Agatha Christie - kraljica krimića čija je životna priča jednako uzbudljiva kao i njezini romani

Književnica, avanturistkinja i surferica samo su neke od riječi koje opisuju slavnu Agathu Christie

Agatha Christie - kraljica krimića čija je životna priča jednako uzbudljiva kao i njezini romani

Ove godine, 15. rujna, svijet je proslavio 130 godina od rođenja Agathe Christie, jedne od najpoznatijih književnica na svijetu. 

Jedna je od najprodavanijih autorica svih vremena, njezina su djela prodana u preko 2 milijarde primjeraka, dok su se Hercule Poirot i gospođica Marple pridružili društvu najslavnijih izmišljenih detektiva. 

Image

Za ljubiteljice dobrog štiva: Pronašle smo napete krimiće koje ćeš pročitati u jednom dahu


Životna priča same Agathe lako je mogla postati roman ili film: počela je čitati s četiri, prvu pjesmu napisala je s 10 godina, a prvi je roman napisala radi izazova. Voljela je surfati (što je za ono vrijeme bilo itekako neuobičajeno) i jednom je misteriozno nestala na 10 dana bez ijednog traga.

Budući da smo velike ljubiteljice intrigantnih detektivskih priča koje je ispričala Agatha Christie, s oduševljenom smo istražile i njezinu životnu priču koja je jednako uzbudljiva kao i njezina djela.

Počela čitati s 4, pisati s 10, a djetinjstvo je provela igrajući se sama sa zamišljenim prijateljima


Agatha Mary Clarissa Miller rođena je 15. rujna 1890. godine i bila je najmlađe od troje djece roditelja Fredericka Alvaha Millera i Clarisse Margaret Miller. Agatha je imala stariju sestru Margaret Frary, rođenu 1879. i brata Louisa Montanta, rođenog 1880. godine. Obitelj je uglavnom živjela u Devonu u Engleskoj, ali puno su putovali i jednom proveli čitavu godinu putujući po Francuskoj.

Agatha se prisjetila da je njezina majka Clara inzistirala da ne ide u školu i da se umjesto toga školuje kod kuće. Clara također nije željela da Agatha nauči čitati do 8. godine, ali znatiželjna djevojčica već je naučila čitati s četiri godine. Agathina sestra i brat bili su puno stariji od nje i puno je vremena provodila u djetinjstvu igrajući se sama sa svojim ljubimcima i zamišljenim prijateljima. Agatha je također uživala čitati, a svoju prvu pjesmu 'The Cowslip' napisala je s 10 godina.

Njezin otac umro je 1901. godine, a spisateljica je kasnije priznala da je ova tragedija označila kraj njezina djetinjstva u dobi od 11 godina. 1905. godine, Agathina majka poslala ju je u Pariz gdje je obrazovanje stjecala u internatima i usavršila sviranje klavira i pjevanje.

Prvi detektivski roman napisala je zbog izazova


Agatha Christie napisala je svoju prvu kratku priču 'Kuća ljepote' kad joj je bilo 18 godina, a zatim je nastavila pisati niz priča napisanih pod pseudonimima među kojima su bili Mac Miller, Nathaniel Miller i Sydney West. Mnoga njezina rana djela su odbijena uključujući njezin prvi roman 'Snijeg nad pustinjom', ali odlučna Agatha je nastavila pisati, nadahnuta djelima Wilkieja Collinsa i pričama Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu.

Svoj prvi detektivski roman 'Tajanstvena afera u Stylesu' napisala je 1920. godine nakon što ju je sestra izazvala da napiše detektivsku priču. Ovo je roman u kojem su čitatelji prvi put upoznali Herculea Poirota, inspektora Jappa i Artura Hastingsa, a na svoj je način označio početak njezine uspješne spisateljske karijere.

Udala se dva puta, s prvim suprugom naučila surfati, a s drugim vrijeme provodila na arheološkim ekspedicijama


Agatha je svog prvog supruga, vojnog časnika Archibalda Christieja, upoznala na plesu 1912. godine. Njih dvoje brzo su se zaljubili i vjenčali 1914. godine na Badnjak. Agatha je rodila svoje jedino dijete, Rosalind Margaret Clarissu, 1919. godine, a 1922. par je ostavio Rosalind s Agathinom majkom i sestrom i krenuo na put oko svijeta tijekom kojeg su posjetili Južnu Afriku, Havaje, Kanadu, Australiju i Novi Zeland. Tijekom putovanja naučili su surfati i čak su 'bili među prvim Britancima koji su surfali stojećki' u Waikikiju.

Agatha i Archibald razveli su se 1928. godine, a on se oženio drugom ženom tjedan dana kasnije. Agatha je odlučila zadržati prezime zbog spisateljske karijere. 1930. godine otišla je na putovanje u Bagdad u Iraku, gdje je prvi put upoznala svog drugog supruga, arheologa Maxa Mallowana. Agatha i Max zajedno su išli na njegove arheološke ekspedicije, a ta su putovanja nadahnula nekoliko njezinih romana čije su radnje smještene na Bliski istok. Njih su dvoje bili u braku sve dok Agatha nije umrla 1976. godine.

Jednom je nestala na 10 dana i nitko nije imao pojma gdje je

3. prosinca 1926. godine Agatha je nestala iz svog doma nakon svađe sa svojim prvim suprugom Archibaldom. Ranije te godine on je zatražio razvod - zaljubio se u drugu ženu. Jutro nakon misterioznog nestanka, Agathin automobil pronađen je pored kamenoloma s isteklom vozačkom dozvolom i nešto odjeće unutra.

Slučaj je odmah dospio na naslovnice, a novine su nudile nagrade za sve informacije o književnici. Njezin nestanak prijavljen je u The New York Timesu, a za njom je tragala policija i tisuće dobrovoljaca. 14. prosinca 1926. godine pronađena je u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu u Engleskoj. Pri registraciji u hotelu koristila je ime ljubavnice svog supruga - te se predstavila kao gospođa Tressa Neele.

Postoje različita mišljenja o tome zašto je Agatha nestala, neki sugeriraju da je razlog njezinih postupaka slom živaca, dok drugi vjeruju da je to učinila kako bi osramotila svog supruga, ali nije očekivala da će se to pretvoriti u javnu dramu.

Ostavila nam je 66 detektivskih romana, 14 zbirki s kratkim pričama i vikendicu koju možemo unajmiti


Agatha Christie umrla je 12. siječnja 1976. u dobi od 85 godina. Njezino nasljeđe koje oduzima dah uključuje 14 zbirki kratkih priča i 66 romana koji su svi prodani u preko 2 milijarde primjeraka i izrodili likove poznate tisućama ljudi širom svijeta: Herculea Poirota, gospođicu Marple, Tommyja i Tuppence Beresford, Parker Pyne i Harley Quin. 

Njezini romani 'Smrt na Nilu', 'Ubojstvo Rogera Ackroyda' i 'Ubojstvo na Orient Expressu' postali su bezvremenski klasici, a njezina predstava Mišolovka, koja je prvi put postavljena 1952. godine, još uvijek se izvodi.

I šećer na kraju, ako si odana i strastvena ljubiteljica Agathinog pisanja, možeš unajmiti njezinu vikendicu u Devonu u jugozapadnoj Engleskoj, gdje se još više možeš približiti životu i umjetnosti svjetski poznate spisateljice, dok s knjigom u rukama sjediš na jednoj od njezinih naslonjača.