Što će biti u modi?

Planiraš vjenčanje? Ovi svadbeni trendovi bi iduće godine mogli dominirati

Tijekom pripreme vjenčanja mnogi inspiraciju pronalaze na društvenim mrežama. Sve se mijenja pa i trendovi, a evo što bi sljedeće godine moglo biti neizostavan dio planiranja vjenčanja

pexels-sandro-crepulja-3361200.jpg
Foto: Pexels

Pripreme za vjenčanje za većinu su velika avantura. Neovisno gdje će se ceremonija održati i s koliko uzvanika, važno je da vaš dan bude obilježen onako kako želiš ti i tvoj budući suprug, a ne kako vam nameće okolina. U tim bi slatkim dogovorima i pripremama detalja trebali uživati, a ne se osjećati da sve to činiti samo zato što morate. Treba voditi računa o financijskim mogućnostima i prema njima krojiti daljnje planove. Dobro je podsjetiti da nema smisla organizirati svadbu za tristotinjak ljudi i onda sljedećih mjeseci krpati kraj s krajem. Proslava vjenčanja jest trošak, a čini se da su najskuplji detalji o kojima se u isti mah ni ne razmišlja.

Ugovaranje tih detalja često su slatke muke - i dok jedni vjenčanje planiraju i više od godine unaprijed, ima onih koji sve to organiziraju u zadnji čas, doslovno u dva mjeseca. Ako ste tvoj dragi i ti trenutno u pripremama dana kada ćete reći 'uzimam', onda sigurno razmišljate kakvu dekoraciju odabrati - decentnu ili šareniju? Ili kakve bi haljine trebale nositi djeveruše - i trebaju li vam one uopće? Kako organizirati djevojačku i momačku, kakve fotografije s vjenčanja su sada u modi… - sve su to pitanja koja će vam vjerojatno pasti na pamet.

Inspiracija za svadbene detalje donedavno su se tražile u časopisima i na internetu, no današnji budući mladenci prvo će 'baciti oko' na Instagram. Društvene mreže, influenceri i heštegovi promijenili su industriju vjenčanja. Trendovi u ovoj domeni brzo se mijenjaju, posebice uzmemo li u obzir da je koronavirus na gotovo dvije godine zaustavio velika slavlja i odgodio brojne svadbe.

Stoga nije na odmet znati kakvi se vjenčani trendovi predviđaju za sljedeću godinu. Portal Insider izdvojio je najznačajnije, a dobro će doći budućim mladencima, kumovima i njihovim gostima.

Spontane i 'prirodne' fotografije

Kako će vaš dan biti ovjekovječen uvelike ovisi o izboru fotografa i lokacije snimanja. I dok je prije desetak i više godina sepija bila čest efekt na fotografijama te su se često birali neobični kutevi snimanja, danas to nije slučaj. Nakon sepije, vjenčane su fotografije dobile svijetli i prozračni stil. Biralo se prirodno i meko osvjetljenje, a mladenci su često pozirali.

No, trendovi su se okrenuli i u modu se vraćaju spontane i 'prirodne' fotografije. To zahtijeva istančano fotografsko oko koje objektivom uspije zabilježiti najljepše trenutke tog dana.

Planiraš li vjenčanje, nemoj brinuti oko toga hoćete li ispasti savršeno ili se pribojavati da ćete cijeli dan pozirati i lažno se smijati. Pogled u stranu, spontani izrazi lica i veselje gostiju pretočit će se u vašu vjenčanu priču bolje nego što možeš zamisliti.

Različite boje i krojevi haljina za djeveruše

Različita su mišljenja o djeverušama na vjenčanjima. Odlučiš li da će ti njihova uloga upotpuniti vjenčanje, vjerojatno ćeš se pitati kakve bi haljine one trebale nositi. Posljednjih desetak godine haljine za djeveruše nisu kičaste nego dolaze u pastelnim bojama i sličnim krojevima. Ali prema pisanju Insidera, trendu istih haljina ubrzo će odzvoniti.

Sudeći po njihovim predviđanjima, djeveruše će ubrzo birati kombinacije koje oni žele, a njihovi se stajlinzi neće trebati poklapati. Čini se da će tako moći izraziti svoju osobnost i imati izbor - što je s jedne strane svakako dobro. U svakom slučaju, odabir djeveruša i boja njihovih kombinacija na mladencima je i sve se to može dogovoriti.

Prorezi na vjenčanicama

Odabir vjenčanice često je najteži dio priprema za vjenčanje. Nerijetko se dogodi da se želje mladenke ne poklapaju s onim što se nudi pa se duže vremena obilaze trgovine (obično s kumom, sestrom ili prijateljicom) ili se odlučuje za šivanje savršene haljine. Kod odabira vjenčanice treba misliti na udobnost - jer ćeš u njoj biti jako dugo. Biraj onu koja najbolje odražava tvoj stil i koja je u skladu s tvojom građom.

Znamo da zato nije najlakše odabrati, a predviđanja za sljedeću godinu govore da će popularan odabir biti vjenčanice s visokim prorezom. Biraju se one A ili balskog kroja - s tim da je, ako si u nedoumici, sigurnije izabrati A kroj jer pristaje gotovo svim građama, a uz to je elegantan. Širi se prema dolje, a ističe struk i vitkiji dio tijela.

Dekoracije u boji i - veselje!

Proteklih godina najčešći je odabir bila minimalistička dekoracija dvorana za proslave. Prevladavala je bijela, siva i nešto roza boje. Predviđanje za 2023. u domeni dekoracija sale glasi: unesite boje. Boje zrače ugodom, srećom i veseljem pa zašto se ne odmaknuti od sumornih tonova? Naravno, prilikom kombiniranja dekoracije treba paziti da se ne ode u drugu krajnost - kič.

Veliki povratak kamera i fotića

Tko bi rekao da ćemo se u vremenu kada svaki pametni telefon posjeduje fotoaparat s dobrim performansama, poželjeti vratiti na jednokratne fotoaparate. Sigurno ih se sjećaš: u trenucima kad nismo imali fotoaparat, nabavili bismo jednokratni kojim smo mogli škljocnuti ograničen broj fotografija. A one su obično bile ne baš bajne kvalitetne. No, voljeli smo ih baš zbog te spontanosti u uspomena koje su nam ostale.

Želiš li se vratiti u prošlost, fora je ideja na svaki stol staviti po jedan jednokratan fotoaparat te goste podsjetiti na to kako se živjelo prije filtera, poziranja i selfie štapa. Da, da, jednokratni fotoaparati s filmom mogli bi doživjeti veliki povratak! Barem na svadbama, onako iz fore.

Image
Foto: Unsplash

Tematske djevojačke večeri

Djevojačke večeri imaju svoju čar. Ipak, neke je buduće mlade proslave u malom krugu ljudi, u kinu ili restoranu, dok se neke odlučuju za najam vikendice i vikend-druženje sa ženskim društvom. Takve su djevojačke večeri sve prisutnije na društvenim mrežama - na njima se luduje i zabavlja, a često ih prati tematska dekoracija.

Ako si i ti jedna od onih koja planira veće slavlje, imaj na umu da će tematske djevojačke i dogodine biti u trendu - posebice izvan Hrvatske. Daj mašti na volju, neka te spontanost ponese i priušti si malo oduška. Osim toga, primjetno je da se budućim mladama nose fora dekoracije ili da im se stavi kruna s heštegom #bridetobe Ako si fan toga, zašto ne?

Image
Foto: Unsplash

Najvažnije je da se dobro zabavite i budete ono što jeste. I prije i nakon vjenčanja - bez obzira na trendove.