Kako se radi prah od vanilije?
Vanilija u prahu je čista, nepromijenjena mahuna vanilije - sušenja i samljevena. Snažniji je i jači od ekstrakta vanilije i daje bogat i intenzivan okus vanilije.
Ovo je puno bolja opcija za osobe koje ne žele koristiti alkohol zbog alergije ili nekih drugih razloga (primjerice kod ekstrakta - kako alkohol nosi aromu dio okusa može nestati prilikom kuhanja jer alkohol isparava).
Kako napraviti prah od vanilije? Najprije treba osušiti mahune vanilije. Postoji nekoliko načina:
Najbolja opcija je ova sušenja prirodno na zraku ili na 70 stupnjeva - jer vanilija lako izgori.
Nakon toga sve što treba napraviti je samljeti ih u sitno u mlincu za kavu ili začine. I to je to!
Kako je prah vanilije koncentriraniji, polovica žličice praha vanilije koristi se umjesto 1 žličice ekstrakta vanilije.
- Ostaviti ih vani nekoliko tjedana
- Sušiti ih u pećnici na 70 stupnjeva oko sat vremena
- Sušiti ih u pećnici na 175 stupnjeva oko 5 minuta
- Staviti ih u mikrovalnu 20-30 sekundi (trebale bi se napuhni i postati hrskave)
Foto: foodtasia.com