Napravi sama ekstrakt (i prah) od vanilije

Ekstrakt od vanilije iz domaće radinosti biti će puno bogatijeg i intenzivnijeg okusa

Napravi sama ekstrakt (i prah) od vanilije

Kako se radi ekstrakt od vanilije?

U stvari vrlo jednostavno. Osim vanilije još vam je samo potreban žestoki alkohol, obično se preporučuju votka ili rum.

Na 1 dcl alkohola stavi se 1 mahuna vanilije - ovo je mjera za klasični ekstrakt. Želiš li intenzivniji i bolji ekstrakt samo treba povećati količinu vanilije - 2 štapića na 1 dcl alkohola.

Mahune vanilije treba prerezati napola (da izađu sve one fine sjemenčice koje daju najviše arome), uroniti u alkohol i dobro zaklopiti poklopcem (bolja opcija je tamna bočica da se ne gubi na kvaliteti, no i prozirna će biti dobra) te odložiti na tamno mjesto sobne temperature.

Svakih nekoliko dana protresi staklenku - i to je to! Sve što još trebate je strpjeti neko vrijeme. Koliko? Minimalno 8 tjedana. No ekstrakt postaje sve bolji i potentniji što dulje stoji. Optimalno bi bilo barem 6 mjeseci, a može i čak duže - 12 ili čak 24 mjeseci (ako se napravi veća količina neće biti problem da toliko stoji jer ćete samo malo uzimati za spremanje slastica). Možeš čak i s vremenom (i trošenjem) dodati još malo alkohola. No znajte da tako razrjeđuješ svoj ekstrakt.

Što s mahunama nakon tih godinu dana ako ih odlučite izvaditi? Možete ih osušiti i staviti u šećer, ili kao što ja planiram od njih napraviti prah. Taj vanilin šećer ili prah neće biti toliko intenzivan kakav bi bio od "svježih" odnosno nekorištenih štapića, no svejedno će slasticama dati značajan okus vanilije – pa zašto onda ne iskoristiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image


Foto: daringgourmet.com

2/3