Omiljeni božićni balet

Voliš Orašara? Evo gdje ga možeš gledati online

Ove godine nije baš zgodno ići u kazalište ili kino i gledati slavni balet, ali zato mi imamo odlične online opcije

BeFunky-collage (1).jpg

Romantični balet „Orašar“ vole gledati sve generacije, a priča je to koja oduševljava podjednako i odrasle i djecu te spada u jedno od najizvođenijih dijela na svijetu. Ovaj balet osobito je popularan u božićno doba, a iako mnogi među nama ne propuštaju priliku da ga svake godine gledaju uživo u kazalištu, zbog epidemiološke situacije ovog Božića to nije preporučljivo.

Image
Gotovo 100 godina portreta

Božićne čestitke kraljevske obitelji kroz povijest

Prema njemačkoj predivnoj priči za djecu, „Orašar i kralj miševa“, nastala je omiljena ruska baletna predstava koja je prvi puta izvedena u ruskom gradu Saint Petersburgu, u prosincu davne 1892. godine. Ovaj balet skladao je proslavljeni Petar Iljič Čajkovski te na kazališne daske doveo pravu zimsku bajku.

Iako je danas iznimno popularan, ovaj balet isprva nije naišao na dobre kritike. Popularnost „Orašara“ počinje rasti tijekom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća te je od tada božićne blagdane skoro nemoguće zamisliti bez ove izvedbe.

Kako ove godine ne bi morala riskirati svoje zdravlje, a niti odreći se omiljenog „Orašara“, napravile smo kratku listu videa i online platformi na kojima ovih blagdana ipak možeš uživati u baletu iz udobnosti svog kauča. Pripremi si topli čaj ili kakao, pokrij se dekicom, upali lampice i uživaj u čaroliji „Orašara“ iz sigurnosti svog doma.

"Nutcracker delights" English National Ballet - premijera 24.12.2020.

Engleski Nacionalni Balet ove godine snimit će i online streamati svoju izvedbu Orašara, a ovo je kazališna poslastica koju svaka prava obožavateljica baleta definitivno ne bi smjela propustiti.

Snimka baleta "Orašar" New York City Balleta iz 1993.

Na YouTube-u se može pronaći mnogo toga, pa i ova divna snimka baleta "Orašar" iz 1993.

Online "Orašar" u izvedbi San Francisco Balleta

Za cijenu od 49 dolara, odnosno 302 kune, cijela tvoja obitelj može streamati izvedbu "Orašara" u vlastitom dnevnom boravku.

Snimka kompletnog baleta "Orašar" u izvedbi Ruskog državnog baleta

Ovo je doista prilika koja se ne propušta, a ne košta ništa. Jednostavno pusti ovu snimku i uživaj u zimskoj čaroliji ove bajkovite priče.

"Orašar" u izvedbi slavnog Boljšoj Teatra iz 2011.

Jedna od najslavnijih baletnih kuća na svijetu nudi svoje snimke prošlih izvedbi na svom YouTube kanalu, a među njima se može pronaći i "Orašar".

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.