Bogat program

Uskoro počinje Advent u Zagrebu - evo što nas sve očekuje

Bez obzira na manji broj kućica od prijašnjih godina, na Adventu u Zagrebu čeka nas itekako bogat program i bajkovito blagdansko veselje

PXL_241220_31267251.jpg
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Službeno nas dijeli samo 15 dana od početka najbajkovitijeg razdoblja u godini: Advent u Zagrebu počinje 27. studenog tradicionalnim paljenjem svijeće na Manduševcu i lampica na Zrinjevcu, a trajat će sve do 7. siječnja 2022. godine.

I dok će se ove godine, za razliku od prošle, Advent ipak održati, očekuje nas malo drugačija adventska idila s naglaskom na povratak u djetinjstvo i velikim igračkama na svakom koraku.

Uz izostanak Ledenog parka na Tomislavcu i ugostiteljskih kućica na Zrinjevcu, lokacije adventskih kućica ove su godine Trg bana Jelačića, Europski trg, Bogovićeva ulica, Gajeva ulica i Strossmayerovo šetalište, a prigodno će se urediti i neke druge lokacije u gradu poput Tunela Griča, Trga Republike Hrvatske, prolaza Oktogon ili platoa Gradec.

Image
Foto: S. Carek

Bez obzira na puno manji broj kućica od prijašnjih godina, čeka nas itekako bogat program i blagdansko veselje, a najzanimljivija događanja na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu provjeri u nastavku.

*Fotografije su vlasništvo su arhive Turističke zajednice grada Zagreba

Glazba u Adventu

Blagdansko razdoblje ne možemo zamisliti bez glazbe, a Advent u Zagrebu nudi čak 14 programa s preko 100 koncerata koji će se pobrinuti da svaki posjetitelj pronađe baš onu melodiju koja će ga najviše ponijeti u magičnu atmosferu blagdana.

Bilo da želiš uživati u toplini dvorane ili pak vani grijati ruke na šalicama toplog vina ili čokolade, postoje brojne lokacije diljem grada koje će odašiljati božićne note: od tradicionalnih božićnih pjesama, preko opera, filmskih melodija, tradicionalne hrvatske glazbe do modernih pop pjesama, a sva glazbena događanja pronađi ovdje.

Image
Foto: S. Kaštelan

Kultura u Adventu

Budući da je Zagreb je grad koji cijele godine dočekuje razne umjetnike i izvođače širom otvorenih ruku, a naročito je ponosan na svoje muzeje, galerije, kazališta - nije iznenađenje da je kultura važna sastavnica Adventa u Zagrebu.

Od brojnih predstava za male i velike, bajkovitog božićnog vrta pa do čokoladnih poklona i blagdanskog Projekta Ilica: Q'Art, ove godine prošeći zagrebačkim ulicama i zaviri u bogat program u obliku kazališnih predstava, izložbi, radionica, šetnji te čak i sportskih aktivnosti.

Image
Foto: S. Carek

Advent za djecu

Ovogodišnji Advent u Zagrebnu posebno će oduševiti najmlađe jer očekuje ih mnoštvo različitih programa: od predimenzioniranih igračaka, ogromnih sustava željeznice obavijenih u snježnu idilu, druženja s likovima iz najdražih bajki te predstave koje će ih nasmijati do suza. Što, kada i gdje - provjeri ovdje.

Image
Foto: S. Kaštelan

Zagreb Jingle Mingles

Tko je spreman za 'minglanje'? Zagreb će se u ovo blagdansko vrijeme pretvoriti u destinaciju u kojoj se uvijek dobro jede, gricka, pije i uživa u tradicionalnim okusima zavičaja.

Ugostiteljski objekti diljem Zagreba ovog Adventa na svoje blagdanske stolove izlažu bogatu ponudu hrane i pića, a Zagreb Jingle Mingles šalje pozivnice lokalcima te domaćim i stranim posjetiteljima.

Kako ne bi propustili nijedan događaj, sve informacije mogu se pronaći na službenim stranicama i na društvenim mrežama, a upravo će se tamo otkrivati i sve tajne Adventa te iznenađenja koja nude najbolji zagrebački restorani, barovi, slastičarne, bistroi i lokali.

Image
Foto: M. Gašparović

Obrtnički Advent

Nezaobilazno mjesto na adventskoj karti Zagreba ove će godine biti prolaz Matice hrvatskih obrtnika, na adresi Ilica 49. Zašto? Dovoljno je samo da proviriš u jedan od izloga i bit će ti jasno da je ovo mjesto i za djecu i za odrasle, da se tu pričaju neke priče iz davnina na sasvim novi način, da je ovo mjesto zabave i educiranja o tradiciji, mjesto na kojem možeš zastati i diviti se, ali i kupiti savršeni božićni poklon s jedinstvenom porukom.

Od tradicijskih igračaka i dječjeg programa do humanitarnog programa - što te sve očekuje na Obrtničkom Adventu - saznaj ovdje.

Image
Foto: S. Carek

Made in Zagreb

Male ili velike, drvene ili platnene, klasične ili animirane, lutke ili autići - igračke su bile i ostale simbol djetinjstva, ono čega se prisjećamo s tolikom radošću i ljubavlju, ono što nas podsjeća na bezbrižne i vesele dane. A Advent ove godine spaja upravo to: igračke i Božić.

No, ne bilo kakve igračke! Ove će te godine diljem ovog grada s milijun srca dočekati predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba - bilo da se radilo o klasičnim Disneyevim junacima iz tvornice Biserka ili pak plišancima iz Vavrine radionice.

Ovdje provjeri koji će se maštoviti lokalci sa svojim unikatnim igračkama naći na ovogodišnjem Adventu i uputi se na njihove vesele štandove.

Image
Foto: J. Duval

Svjetlost Adventa

Svaka zgrada na Gornjem gradu odiše poviješću i ljepotom, a za vrijeme Adventa, u ovom dijelu grada očekuje te prekrasan projekt koji je pokrenula Turistička zajednica grada Zagreba: Svjetlost Adventa.

Naime, brojne će zgrade na Gornjem gradu u božićno vrijeme dati svoj doprinos zagrebačkom Adventu tako da svoje prozore učine čarobnima uz pomoć lampica, češera, orašara, zvjezdica i brojnih drugih, maštovitih kreacija. Sve što trebaš učiniti je zaputiti se u šetnju na Gornji grad i pridružiti se tom radosnom osjećaju zajedništva koji ga okružuje!

Image
Foto: Boška i Krešo