Amy Winehouse danas bi slavila 37. rođendan - tragična priča o velikom talentu i borbi s bulimijom i ovisnostima

Amy Winehouse bila je pjevačica jedinstvenog glasa čija je prekratka karijera prekinuta u srpnju 2011. Danas bi ova velika glazbenica slavila 37. rođendan, ali njezin život završio je vrlo rano i ona je nažalost postala još jedan član "Kluba 27"

Amy Winehouse danas bi slavila 37. rođendan - tragična priča o velikom talentu i borbi s bulimijom i ovisnostima

Amy Jade Winehouse, britanska pjevačica prekrasnog i snažnog glasa, poznata po zanimljivom eklektičnom stilu u kojem je kombinirala blues, jazz i soul umrla je na vrhuncu svoje slave u 27. godini od trovanja alkoholom. Iako je njezina karijera trajala kratko i objavila je samo dva albuma, svijet će ju zauvijek pamtiti po bezvremenskim pjesmama koje su ostale iza nje.

Odrastajući, Amy je željela samo jedno - nastupati. Kći taksista i farmaceutkinje odrasla u predgrađu Londona nije pokazivala interes za školu i bunila se protiv svojih učitelja jer joj je bilo dosadno i zanimala ju je samo glazba. Vrlo rano, već s 12 godina izrazila je da želi život na pozornici. U svojoj prijavi za Sylvia Young Theatre School u Londonu napisala je: "Uglavnom želim biti poznata. Biti na pozornici. To je moja ambicija. Želim da ljudi čuju moj glas i jednostavno zaborave na svoje probleme na pet minuta." Kasnije se školovala na BRIT School for Performing Arts and Technology, na kojem su se školovali mnogi poznati Britanci uključujući i Adele.

Amy Winehouse imala je samo 19 godina kada je potpisala prvi ugovor za album. Godinu dana kasnije, 2004. izašao je njezin debitantski album "Frank" i odmah je došao na treće mjesto na britanskoj ljestvici. Ne samo da je Amy pjevala, već je i pisala o svom životu i ljubavi prema bivšem dečku.

Amy je bila bjelkinja s crnačkim glasom i kritičari i publika bili su oduševljeni njezinim nevjerojatnim talentom. Sama je bila nadahnuta šezdesetim godinama prošlog stoljeća - Sarah Vaughan, Dinah Washington i Ellu Fitzgerald nazivala je svojim idolima. Koliko je voljela neka prošla vremena pokazala je i u modnom izričaju, visoko podignuta kosa i debeli tuš za oči postali su njezin zaštitni znak.No, njezin veliki uspjeh počeo joj je stvarati sve veću nelagodu na sceni i strah od nastupa pred puno ljudi. Počela je sve više lutati po klubovima i barovima i piti nakon koncerta kako bi smanjila pritisak koji je osjećala. Imala je sve veće probleme s alkoholom, a bolovala je i od bulimije koja joj je dijagnosticirana sa 17 godina te se borila s njom do kraja života. 

Tijekom jedne burne noći u pubu, Amy upoznaje Blakea Fieldera-Civila što će je odvesti u još dublji svijet ovisnosti. Njezin ljubavnik bio je ovisnik o heroinu i njihova veza postaje teška i puna incidenata. Ostavio ju je nakon samo nekoliko mjeseci, Amy je bila shrvana i napisala je album "Back To Black" o njihovoj burnoj vezi. Album je izašao 2006. i donio joj pet nagrada Grammy i od nje stvorio svjetsku zvijezdu. Pjesma "Rehab" koju je napisala za samo nekoliko sati, o neuspjelom pokušaju njezinog oca i njezina menadžera da ju smjeste u kliniku za rehabilitaciju dominirala je ljestvicama.Osamnaest mjeseci nakon prekida, Blake Fielder-Civil ponovno je pokucao na njezina vrata. Vjenčali su se, ali njihov kratki brak bio je ispunjen svađama i skandalima. Amy se borila s različitim ovisnostima, psihičkim bolestima, postajala sve agresivnija, napadala je novinare i obožavatelje, a 2008. su je prisilno hospitalizirali. Uslijedio je i razvod od Blakea dvije godine nakon vjenčanja, 2009. godine. 

Njezina karijera gubila je sjaj, često je pijana teturala na pozornici i njezin je nekada snažni glas zvučao slabo. Amy Winehouse često je bila previše pijana za nastup, a u lipnju 2011. ponovno je izviždana na koncertu u Beogradu, kada je posljednji put nastupila jer je nakon toga otkazala europsku turneju.

Samo mjesec dana kasnije, 23. srpnja 2011. godine njezin ju je tjelohranitelj pronašao mrtvu u londonskom stanu. Uzrok smrti bio je trovanje alkoholom i tako se Amy pridružila velikim talentima Kurtu Cobainu, Jimu Morrisonu, Janis Joplin i Jimiju Hendrixu koji su umrli u 27. godini. Jedan britanski novinar najbolje je opisao životnu borbu i talent velike Amy: "Mogla bi oživjeti pjesme kao nijedna druga. Ali nije bila u stanju živjeti vlastiti život."
(Foto: Profimedia.hr)

Njezin modni stil utjecao je i na velike dizajnere

Nakon što je postigla velik uspjeh, Amy Winehouse postala je ikona stila i utjecala na velike dizajnere. Karl Lagerfeld svoju je kolekciju za jesen 2008. dizajnirao koristeći reference iz šezdesetih, a Jean Paul Gaultier svoju je kolekciju za proljeće/ljeto 2012. posvetio Amy Winehouse. 

Suradnja s brendom Fred Perry

Godinu dana prije smrti, 2010. Amy Winehouse započela je suradnju s Fredom Perryjem, jednim od svojih omiljenih brendova. Kolekcija je imala njezin retro duh, upotpunjen rock'n'roll utjecajima. Očekivale su se još tri kolekcije.

Dramatičan tuš za oči

Amy Winehouse bila je poznata po dramatičnoj šminki, voljela je naglasiti svoje oči. Mačkasti izgled s retro utjecajem bio je njezin zaštitni znak. 

Obožavala je kratke haljine

Ako to nije bila crna ili jarke boje, njezina haljina je imala cvjetove. No bez obzira na uzorak, haljina je obično bila prilično kratka.

Image


(Foto: Profimedia.hr)