T oznaka na gumama

Kad kupujete nove gume, važno je znati što znače oznake na auto gumama, a ovdje možete pročitati što znači T oznaka na gumama

T oznaka na gumama

Oznaka za brzinu je slovo na bočnoj strani vaše gume koje odgovara maksimalnoj brzini kojom se guma smije okretati. Tako T oznaka na gumama znači maksimalnu brzinu od 190 Km/h

Brojevi i slova na bočnoj strani gume govore o njoj te su važni za pronalaženju prave  gume za vaše vozilo.

shimmer fallbackNa primjer ako su dimenzije guma: 195/65 R15 88T XL evo što znače te oznake na auto gumama:

Prva brojka 195 označava širinu gume u milimetrima.

Broj 65 u ovom slučaju označava postotak visine naspram širine gume, 65% od 195=126.75mm

R znači da je guma radijalna što je današnji standard, a broj 15 uz R označava promjer naplatka u inčima (“), jedan inč(col) ima 2.54 centimetra.

Broj 88 označava index nosivosti, odnosno koju nosivost ima pojedina guma u kilogramima, a T oznaka na gumama, odnosno slovo T uz takav broj označava index brzine.

Xl je oznaka za extra load, što znači da je guma pojačana i ima veću nosivost


TL je skraćenica za tubeless, a označava gume koje nemaju još jednu unutrašnju gumu.

C se koristi za gume za laka dostavna vozila
RF znači reinforced, odnosno da je guma pojačana
RFT je engleska kratica za Run on Flat Tire, gume koje omogućuju vožnju i nakon gubitka tlaka u njima.
DOT je uvijek vrlo važna oznaka, a to je godina i tjedan proizvodnje gume. Prva dva broja označavaju tjedan dok zadnja dva označavaju godinu proizvodnje. 
Primjer DOT 1217 – guma je proizvedena u 12. tjednu 2017 godine.

Na gumama je također naznačen maksimalan tlak na koji se guma smije napumpati. To maksimalni tlak a ne tlak na koji se gume pumpaju. 

Nizak tlak u gumama smanjuje stabilnost, povećava trošenje i uzrokuje višu potrošnju goriva. Ako je tlak u gumi prenizak, guma se čak može i pregrijati te nepovratno oštetiti. Ove vrste oštećenja nisu uvijek odmah vidljive, stoga tijekom vožnje mogu uzrokovati situacije opasne po život.

Previsok tlak u gumama zbog nedovoljnog kontakta s površinom ceste također smanjuje udobnost u vožnji te sigurnost. Uz to, guma se više troši u sredini. Tlak u gumama trebate po mogućnosti provjeriti svakih 14 dana i najmanje jednom godišnje – i uvijek prije dugog putovanja. 

Da zaključimo ono čime smo počeli ovaj članak, a to je T znaka na gumama i što ona znači. Indeksi brzine za osobna vozila označeni su slovima Q, T, H, V, W i Y, koja dopuštaju brzine do 160, 190, 210, 240, 270 i 300 km/h. Dakle, T oznaka na gumama je oznaka za gumu predviđenu za vožnje do 190 Km/h.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.