50-e su nove 30-e

10 super filmova koji dokazuju da žene žive svoj najbolji život nakon 50-e

Izdvojile smo neke od najboljih filmova sa ženama iznad 50 kao glavnim protagonisticama, od starih klasika do nekih novijih filmova koji su već osvojili naša srca.

profimedia-0348735728.jpg
Foto: Profimedia.hr

Čini se kako je Hollywood posljednjih godina napokon shvatio da postoje žene starije od 50 koje uživaju u ovom poglavlju života. Uzmimo samo za primjer Meryl Streep, Juliju Roberts, Jennifer Lopez i Halle Berry ili ovogodišnje dobitnice Oscara - Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis… trebamo li nastaviti? Toliko je glumica koje su na vrhuncu svojih karijera, a punom parom rade i u kasnijim godinama, baš poput Jane Fonde koja i s 85 godina žari i pali filmskom industrijom.

Image
Navike vrijedne kopiranja

7 stvari koje snažne žene iznad 50-te nikada ne rade

Osim toga, filmovi posljednjih godina napokon pokazuju žene u svojoj drugoj polovici života kao akcijske junakinje, zvijezde romantičnih filmova, drama i komedija. Neki od posljednjih filmova, od novog nastavka 'Magic Mikea' do povijesne drame ' The Woman King' dokazuju da su 50-te nove 30-te, a mi toplo pozdravljamo ovaj novi trend.

Image

Upravo zbog toga u nastavku smo izdvojile neke od najboljih filmova sa ženama iznad 50 kao glavnim protagonisticama, od klasika iz 90-ih i početka 2000-ih, kao i nekih novijih filmova koji su već osvojili naša srca.

'First Wives Club', 1996.

Klub prvih žena je klasik iz 1996. u kojem glume Bette Midler, Goldie Hawn i Diane Keaton koje su sve razvedene i najbolje prijateljice. Odluče se slasno osvetiti svojim bivšim muževima jer su ih ostavili zbog mlađih žena. Karma nikad ne zaboravlja, zar ne?

'Something’s Gotta Give', 2003.

Diane Keaton je u svojim 50-ima, super je uspješna i traži ljubav. Neočekivano ga pronalazi u muškarcu koji je potpuna suprotnost od nje, ali je li spreman ukrotiti ženskara u sebi?

'It's Complicated', 2009.

U filmu 'Previše je složeno', Meryl Streep nalazi se u pravom ljubavnom trianglu - dvojica muškaraca je žele, a ona mora odlučiti između svog bivšeg muža (Alec Baldwin) ili šarmantnog arhiteksta (Steve Martin). Film koji uvijek možemo ponovno gledati!

'The Best Exotic Marigold Hotel', 2011.

U ovom 'feel-good' filmu iz 2011., nekoliko britanskih umirovljenika odluči se preseliti u Indiju kako bi uživali u Best Exotic Marigold Hotelu, odnosno nadaju se luksuznom odmoru, a dočeka ih zapušten hotel. Ipak, to ih ne sprječava da otkriju ljepotu na najneočekivanijim mjestima.

'Book Club', 2018.

Diane Keaton i Jane Fonda već su diplomirale na ulogama u kojima igraju žene koje žive svoj najbolji život. Candice Bergen i Mary Steenburgen pridružuju se njihovom 'knjiškom klubu' gdje čitaju 'Pedeset nijansi sive', što pobuđuje njihovu seksualnu stranu u ovom razdoblju života.

'Wine Country', 2019.

Ne postoji ništa bolje od putovanja u ženskom društvu, posebno kada slaviš 50. rođendan s prijateljicama koje su s tobom prošle kroz sve - one lijepe i one manje lijepe trenutke u životu. Zbog Amy Poehler, Rachel Dratch, Ane Gasteyer i Maye Rudolph definitivno ćeš se veseliti svojim 50-ima.

'Mrs. Harris Goes to Paris', 2022.

Obožavamo priče kada glavne junakinje pronađu put do ostvarenja svojih snova, baš poput gospođe Harris. Ona je čistačica koja radi u Londonu 1950-ih i koja se zaljubljuje u Diorovu haljinu koju otkriva u ormaru svog bogatog klijenta. Nakon što skupi potreban novac, putuje u Pariz kako bi mogla kupiti vlastitu haute couture haljinu…

'Ticket to Paradise', 2022.

Mogu li se rasplamsati stari osjećaji između bivših supružnika? Julia Roberts ovdje je da nam poruči da nikad nismo previše stari da bismo se osjećali mlado, posebno kad je naš bivši muž George Clooney.

'Good Luck To You, Leo Grande', 2022.

Omiljena britanska glumica Emma Thompson u posljednjem je filmu uronila u ulogu udovice koja želi istražiti svoju seksualnu stranu. Ona unajmljuje mladog seksualnog radnika da joj pomogne da ponovno otkrije samu sebe uz noć užitka potpuno usredotočenu na nju.

'Magic Mike’s Last Dance', 2023.

Muškarci su godinama na velikom ekranu imali puno mlađe partnerice, ali rijetko kada vidimo da su uloge zamijenjene. Upravo tu nastupa posljednji 'Magic Mike' u kojem imamo priliku vidjeti strastvene scene između Salme Hayek i Channinga Tatuma.