FAŠNIČKA REPUBLIKA

Uskoro započinje 198. Samoborski fašnik – od mamuta do robota

Predstavljen je ovogodišnji Program 198. Samoborskog fašnika - Od mamuta do robota, koji će se održati od 2. do 13. veljače u Gradu Samoboru. Fašnički spektakl započinje 2. veljače u 19 sati kada gradonačelnica Petra Škrobot predaje ključeve grada i proglašava se Slobodna Fašnička Republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorit će grad u mjesto stalne dvotjedne zabave.

edo_2804_12653.jpg
Foto: Edin Tuzlak

Na jednoj od najstarijih tradicionalnih fašničkih manifestacija na ovim područjima, posjetitelje očekuje mnoštvo iznenađenja, umjetničkih performansa i šarenila koja će potaknuti fašnički duh na samoborskim ulicama i trgovima. Ovogodišnji 198. Samoborski fašnik obećava nezaboravno iskustvo ispunjeno smijehom, glazbom i šarenim kostimima. Bogat program oživjet će ulice Samobora i unijeti nezaboravnu atmosferu veselja. „Trudimo se svake godine unijeti nešto novo u program, dodatno ga obogatiti, tako da se nakon 8 godina vraća fašnički šator u kojem će se održavati dio koncerata, od ukupno njih 14! Istaknut ću samo nekoliko njih: zabavljat će vas Petar Grašo, Severina, Let 3, Urban & 4,Mate Bulić, Željko Bebek, 4 Tenora i Lidija Bačić. Pripremili smo i bogat dječji fašnik, uz pregršt sadržaja za djecu. Njegujemo prijateljske veze s brojnim gradovima pa nam i ove godine dolaze brojne maskirane gostujuće skupine iz svih krajeva Hrvatske: iz Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Makarske Rogoznice, s otoka Paga, Ogulina, Koprivnice i drugih krajeva Hrvatske te skupine iz dobro susjedne Slovenije iz Brežica i Kostanjevice na Krki. Atraktivne maske uz alegorijska kola garantiraju i samoborski mjesni odbori i gradske četvrti“, poručila je Petra Škrobot, gradonačelnica Grada Samobora te dodala da su svi koncerti besplatni za posjetitelje.

Predstavit će se više od 3.000 maskiranih sudionika u grupama koje dolaze iz cijele Hrvatske. Posjetitelji će tako moći uživati u plesnim, likovnim radionicama i predstavama. Osiguran je i velik broj nagrada za maskirane posjetitelje i grupe. „Samoborski fašnik ima veliki značaj za Samobor i njegov turizam. Jedan je od zaštitnih znakova Samobora stoga mi je drago da će ovogodišnje 198. izdanje Samoborskog fašnika svim ljubiteljima fašničkih spelancija pružiti nezaboravno iskustvo. Prvi dan fašnika na pozornici će se predstaviti oko 200 maskiranih sudionika, od srednjoškolaca, preko samoborskih poduzetnica do maskiranih djelatnika gradske uprave. Prošle godine fašnik je posjetilo oko 150 000 maskiranih posjetitelja, a ove godine očekujemo barem dvostruko više. Karnevala je puno, a samo je jedan fašnik i to onaj u Samoboru“,  izjavila je Iva Pehar nova direktorica Turističke zajednice Samobor.

Image
Foto: Promo

„Osim kaj bumo norili jako nam je drago kaj će se maskirati i naši mjesni odbori. Očekujemo da će ove godine biti najbolje maske na najboljem fašniku! Maskirajte se, dođite, zabavite se i prijavite svoje maske jer vas očekuju bogate nagrade. Bit će ovo najluđi samoborski fašnik“, poručili su Princ Fašničke Republike, Sudec, Fiškal i Sraka.

Sve detalje o Samoborskom fašniku pratite na FB stanici Samoborski fašnik i na mrežnim stranicama www.fasnik.com.