Barbri Streisand, divi starog kova, na današnji dan prije 52 godine preokrenuo se život

Prije točno 52 godine kultni mjuzikl "Funny Girl" ugledao je svjetlo dana i odmah osvojio publiku. Donosimo ti priču o Barbri Streisand, glavnoj glumici tog legendarnog filma

Barbri Streisand, divi starog kova, na današnji dan prije 52 godine preokrenuo se život

Američki biografski mjuzikl „Funny Girl“ svoju je kino premijeru doživio 1968. na današnji dan i u zvjezdanu orbitu lansirao Barbru Streisand. Danas slavnu glumicu, pjevačicu i oskarovku.  Ovaj je zabavni filmski mjuzikl odmah osvojio srca publike i kritike, a priča o mladoj nadarenoj izvođačici Fanny i njezinom poslovnom uspjehu, ali i ljubavnom neuspjehu, i danas se smatra legendarnim uratkom kojeg treba iznova i iznova gledati. 

Image

Na današnji dan pronađeni su ostaci Titanica, a mi smo istražile zanimljivosti o istoimenom filmu


„Funny Girl“ je postao najuspješniji film 1968. godine, a osvojio je i osam nominacija za prestižnu nagradu Oscar. Barbra Streisand je i osvojila Oscara za najbolju glavnu glumicu te godine, a danas se smatra da je upravo ovaj mjuzikl među deset najboljih filmskih mjuzikala ikada snimljenih. Ljubavna priča Omara Sharifa i Streisand tako je ostala vječna filmsko-glazbena inspiracija fanovima diljem svijeta, pa ne čudi da je „Funny Girl“ i dalje jako popularan film kojem se mnogi iznova i iznova vraćaju. Osim po sjajnim pjesmama, odličnom scenariju i glumačkim izvedbama cijele postave, ovu filmsku priču ponajviše pamtimo upravo po glumi i pjevanju Barbre Streisand, tada 26-godišnje djevojke kojoj je uspjeh ovog filma značio potpunu prekretnicu u karijeri. 


Danas 78-godišnja pjevačica, Streisand, je dobitnica dva Oscara, osam Grammyja, četiri Emmyja kao i nagrada Tony. Jedna je od komercijalno i kritički najuspješnijih umjetnica iz svijeta show bussinesa, sa 100 milijuna albuma prodanih u Sjedinjenim Američkim Državama i 240 milijuna albuma širom svijeta. Zajedno s Frankom Sinatrom, Cher, i Shirley Jones jedina je dobitnica Oscara čiji je singl bio na prvome mjestu američke top-liste Billboard Hot 100.


Iako bi mnogi danas rekli da postoje i veće glazbene i filmske dive od Streisand, činjenica je da upravo ona drži rekord s najviše albuma koji su se našli među prvih deset na glazbenim top-listama – od 1963. do danas ih je bilo čak 31. S albumom "Love Is the Answer" iz 2009. postala je jedina glazbena umjetnica s albumom na prvome mjestu u pet uzastopnih desetljeća. 

U više od pedeset godina dugoj karijeri, Barbra Streisand nas je oduševljavala svakom svojom filmskom ulogom, novom hit pjesmom, ali i stilom. Uvijek glamurozna, elegantna i ponosna na svoj izgled atipične ljepotice, Streisand je postala ikona pop kulture. Njezin su glamurozni stil 1960-ih i 1970-ih, sa velikim natapiranim frizurama i dugim noktima kopirale žene diljem svijeta, a ona i sada u osmom desetljeću života i dalje izgleda sjajno. 


Zanimljivost, koju malo tko zna, je ta da se slavna Barbra zapravo originalno zvala Barbara, ali je promijenila ime jer joj je ono inicijalno zvučalo – preobično. Naime, prema vlastitom je priznanju željela biti što posebnija već u tinejdžerskoj dobi, ali nije htjela odabrati novo ime koje bi zvučalo preegzotično. Zato se odlučila za izbacivanje samo jednog slova iz svog imena i time dobila novo, drugačije, a slično ime koje joj je bolje odgovaralo. 

I dok u filmu baš i nema sreće u ljubavi, Barbra Streisand se u stvarnom životu dvaput udala. Njezin je prvi muž, od 1963. do 1971. bio je kolega glumac Elliott Gould. U tom je braku dobila i jedno dijete, sina Jasona. I za kolegu Jamesa Brolina udala se 1. srpnja 1998. Još su sretnom braku iako nemaju djece. Barbrin sin Jason, javno je obznanio da je gay, a njegova majka ga je odmah podržala. 

"Ne bih voljela da se moj Jason mora pretvarati da je druga osoba", objasnila je tada Barbra. 

Možemo samo zaključiti kako je ova dama velika holivudska i glazbena diva koja je svijet beskrajno zadužila odličnim pjesmama, fantastičnim filmskim ostvarenjima, kao i humanitarnim radom kojem je cijeli život predana.