Ljekovita svojstva i upotreba
Suncokreti se najviše uzgajaju radi proizvodnje ulja koje se proizvodi od sjemena. Same sjemenke suncokreta izuzetno su zdrave i mogu se jesti samostalno. Mogu se dodati i u razne salate ili pak se pomiješati s drugim sjemenkama, a često se koriste i kod izrade kruha i drugih pekarskih proizvoda. Odličan su izvor proteina, minerala i vitamina.
Osim sjemenki, jestive su i klice suncokreta, dok se latice mogu koristiti za čaj ili za pripremu tinktura. Čaj od latica suncokreta u narodnoj se medicini koristio za snižavanje temperature. I ulje suncokreta sadrži važne nutrijente, a najbolji izbor je ono nerafinirano. Od ulja suncokreta proizvode se i margarin, majoneza, sapuni te razni drugi proizvodi.
U Ayurvedi, ulje suncokreta koristi se za provođenje detoksikacije i to na način te se ulje mućka u ustima kako bi se iz tijela odstranile sve štetne tvari. Za tu metodu preporuča se koristiti samo hladno prešano nerafinirano ulje koje sadrži sve vrijedne i nutritivne sastojke.
Smatra se da korijenje suncokreta može pročisititi i zagađeno tlo, čak i od radioaktivnih tvari i olova. Upravo radi toga, u Japanu su se sadili suncokreti oko nuklearne elektrane u Fukushimi, a polja suncokreta zasađena su i nakon černobilske katastrofe u Ukrajini.