Nauči više o svom tijelu

Što je sindrom policističnih jajnika od kojeg pati svaka 10. žena?

Policistični izgled jajnika ne znači nužno da patiš od istoimenog sindroma, ali je važno da promjene uočiš na vrijeme

pexels-mart-production-7089333.jpg
Foto: Pexels

Žensko reproduktivno zdravlje nije česta tema razgovora iako se radi o vrlo važnom dijelu ženina života. Jedan od simptoma od kojeg pati čak 10% žena je simptom policističnih jajnika. Možda si o ovom pojmu već nešto i čula, no vrijeme je da se bolje upoznaš s njim.

Image
Slušaj svoje tijelo

Rak jajnika: 8 ranih znakova bolesti koju je ključno otkriti što prije

Policistični jajnici pojava su koja je obilježena promijenjenim izgledom jajnika. Na njima su vidljive male ciste koje su posljedica nedovoljno razvijenih folikula koji se zadržavaju u jajniku. Dijagnoza se najlakše postavlja ultrazvukom. Iako je sindrom policističnih jajnika dobio naziv prema ovim promjenama na jajnicima, policistični jajnici ne moraju nužno izazvati sindrom. Ciste na jajnicima ima čak 25% žena u dvadesetim godinama, a one s vremenom mogu nestati same od sebe.

Problem nastaje kada ciste koje se zadržavaju na jajnicima luče estrogen. To znači da ukupna količina estrogena u tijelu raste i dolazi do ukupnog disbalansa hormona. Vrlo značajan simptom sindroma policističnih jajnika je poremećaj u djelovanju inzulina što može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2, ali i drugih brojnih komplikacija.

Osim abnormalnog djelovanja inzulina, sindrom policističnih jajnika izaziva pojačanu dlakavost, značajno masniju kožu, neredovite razmake među menstruacijama, pretilost te pojavu akni. Svi ovi simptomi mogu se dovesti pod kontrolu ciljanim lijekovima ili proizvodima za njegu kože, no jedan od simptoma koji najviše emocionalno šteti ženama je smanjena plodnost. Kako se folikuli ne razvijaju u potpunosti do zdrave jajne stanice i zadržavaju se u jajniku, izostaje ovulacija i time žena postaje neplodna.

Žene se svom ginekologu najčešće obraćaju zbog neredovitih menstruacija koje postaju bolne i dugotrajne, a upravo je to jedan od prvih naznaka da se radi o sindromu policističnih jajnika. Sa sigurnošću se utvrđuje ultrazvukom jajnika i hormonskim statusom. Ultrazvuk jasno pokazuje jajnike koji su dva do tri puta veći nego normalni te ispunjeni okruglim nakupinama promjera od dva do osam milimetara. Uz ove standardne preglede liječnik će možda zatražiti dodatne pretrage poput mjerenja razine hormona štitnjače i testa opterećenja glukozom.

Jednom kada je dijagnoza postavljenja, liječenju se može pristupiti na nekoliko načina ovisno o tome planira li žena u skoro vrijeme ostati trudna. Ako ne planiraš trudnoću u skoro vrijeme, najbolji lijek su kontracepcijske pilule koje uspješno vračaju ravnotežu hormona u tijelu. Ako pak želiš raditi na začeću, liječnik će ti prepisati lijekove koji potiču ovulaciju i redovito ultrazvukom pratiti stanje jajnika. Kada utvrdi točan trenutak ovulacije, savjetovat će ti spolni odnos.

Iako postoje načini liječenja ovog sindroma, važno je napomenuti da je najbolji način kako staviti simptome pod kontrolu razvijanje zdravih životnih navika. Optimalna tjelesna težina, zdrava prehrana i svakodnevna fizička aktivnost najbolji su način kako s ovom dijagnozom živjeti što sretnije. Ipak, svaki slučaj je jedinstven i najbolje je da slušaš savjete svog liječnika.

Uzrok pojave sindroma policističnih jajnika nije u potpunosti poznat, no dokazano je da se radi o genetskom poremečaju. Iako mnoge žene imaju genetsku predispoziciju za razvijanje poremećaja, većina ih nikada ne razvije simptome što upućuje na to koliko je i okolina, odnosno zdrav način života važan u kontroli bolesti.