Diva show businessa

Žena od koje možemo mnogo toga naučiti: Legendarna Cher slavi rođendan

Ni u 77-oj godini Cher ne posustaje s koncertima i partyjima u Las Vegasu na kojima je glavna zvijezda. Njezin je optimizam i elan zarazan, a zato ti i donosimo njezinu zanimljivu životnu priču

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Kraljica camp stila, oskudnih bodysuitova i velikih perika, poznata pjevačica koja još nije primljena u Rock’n’Roll Hall of Fame, ali je za svoju ulogu u filmu “Opčinjena Mjesecom” dobila Oscara te se pojavljivala u hvaljenim ulogama, i ove nas godine podsjeća kako godine nisu uopće važne, važna je samo naša odluka o tome kako ćemo voditi svoj život. Ova legenda zabavljačke industrije na današnji dan slavi 77. rođendan, a još uvijek izgleda, pleše i pjeva – kao „bomba“.

I iako ju danas znamo kao neuništivu glazbenu divu koja je na sceni gotovo 60 godina, Cher nije uvijek baš sve u životu polazilo za rukom. No, ono što od nje sasvim sigurno možemo naučiti je to kako se baš nikada ne treba predati i odustati od svojih snova! Naime, pjevačica i glumica se u djetinjstvu borila s disleksijom i kad se požalila majci da ne može čitati brojke, ona joj je odgovorila: “Ne brini. Kad odrasteš, imat ćeš nekog tko će se za tebe baviti brojevima.” I doista je tako. Cher ima stotinjak zaposlenika koji se bave organizacijom njezinih nastupa, financija i života – pa se onda doista ne treba zamarati sitnicama. Cher se tako od malene djevojčice, čija je majka također bila zabavljačica i pjevačica, do slave probila sa Sonnyjem Bonom, njezinim dugogodišnjim poslovnim i privatnim partnerom. Njezin put prema slavi počeo je 1963. godine kada kao 17-godišnjakinja u jednom kafiću upoznaje mladića imenom Sonny Bono. Ostalo je zapravo - povijest.

Kada je Cher bilo tek 19, pojavljuje se pjesma "I Got You Babe", i dolazi na broj 1 američke i britanske top glazbene ljestvice. Njihov poslovni odnos prerastao je u ljubavni, pa je Cher rodila kćerkicu 4. svibnja 1969. godine. Godine 1971. Sonny i Cher dobivaju vlastiti show koji obara sve rekorde gledanosti i slušanosti te ulaze u povijest kao jedan od najprepoznatljivijih show business parova svih vremena. Ipak, nakon razvoda od Sonnyja do kojeg je došlo jer on nije mogao podnijeti da je Cher znatno popularnija od njega, glazbenica ostaje bez svog bogatstva. Sve je glasilo na Sonnyja, a ona se morala ponovno izdići iz pepela i pokrenuti svoju karijeru iznova.

Privatno joj pak taj razvod i nije toliko teško pao, jer se nakon samo četiri dana opet udala - za Gregga Allmanna, no zahtjev za razvod podnijela je već nakon devet dana zbog njegovih problema s ovisnošću. Živjela je intenzivno, a ni razvodi, afere, ni Allmanovi problemi s drogom nisu je poljuljali u nastojanju da publici uvijek da sve od sebe, neovisno o tome što joj se događa u privatnom životu. Jedan od najšokantnijih događaja koje je Cher ikada iskusila bila je tranzicija njezine kćeri Chastity u Chaza Bona, odnosno promjena spola iz ženskog u muško. Iako je Cher inicijalno bila šokirana, prihvatila je Chaza i njegovu odluku.

Dakle, možemo zaključiti kako Cher sve što joj život baci pod noge jednostavno "zgazi" te prijeđe preko svega svojom čeličnom voljom. Jedino što doista istinski mrzi je - starenje. Zahvaljujući dobrim genima i estetskim zahvatima, izgleda gotovo isto već 30 godina. Poznato je kako se Cher tijekom svoje karijere podvrgla doista zapanjujućem nizu plastičnih operacija, među kojima je i ona vađenja rebara ne bi li joj struk bio tanji.

Cher je svojevremeno šokirala i oduševljavala svojim kultnim izjavama koje iskazuju njezin pogled na svijet i osnažuju žene: “Muškarci su kao desert. Volim desert, ali mi nije neophodan za preživljavanje.” Tu je i legendarni odgovor majci koja je konstatirala da se treba skrasiti i pronaći bogatog muškarca: “Ali, mama, ja jesam bogati muškarac.” Upitana što ju najviše usrećuje u životu odgovara: “Uveseljavati druge. Znam da zvuči otrcano, ali zaista je tako.” S obzirom na to da i dalje nastupa u šljokastim kostimima i zapanjuje izgledom i žarom izvedbe - doista vjerujemo da je tako.

Osim glazbene, Cher je imala i iznimno bogatu filmsku karijeru, a danas je znana i kao ikona stila. Njezini raskošni kostimi za nastupe u Las Vegasu postali su simbol tog grada poroka, pa ju modna povijest smatra show business modnom genijalkom. Sve u svemu, možemo zaključiti samo jedno - Cher možda je u 8. desetljeću života, ali ima energije, elana i strasti više nego mnogo mlađi ljudi. Nepokolebljiva je diva s mnogo stila koja nije dopustila da ju ništa u životu iznenadi i poljulja u namjeri da uspije. Prava inspiracija svima nama.