Tablica tlaka zraka u gumama

Tablica tlaka zraka u gumama je tablica u kojoj su prikazane vrijednosti tlaka u gumama, ovisno o veličini i stvarnom opterećenju automobila. Tablica tlaka u gumama obično se nalazi na poklopcu spremnika za gorivo ili na bočnom stupu u otvoru vozačevih vrata.

Tablica tlaka zraka u gumama

Svaka tablica tlaka zraka u gumama u pravilu ima brojke koje se kreću oko 1,9 do 2,1 za stražnje odnosno 2,1 do 2,3 bara za prednje gume. Niskoprofilne sportske gume s ojačanim bočnim stijenkama ovisno o modelu mogu se na pojedinim vozilima pumpati i do vrijednosti od 2,6 do 2,8 bara za prednje te 2,4 do 2,6 bara za stražnje.
Ovakvo pumpanje guma ne preporučuje se u gradu gdje automobil tada više lupa po rupama i preprekama te dugoročno može oštetiti ovjes.

Međutim, u iznimnim slučajevima tlak u gumama se može dopuniti i nešto više.  Odgovarajuće napumpana guma omogućava bolji grip i trakciju te samim time i sigurnost na cesti.

ImageŠto znači odgovarajuće napumpana guma? Odgovarajuće napumpana guma je guma koja je napumpana pazeći striktno što kaže tablica tlaka zraka u gumama.
Ako ne znate točno koji tlak treba biti u vašim gumama, na internetu se mogu naci tablice tlaka zraka u gumama u ovisnosti o osovinskom opterećenju.

Ispuhana guma se više troši, povećava potrošnju goriva te je zbog oslabljenih bočnih stijenki automobil manje stabilan. 

Redovito kontroliranje stanja tlaka u gumama važno je iz nekoliko razloga.
Previsok tlak u gumama zbog nedovoljnog kontakta s površinom ceste također smanjuje udobnost u vožnji te sigurnost. Uz to, guma se više troši u sredini. Tlak u gumama trebate po mogućnosti provjeriti svakih 14 dana i najmanje jednom godišnje – i uvijek prije dugog putovanja. Zato prije svake provjere pogledajte što kaže tablica tlaka zraka u gumama.