično truda. „Dogovorili smo se da ćemo pokušati napraviti jedan potpuno autentičan lik u smislu da kao glumac pokušam napraviti neku kreaciju koja ne bi sličila na nešto što sam ranije igrao… Trebalo je otkriti taj unutarnji svijet glavnog junaka“, kazao je Bjelogrlić, dodajući da se u tri mjeseca snimanja bavio isključivo razmišljanjem o liku kojeg glumi. Na samoj premijeri serije Bjelogrlić je u šali kazao da je „njegov tajkun jedini tajkun kojeg će Srbija voljeti“, a naknadno je dodao kako je to „možda i jedini tajkun kojeg će Srbija razumjeti“.

I doista, velika pažnja posvećena razradi lika Vladana Simonovića urodila je plodom i gledatelji su dobili tajkuna u čiji se život, prošlost, moralne dileme i životne odluke mogu uživjeti. Njegovu partnericu u seriji, mladu suradnicu i ljubavnicu Kseniju Milenić tumači izvrsna zadarska glumica Tihana Lazović. Iako joj je, po vlastitom priznanju, „Tajkun“ bilo prvo profesionalno iskustvo na ekavici, teško da ćete to primijetiti. No ni kao što tajkun Simonović nije stereotipni tajkun, tako ni njegova bolja polovica, koju glumi Lazović, nije stereotipna sponzoruša i mafijaška supruga. Na prvi dojam djevojka iz susjedstva koja se ne snalazi baš najbolje u kriminalno-elitnom miljeu u kojem se našla, iz epizode u epizodu otkrivamo nove slojeve njezinog lika koje je Tihana majstorski oživjela i povezala u jednu cjelinu.

Jedan od zanimljivijih likova je i inspektor Nikola Božović, kojeg glumi Branislav Trifunović, brat glumca Sergeja Trifunovića i ljubavni partner Tihane Lazović u stvarnom životu. Njegov glumački zadatak nije bio ništa manje zahtjevan. Kao policijski inspektor koji istražuje Simonovića, Božović je rastrgan između svoje profesionalne dužnosti i osjećaja dužnosti i ljudskosti izazvanih njegovim obiteljskim okolnostima i odnosima članova njegove obitelji s čovjekom koji se nalazi u središtu te policijske istrage.

shimmer fallback

Pažnju gledatelja privukla je i u prvom redu kazališna glumica Hana Selimović, koja u seriji tumači lik ambiciozne tužiteljice Jovane Nestorović. Njezina ambicija i odlučnost usmjereni su na jedan cilj– strpati Vladana Simonovića iza rešetaka, a mlada tužiteljica u svrhu ostvarenja tog cilja djeluje kao da je spremna na sve. „Jovana Nestorović tužiteljica je Specijalnog suda za organizirani kriminal i ova uloga važna je iz više razloga. Ona je jedna izuzetno sposobna žena koju u životnim odlukama rukovode osobna uvjerenja i osjećaj za pravdu i pravedno. Ali Jovana, kao i svaki dobro napisani lik, ima kompleksan unutarnji život, stvari nisu jednosmjerne i okolnosti koje polako otkrivamo pokazuju njezinu prirodu“, ispričala je Hana Selimović o svojoj ulozi u intervjuu za Citymagazine, dodajući da je upravo kompleksnost uloge privukla da prihvati angažman u seriji.

Tihana Lazović i Branislav Trifunović nisu jedini glumački par u seriji „Tajkun“. U ulozi biznismena Dušana Mirčeva pojavljuje se srpski glumac Svetozar Cvetković, iskusni i nagrađivani glumac kojeg smo nedavno imali prilike gledati u još jednoj popularnoj seriji „Mama i tata se igraju rata“ te filmu i TV seriji „Turneja“ te njegova supruga Jelena Djokić, srpska glumica porijeklom iz Splita, koja je među ostalim svojim glumačkim ostvarenjima, također glumila u filmu i TV seriji „Turneja“ te u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“.

U seriji „Tajkun“ uživamo i u još jednoj izvrsnoj glumačkoj izvedbi glumca Marka Baćovića, koji tumači lik Balše, desne ruke tajkuna Vladana Simonovića i čovjeka od povjerenja, koji je u potpunosti odan svojem šefu. U intervjuu za Kurir, Baćović je ispričao kako je gradio lik Balše. „Zamislio sam si da je Balša odgojen u udbaškoj obitelji u kojoj si u ime ideologije morao biti spreman na sve. Kad se taj sistem urušio, ostala je praznina… S druge strane, vještine tih ljudi, znanje, odvažnost i poznanstva koja su imali postali su dragocjeni novoj eliti, naročito onima koje danas nazivamo kontroverznim biznismenima“, objasnio je Baćović.

Hit-seriju „Tajkun“ i sve ove fantastične glumce, koji su svojim talentom udahnuli svojim likovima i cijeloj priči na kojoj je serija bazirana jednu potpuno novu dimenziju, možete pratiti na PLAY Premiumu!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.