Tražiš idealnog obiteljskog psa? Izdvojili smo nekoliko pasmina koje su kao stvorene za igru s djecom

Četveronožni prijatelj odličan je dodatak obitelji, ali nisu sve pasmine pogodne za obitelji s djecom

Tražiš idealnog obiteljskog psa? Izdvojili smo nekoliko pasmina koje su kao stvorene za igru s djecom

Vjerujemo kako za dijete nema sretnijeg trenutka od trenutka kada mu roditelji u dom dovedu psa. Iako se u tom trenutku svi vesele i jedva čekaju provoditi vrijeme s njim, nakon što početno uzbuđenje splasne dolazi realnost brige o novom članu obitelji. Kako bi ti pas bio veselje, a ne dodatna briga u životu, važno je odabrati pasminu koja odgovara načinu života tvoje obitelji.

Image

Pas kao ljubimac pozitivno utječe na zdravlje tvog srca, a evo i zašto


Ako imaš veliku obitelj možda ne moraš razmišljati o tome hoće li tvoj pas moći provoditi vrijeme sam doma jer će uvijek netko biti s njim. Isto tako, ako je tvoja obitelj aktivna i provodi puno vremena u prirodi, postoje pasmine kojima je to idealno. Sigurne smo kako ćeš na ovom popisu pronaći pasminu koja će biti savršen dodatak tvojoj obitelji i s kojim ćeš provesti dugi niz godina.  


Zlatni retriver

Kada kažemo obiteljski pas, ovo je vjerojatno prva pasmina koja svima dođe na pamet. Razlog zašto su ovi psi postali simbol obiteljskog psa je njihova konstanta potreba za pažnjom. Radi se o psu koje ne može duže vremena ostati sam, zato je idealan za velike obitelji u kojima je uvijek netko doma. No šetnje i vrijeme provedeno s ovim nježnim divovima zbilja je posebno tako da se količina truda koju je potrebno uložiti u odgoj i socijalizaciju zbilja isplati.  

Hrt

Ako tražiš psa koji se voli šetati i igrati, ali trenutak kada uđe u kuću spava po cijele dane, onda je ovo pas za tebe. Hrtovi su društveni psi koji vole igru s djecom, ali u isto vrijeme vole odmarati. Iako se radi o najbržoj pasmini na svijetu, nije im potrebno mnogo šetanje i istrčavanja. Hrtovi se često koriste za utrke pasa, ali njihova trkačka karijera ne traje dugo. Nakon što više nisu sposobni za utrke, završe u azilu. Tako da ako odlučiš da je hrt pas za tebe, provjeri udruge poput hrvatske udruge Honey koja se bavi udomljavanjem spašenih hrtova.

Bišon

Iako se radi o minijaturnoj pasmini, ne daj se zavarati. Bišoni su vrlo aktivna pasmina prepuna energije. Zahtijevaju nešto više vremena provedenog u šetnji, ali jednom kada se vrate u dom, prave su maze. Odličan su izbor za aktivne obitelji koje provode puno vremena u prirodi.

Bigl

Ako uložiš dovoljno vremena u odgoj, bigl može biti najbolji obiteljski pas kojeg možeš poželjeti. Radi se o iznimno pametnoj pasmini koja zahtjeva čvrst stav prilikom odgoja. Blage su naravi i jako se vole igrati s djecom, a odlično se slažu s drugim pasminama. 

Mastif

Ako želiš imati velikog psa, a istovremeno smirene i opuštene naravi, mastif bi mogao biti pas za tebe. Baš kao i bigl, zahtjeva oštri odgoj i postavljanje jasnih granica, no jednom kada nauči što smije, a što ne smije, prava je dobrica. Kako se radi o velikom psu, imaj u obziru da će mjesečni troškovi hrane biti nešto veći. 

Shiba Inu

Shiba Inu je jedna od trenutno najpopularnijih pasmina u svijetu. Radi se o pasmini koja zahtijeva puno aktivnosti i socijalizacije, no jednom kada zadovoljiš te uvjete moći ćeš normalno nastaviti s dnevnim aktivnostima jer su psi ove pasmine poprilično neovisni i ne zahtijevaju konstantnu pažnju. Njihove njuškice jednostavno su posebne te tvojoj obitelji s njima nikada neće biti dosadno. 

Bernski planinski pas

Psi ove pasmine prave su maze. Iako se radi o velikom psu, iznimno su nježni i pažljivi. No jednu stvar moraš uzeti u obzir prije nego što se odlučiš udomiti bernskog planinskog psa. Radi se o pasmini koja se jako linja i zahtijeva redovito četkanje i pranje kako bi dlaka ostala sjajna, a dom čist. 

Mops

Ako tražiš psa nešto manjeg rasta koji ne zahtijeva puno vremena provedenog u šetnji, onda je mops idealan član obitelji za tebe. Njegova kratka dlaka ne iziskuje puno brige, a vrijeme koje će tvoja djeca provesti u igri s mopsom bit će zbilja urnebesno jer su poznati po svojim nespretnim pokretima i čudnim zvukovima koje proizvode. 

Pudl

Živahni, druželjubivi i umiljati, pudlice slove za idealne obiteljske pse, a osim toga se ni ne linjaju što je mnogim obiteljima koje žive u stanu veliki plus. Uživaju u užurbanom životu i vole biti uključeni u sve obiteljske događaje. Nerijetko pudl uživa u igranju s lopticom i voli biti u centru pažnje.