Čitanje ima mnogo dobrih strana: Istražile smo zašto su ljubitelji knjiga manje pod stresom i sretniji

Čitanje pozitivno utječe na naš mozak, raspoloženje i odnose s drugima, a poboljšava i mentalno zdravlje

Čitanje ima mnogo dobrih strana: Istražile smo zašto su ljubitelji knjiga manje pod stresom i sretniji

Ako voliš čitati, znaš koliko je lijepo izgubiti se u svijetu fikcije - osjećaš se kao da sanjaš i  možeš dodirnuti, okusiti i osjetiti okolinu i likove koji su opisani. Možeš preletjeti kroz dobru knjigu, nesvjesna čak i da čitaš riječi ili okrećeš stranicu po stranicu, a dobra priča može utjecati na tebe i ostati s tobom, dugo nakon što si zaklopila knjigu

U vremenu "novog normalnog", čitanje nam je svima i više nego dobrodošlo, a ono sa sobom nosi brojne prednosti. Osim što nam pruža priliku da pobjegnemo od stvarnog života, poboljšava nam pamćenje, proširuje vokabular, ali i naše horizonte.

Image

Knjige u ruke: Pet razloga zašto trebaš što više čitati


Donosi li čitanje više od samo malo eskapizma? I je li ono, u stvari, sredstvo za umnu meditaciju za one koji meditaciju smatraju previše frustrirajućom za um koji vječno luta? Tri stručnjaka za portal Byrdieotkrili su što se točno događa s našim mozgom, raspoloženjem i mentalnim zdravljem kada čitamo dobru knjigu.

Kroz čitanje vježbamo pamćenje i potičemo maštu

Čitanje igra presudnu ulogu u učenju kada smo mladi, a te koristi ne prestaju ni kada smo stariji. Prema Sveučilištu Rochester, naši su mozgovi u potpunosti formirani do 25. godine života, no može li čitanje pomoći da nam mozak ostane zdrav? Jednom riječju, da. 


Image

(Foto: Unsplash)


"Prednosti čitanja povezane su s povećanom kognitivnom funkcijom, radnom memorijom i boljim rješavanjem problema", kaže stručnjak za učenje Murray Morrison. Prema njemu, taj napor stvaranja slika u našoj glavi dok čitamo ima pozitivniji učinak na naš mozak od pasivnih oblika zabave, poput gledanja filmova ili televizije. Također, filmovi su gotovi nakon 90 minuta, ili čak manje, a da bismo dovršili jedan roman, mogu nam biti potrebni dani ili tjedni. 

"Na taj način vježbamo naše pamćenje i imamo vremena da nesvjesno nagađamo o pravcima u kojima se zaplet može odvijati, potičući tako i našu maštu", objašnjava Morrison.

Čitanje zapravo i nadilazi samo stimuliranje naše mašte. Natalia Ramsden, osnivačica klinike za optimizaciju mozga SOFOS Associates iz Londona, objašnjava da "kada čitamo određene stvari, dio našeg mozga koji se aktivira je isti dio koji bi se aktivirao da radimo te stvari. Fikcija djeluje kao svojevrsni simulator, a to ima brojne implikacije na način na koji 'vježbamo' dijelove mozga, oblikujemo nove sinapse i jačamo postojeće". Upravo je zato čitanje nešto što vrijedi uključiti u svakodnevnu rutinu, baš kao što svakodnevno peremo zube, vježbamo ili nešto slično.  

Image

(Foto: Unsplash)


"Čitanje je aktivnost koja mozak može održati mladim - sa svakom okrenutom stranicom ili pročitanim poglavljem, mozak radi na dešifriranju, pohranjivanju i zadržavanju više informacija", ističe doktor Emer MacSweeney, neuroradiolog. "Čitanje pruža mentalnu vježbu, što pomaže u zaštiti mozga od kognitivnog propadanja i bolesti poput Alzheimerove bolesti. Također pojačava rad mozga i može pomoći dijelovima mozga da se bolje povežu."

Čitanje ne samo da je dobra vježba za mozak, već nam pomaže i da se opustimo, a sam čin čitanja smanjuje stres u tijelu i umu, što može dovesti do poboljšanog mentalnog i fizičkog zdravlja. MacSweeney kaže da je čitanje prije spavanja dobra ideja koja može pomoći da se umirimo i pripremimo tijelo za spavanje. 

Čitanje pozitivno utječe na mentalno zdravlje i čini nas sretnima

"Listanje stranice za stranicom, upijanje riječi koje oživljavaju nepoznate svjetove i neshvaćene likove... za čitatelje se događa mnogo više od puke zabave", smatra Ramsden i objašnjava kako dobra knjiga  pruža oblik bijega iz sumorne svakodnevnice za mnoge, a samim time što se "izgubimo" u nekoj knjizi, to nam pomaže u snižavanju razine kortizola - primarnog hormona stresa.


(Foto: Unsplash)


Morrison se slaže s time da se čitanje mora više cijeniti zbog  pozitivnog utjecaja na mentalno zdravlje. "Tamo gdje toliko svog slobodnog vremena provodimo na milost i nemilost tehnoloških proizvoda i reality programa, prilika da mirno i udobno sjednemo i izgubimo se u knjizi vrijedan je mentalni balzam", kaže on. 

"Naši su mozgovi jednostavno iscrpljeni životom 2020-ima. Razvijanje navike čitanja ne samo da može biti prosvjetljujuće i nadahnjujuće, već istinski može učiniti naš život sretnijim i uravnoteženijim."

Zahvaljujući čitanju učimo bolje razumjeti druge ljude

Čitanje može biti samotan hobi, ali nam može donijeti nagradu kada su u pitanju naši odnosi s drugima. 

"Čitanje fikcije nas emocionalno razvija", kaže Ramsden. "Prema Keithu Oatleyju sa Sveučilišta u Torontu, čitanje nas tjera da razmišljamo i osjećamo na različite načine. Dok se povezujemo s izmišljenim likovima, učimo bolje razumjeti ljude, kako na stranicama, tako i izvan njih."


Image

(Foto: Unsplash)


Ona se poziva na tim istraživanja koje je vodio Chun-Ting Hsu sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu, a koji je skovao izraz "hipoteza osjećaja fikcije", opisujući kako naracije s emocionalnim sadržajem zapravo potiču čitatelje da osjećaju empatiju "aktivirajući posebnu neurološku mrežu". Sada kad sve to znaš, nema više izgovora. Probaj večeras uzeti knjigu u ruku i uroniti u novi, nepoznati svijet.