Nisu svima omiljeni

Hush, hush: Najveći mitovi o tamponima i njihovom korištenju

Neke žene ga vole, neke ga mrze, a neke ga nisu ni isprobale - govorimo o tamponima. Tom su podijeljenom mišljenju svakako pridonijeli mitovi kojih su se brojne žene još u mladosti naslušale. Razotkrivamo šest najčešćih mitova

pexels-karolina-grabowska-7691974.jpg
Foto: Pexels

Čini se da su tamponi jedna od onih stvari oko koje se i dan danas vode rasprave. Neke žene ih ne vole, druge ih se ne usude ni probati, a treće ih koriste svaki mjesec. Pitaš li tu zadnju skupinu, reći će ti da ne mogu zamisliti život bez tampona - nema neugodnih mirisa ni ljepljivog osjećaja kao kod uložaka, a tamponi su im ljetni adut jer s njima mogu neometano na plažu. Naravno, pod uvjetom da ga mijenjaju svaka četiri sata. No, unatoč prednostima u ljetnim mjesecima, ova druga skupina žena - koje ih nikad nisu pokušale koristiti - čvrsto stoje pri toj odluci. Najvećim dijelom je to zbog straha da će im se tampon 'zagubiti' ili da ga neće znati pravilno umetnuti. Plaši ih i rizik od toksičnog šoka, ali i druge strašne priče koje su, najčešće u mladosti, čule od vršnjakinja.

Image
Muke po mjesečnici

Menstruacija kasni? Ovo su neki od mogućih razloga

Istina, doduše, jest da se mnoge u tinejdžerskoj dobi nisu imale priliku pouzdano informirati o ovim temama pa su lako povjerovale da su jednostavno povjerovale u neke ne baš točne priče. Najrasprostranjenija je ona da se tamponi ne smiju koristiti do prvog spolnog odnosa jer će oštetiti himen, To baš i nije tako - djevičnjak ima otvor kroz koji i inače protječe menstrualna krv, a na tržištu postoje mini tamponi. Dakle, nema brige ako se tampon pravilno stavi i izvadi.

Izdvajamo i razbijamo još šest mitova o tamponima.

Image
Foto: Pexels

POGLEDAJ VIDEO: Koliko često treba kontrolirati madeže kod odraslih i djece?

Mit #1 - Nije važno koji tampon koristiš

Naravno da je važno. Ne odgovaraju iste veličine svima niti su isti adekvatni za sve dane mjesečnice. Prvih dana mjesečnice treba koristiti one koji upijaju jače, a kako krvarenje slabi, posegni za manjim. Koristiš li veći tampon zadnjeg dana menstruacije, velike su šanse da isušiš vaginu, a isto vrijedi za žene koje imaju slabije mjesečnice. Teško je reći kako odrediti veličinu tampona za određeni dan - tu se trebaš voditi osjećajem ili se konzultirati s ginekologom. Upoznaješ li se tek sa svijetom tampona, trebat će ti vremena kako bi se na njih privuknula, a na početku je dobro uloške kombinirati s tamponima pa vidjeti koja ti je opcija bolja. Nismo sve iste. To vrijedi i za veličinu tampona.

Image

Mit #2 - Tamponi nemaju rok trajanja

Zapravo imaju. Držiš li tampon na dnu torbe, oni lako pokupe prljavštinu, a u najgorem slučaju i bakterije. Najbolje je da neiskorištene tampone iz torbe baciš nakon nekoliko tjedana. Čuvaš li pak tampone u originalnom pakiranju i u adekvatnim uvjetima, trebali bi vrijediti do pet godina otkad si ih kupila. Dakle, ne gomilaj zalihe na nečistim i vlažnim mjestima pa će sve biti u redu.

Image

Mit #3 - 'Ne smiješ plivati - čak ni s tamponom'

Netočno. Naravno da nećeš ulaziti u more ako se tijekom menstruacije ne osjećaš najbolje ili najugodnije, ali, u teoriji, slobodno možeš plivati. Plivanje će, kao i svaka druga tjelesna aktivnost, smanjiti menstrualne grčeve i nadutost te ti pomoći da se osjećaš bolje. Plivanje s tamponom sigurno je. Ipak, imaj na umu da bi ga odmah nakon kupanja trebala promijeniti i presvući kupaći kostim. Tih dana mogla bi biti podložnija infekcijama pa je bolje spriječiti nego liječiti.

Image

Mit #4 - 'To će ti se izgubiti'

Neće. Ženski spolni organ nije beskrajno dugačak. Tampon se može malo pomaknuti, ali ne može se zaglaviti. Čak i kad se to dogodi, tampon ne ide dalje od vaginalnog kanala te se može izvaditi čim se opustiš. Imaš li dojam da će se zaglaviti, vjerojatno si prejako stisnula mišiće ili se prestrašila. Važno je znati pravilno staviti i izvaditi tampon što zahtijeva praksu. Prilikom stavljanja, to ide ovako: izvuci konac pa ga lagano povuci pazeći da ostane pričvršćen za tampon. Zatim kažiprst stavi na podnožje tampona - tamo gdje je pričvršćen konac - a drugom rukom raširi male usne i kožu oko vaginalnog otvora. Nadalje, tampon poguraj kažiprstom dok ne osjetiš lagani otpor - to znači da si ga stavila do grlića maternice. Ako je dobro postavljen, ne bi te trebao žuljati. Kad ga vadiš, lagano, ali jednolično povuci konac i izvadi tampon. To ti je najlakše učiniti u čučnju. Slijedeći ove upute, sigurno ti se tampon neće izgubiti.

Image

Mit #5 - 'S tamponom ne možeš spavati'

Ako su ti ovo dok si bila mlada rekla majka ili baka, razumi ih. Kad su tamponi tek pojavili, ljudi nisu znali što očekivati ni može li se nešto dogoditi. Tako je proizašao mit da se tamponi nikako ne smiju imati noću. Iako će mnogi spavati uz uloške, neće ti se ništa dogoditi nosiš li ih preko noći. Medicina je uznapredovala, a i materijali od kojih se ova potrepština proizvodi kvalitetnija je nego ranije pa se danas tamponi mogu imati i duže od četiri sata. Uz jedan ALI. Planiraš li spavati 10 sati, bolji je izbor uložak.

Image

Mit #6 - 'Kako ćeš na toalet?'

Neki misle da se tampon treba mijenjati tijekom svakog odlaska na toalet. Ne moraš ga vaditi prilikom svakog mokrenja jer tampon ne blokira mokraćnu cijev. Ovaj mit proizlazi iz nepoznavanja ženske anatomije - rodnica i mokraćna cijev nisu isto. Također, ako ga pokušaš prečesto mijenjati, mogla bi imati problema s izvlačenjem nenatopljenog tampona. Da zaključimo: mijenjanje tampona i mokrenje smatraj zasebnim događajima.

Image

Na kraju ipak je na tebi hoćeš li izabrati tampon, uložak ili nešto treće poput menstrualne čašice- ili ćeš ih pak kombinirati. Svaka žena zna koja joj je opcija najlakša i najugodnija pa se nemoj zamarati mišljenjima drugih ili strašnim pričama koje kruže o tamponima. One najčešće proizlaze iz straha od nepoznatog pa se ženama često savjetuje da isprobaju više mogućnosti - i naposljetku, otvoreno govore o njima te se informiraju.