Gingerbread ukrasi
Ispecite gingerbread keksiće, ukrasite ih prema želji i objesite na bor ili neko drugo mjesto u domu.
Recept za gingerbreadse
Sve sastojke pomiješajte u većoj posudi dok ne dobijete jednolično tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu i ostavite da odstoji nekoliko sati (može i preko noći). Prije nego što počnete s pripremom kolačića, izvadite tijesto iz hladnjaka da se malo ugrije na sobnoj temperaturi (pola sata ili čak i više).
Razvaljajte tijesto na debljinu od kojih tri milimetra te pomoću raznih kalupa izrežite oblike. Obvezatno na kolačićima načinite male rupice kroz koje ćete kasnije provući šarenu vrpcu. Poslažite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite ih na unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 - 12 minuta. Kolačići ne smiju zagorjeti, nego ih morate izvaditi iz pećnice bez obzira na to što ne izgledaju do kraja pečeno. Oni će se hlađenjem stvrdnuti i postati hrskavi.
Kada se ohlade, ukrasite ih prema želji – čokoladom, meringom i drugim dekoracijama za kolače.
Na kraju, objesite ih na bor kao ukras.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/ff2f26e0-35c5-11eb-901f-0242ac130020/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
- 30 dag brašna (pola glatko, pola integralno)
- 10 dag maslaca
- 2 žlice meda
- 1 jaje
- 5 žlica šećera
- 2 žličice arome vanilije
- prstohvat soli
- ½ vrećice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica čokolade u prahu
- 1/3 žlice klinčića u prahu
- 1/3 žlice muškatnog oraščića u prahu
- 1/3 žlice đumbira u prahu
- naribana korica limuna ili naranče
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/089594d0-35c6-11eb-8d19-0242ac130020/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)