Novo doba

Nova generacija: Sviđaju li se ženama muškarci koji su prigrlili ženstvenu stranu?

Veliki mišići i muška dominantnost sve su manje popularni kod novih generacija, istražile smo zašto je to tako

muskarci.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Otkako je talijanski bend lManeskin lani pobijedio na Euroviziji, osim globalne popularnosti postali su pravi seks simboli. Dok neke žene žude za muškarcima kao što su pjevač Damiano i bubnjar Ethan, nekima su previše feminizirani i ne mogu ih vidjeti u ulozi seks simbola. Nas je ova velika podijeljenost žena potaknula da istražimo više o tome zašto su muškarci koji razbijaju muževne stereotipe sve popularniji.

Image
Teško mu je odoljeti

Tko je karizmatični Damiano David, novi seks simbol Europe?

Visok, snažan, ćelav i odrješit - sve su to tradicionalno poželjne osobine kod muškaraca koji osvajaju srca žena već stoljećima. U životinjskom svijetu najuspješniji u stvaranju potomstva uvijek su mužjaci koji imaju slične osobine: kitnjasto perje, velike rogove ili su veći od ostalih jedinki. Jednom ovnu ili paunu takve karakteristike potrebne su kako bi ženke mogle procijeniti koji mužjak je zdrav te će joj pomoći stvoriti uspješno potomstvo, no jesmo li mi ljudi potrebu za takvim karakteristikama prerasli?

Kako je i čovjek u svojoj srži samo jedna od životinja, takva snažna i dominanta obilježja kroz povijest su nam osigurala napredak vrste, no vremena su se drastično promijenila. Prosječnoj ženi više nije samo podmladak na pameti te sve više traže sasvim drugačije osobine kod budućih partnera. Više nam na prvom mjestu nije samo biologija nego smo naučile da u životu trebamo više uživati i ne samo brinuti o tome kakva će nam biti djeca te hoće li nam suprug moći financijski osigurati ugodan život.

Možda zvuči previše pojednostavljeno, ali genetika nam je do unazad nekoliko desetaka godina diktirala više nego što smo svjesne. Kako se uloga žene u društvu potpuno promijenila, promijenili su se i naši ukusi za muškarce. Žena više nema samo ulogu domaćice čiji je posao roditi djecu i brinuti se o domu nego sve više ravnopravno sudjelujemo u poslovnom svijetu te u odgoju djece. Zato mnogim ženama više nije primarna briga pronaći muškarca koji joj može osigurati dobar genetski materijal i dovoljno novca da prehrani obitelj.

Sve smo više počele gledati samouvjerenost muškarca, a ne samo fizički izgled, no na kraju dana ta samouvjerenost se vrlo lako može prosuditi i po njegovom izgledu. U posljednjih nekoliko godina sve se više muškaraca odvažilo prihvatiti svoju ženstvenu stranu što se kroz povijest smatralo neprivlačno i manje muževno. Ženstvene osobine se i danas često smatraju sekundarnim u usporedbi s muževnima.

Problem je nastao još daleko u povijesti kada su žene smatrane manje inteligentnima i slabijima u usporedbi s muškarcem što je dovelo do stigmatiziranja svega ženstvenog, posebno kod muškaraca. Ako bi muškarac pokazao samo jednu od tradicionalno ženskih osobina često bi dobio status slabića, manje muževnog i na kraju dana, neprivlačnog većini žena.

Kako se pokret za ženska prava sve više eksponirao i pokazao nam kako su žene jednako snažne i pametne kao muškarci, pojavila se cijela nova generacija muškaraca koji više ne strahuju od svoje ženstvenosti, a to se ženama brzo svidjelo. Potrebno je mnogo samopouzdanja i mentalne snage da se odmaknemo od zlatnog standarda i pokažemo da smo drugačiji od prosjeka, a takva snažna osobnost mnogia je postala privlačnija i od mišića.

Feminiziraniji muškarci koji razbijaju norme roda nam tako daju i osjećaj sigurnosti kada smo u njihovoj blizini. Kada muškarac aktivno želi razumjeti svoju i tvoju ženstvenost, daje nam osjećaj sigurnosti te da nas pokušava razumjeti, a ne samo osvojiti svojom muževnošću. Baš kao što je nekada financijska stabilnost macho muškarca i dobar genetski materijal ulijevao povjerenje ženama, danas mnogima to povjerenje daje njegova osobnost.

Brojna istraživanja potvrdila su ove tvrdnje, a među njima se posebno ističe ono Face Research laboratorija. Istraživanje je provedeno na skoro pet tisuća žena diljem svijeta, a rezultati pokazuju kako je privlačnost prema macho ili feminiziranim muškarcima također određena i socijalnim statusom te zdravstvenim prilikama. Žene koje dolaze iz nešto siromašnijih područja u kojima prijeti više bolesti koje mogu utjecati na životni vijek preferiraju znatno muževnije muškarce nego one koje dolaze iz boljih prilika. Razlog tomu je na kraju dana opet genetika.

Iako je ova podjela među ženama uvijek postojala, u posljednjih nekoliko godina postaje sve izraženija, pogotovo među mlađim ženama. Žene koje su u svojim 20-ima i ranim 30-ima znatno više žude za muškarcima koji se ne boje pokazati svoju ženstvenu stranu i rado bi za životnog partnera odabrale baš takvog muškarca. Muškarcima to služi kao dodatni poticaj da prigrle svoju ženstvenu stranu pa tako danas imamo mnogo zvijezda koje su savršen primjer ove promjene. Neki od njih su Damiano David, Harry Styles i Timothée Chalamet. Svi ovi muškarci su u standardnom smislu privlačni, imali lijepe crte lica, ali ono što ih čini tako popularnima su nešto nježnije, ženstvene osobine.

Možda nam se čini kao da su se takvi muškarci tek pojavili na sceni, ali oni su na njoj prisutni već desetljećima samo u mnogo manjem broju. Prisjeti se samo Davida Bowieja koji je mamio uzdahe brojnih žena još prije nekoliko desetljeća, Jareda Leta, Lennyja Kravitza kojeg obožavaju sve generacije, ali i Johnnyja Deppa koji gotovo uvijek ima barem malo šminke na licu.

Kada pogledamo sve ove čimbenike jasnije nam je zašto su feminizirani muškarci postali sve privlačniji novijim generacijama žena, no isto tako znamo da macho muškarci nikada neće izumrijeti te će na kraju dana svatko pronaći onog pravog za sebe. Najvažnija stvar u ovoj diskusiji je ne omalovažavati tuđe izbore nego prihvatiti činjenicu da smo svi drugačiji i da trebamo poštovati tuđe izbore baš kao što i drugi poštuju naše. U nastavku pogledaj frajere koji se ne srame svoje ženstvene strane, a koje žene diljem svijeta itekako lajkaju.

David Bowie

Lenny Kravitz

Jared Leto

Johnny Depp

Damiano David

Ethan Torchio

Timothée Chalamet

Harry Styles

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.