Tko ne voli božićna drvca i ukusne slastice? A kada se još te dvije komponente spoje, nastaje božićna čarolija u pravom smislu te riječi – jestive dekoracije za božićno drvo.
Isprobajte neke od njih na veselje djece, ali i odraslih.
Izvor: http://www.goodtoknow.co.uk/
http://www.greatbritishchefs.com/
Lanac od kokica i brusnica
Ove dekoracije možete raditi i s djecom koja imaju iskustva baratanja s iglom.
Sve što trebate je dugi konac (izmjerite obujam bora), te pomoću igle slagati kokice i brusnice.
Na kraju ih možete poprskati topljenom čokoladom i posipati jestivim šljokicama ili sličnim dekoracijama za kolače i torte. Kada se čokolada ohladila i stvrdnula, dekorirajte bor.
Umjesto kokica i brusnica možete staviti marshmallowse.
Što je potrebno?
- kokice
- sušene brusnice
- čokolada (prema izboru)
- jestive šljokice (prema izboru)
- čvršći konac
- veća igla
Meringa kolutići
Što je potrebno?
Za njih je potrebno spretnosti i truda, ali trud se isplati jer ispadnu lijepi, ukusni i jeftini ukrasi za bor.
Mikserom miješajte bjelanjke dok se ne pretvore u čvrstu pjenu. Kada ste to postigli, i dalje miješajući na najvećoj brzini polako dodajte šećer u prahu. Miješajte i dalje tako dugo dok smjesa ne postane gusta i moguće ju je formirati i kompaktnu i čvrstu masu koja se ne razlijeva – meringu. Zagrijte pećnicu na 80 °C. Tepsiju obložite papirom za pečenje.
Meringu pomoću tuljca za ukrašavanje torti rasporedite po papiru da dobijete krugove kao što se vidi na slici. Meringu stavite u pećnicu na sušenje. Sušenje će trajati između 30 i 40 minuta. Nakon što ih izvadite iz pećnice, ostavite ih da se ohlade. Dobivene ukrase pažljivo odvojite od papira, stavite šarenu vrpcu i objesite na bor.
- 2 bjelanjka (za šest kolutića)
- 100 g šećera u prahu
- šarena vrpca (za vješanje na bor)
Slatki korneti
Što je potrebno?
Otopite čokoladu na pari (možete dodati malo mlijeka ako je pregusta). Probušite rupicu oko centimetar, centimetar i pol od ruba korneta, te iglom na istoj razini točno nasuprot prve rupice probušite drugu, kako biste kornetu osigurali stabilnost dok će visjeti.
Rubove korneta umočite u otopljenu čokoladu, te nakon toga u odabrane dekoracije za tortu. Kornete stavite na veći poslužavnik koji te obložili papirom za pečenje, i stavite u hladnjak da se stisne čokolada s ukrasima. Kada se čokolada ohladila, kroz načinjene rupice provedite šarenu vrpcu i zavežite je na krajevima.
Napunite kornete odabranim slasticama i objesite ih na bor.
- čvršći korneti za sladoled
- 50 g čokolade za kuhanje (za šest korneta)
- dekoracije za tortu prema izboru (jestive školice, perlice, kuglice i sl.)
- mini marshmallows, M&M bonbončići, čokoladni novčići ili neki drugi slatkiši prema izboru
- vrpca za vješanje ukrasa na bor (deblja)
- igla za pletenje (deblja) ili slični predmet kojim možete probušiti kornet
Gingerbread ukrasi
Ispecite gingerbread keksiće, ukrasite ih prema želji i objesite na bor ili neko drugo mjesto u domu.
Recept za gingerbreadse
Sve sastojke pomiješajte u većoj posudi dok ne dobijete jednolično tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju ili vrećicu i ostavite da odstoji nekoliko sati (može i preko noći). Prije nego što počnete s pripremom kolačića, izvadite tijesto iz hladnjaka da se malo ugrije na sobnoj temperaturi (pola sata ili čak i više).
Razvaljajte tijesto na debljinu od kojih tri milimetra te pomoću raznih kalupa izrežite oblike. Obvezatno na kolačićima načinite male rupice kroz koje ćete kasnije provući šarenu vrpcu. Poslažite ih na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom i pecite ih na unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 10 - 12 minuta. Kolačići ne smiju zagorjeti, nego ih morate izvaditi iz pećnice bez obzira na to što ne izgledaju do kraja pečeno. Oni će se hlađenjem stvrdnuti i postati hrskavi.
Kada se ohlade, ukrasite ih prema želji – čokoladom, meringom i drugim dekoracijama za kolače.
Na kraju, objesite ih na bor kao ukras.
- 30 dag brašna (pola glatko, pola integralno)
- 10 dag maslaca
- 2 žlice meda
- 1 jaje
- 5 žlica šećera
- 2 žličice arome vanilije
- prstohvat soli
- ½ vrećice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 žlica čokolade u prahu
- 1/3 žlice klinčića u prahu
- 1/3 žlice muškatnog oraščića u prahu
- 1/3 žlice đumbira u prahu
- naribana korica limuna ili naranče