Sasvim iskreno

Od Salme Hayek do Naomi Watts: Slavne žene koje su iskreno progovorile o menopauzi

Riječ je o velikoj promjeni s kojom će se suočiti svaka žena, prije ili kasnije, i o tome je važno govoriti bez srama

profimedia-0689422146.jpeg
Foto: Profimedia.hr

Nedavno provedeno istraživanje otkrilo je kako čak 73 posto žena ne liječi simptome vezane uz menopauzu, poput problema sa spavanjem ili prekomjernog znojenja. Iako je menopauza prirodna faza kroz koju prolaze brojne žene ili će kad-tad proći, još je uvijek jako puno tabua vezanih uz tu temu, a mnoge žene se srame o tome govoriti.

Image
Sigurne u sebe

Stare prirodno: Ove slavne žene nikad zbog ljepote nisu otišle 'pod nož'

Bez imalo sumnje, menopauza je teško iskustvo, no riječ je o prirodnoj fazi koje se nijedna žena ne bi trebala sramiti ili pak se radi toga osjećati nelagodno. Na sreću, sve veći broj žena počinje shvaćati kako starenje donosi i mudrost, a menopauza označava svojevrsnu prekretnicu i jednu posve novu vrstu slobode.

I brojne slavne žene poput Kim Catrall i Salme Hayek odlučile su prekinuti šutnju te su otvoreno progovorile o svom iskustvu s menopauzom.

Foto: Instagram

Naomi Watts

Ova uspješna 53-godišnja glumica istaknula je kako prolazak kroz menopauzu ne bi trebalo biti mračno niti usamljeno iskustvo, a svoje je riječi ohrabrenja za žene objavila i na svom Instagram profilu.

"Starenje je privilegija i vrijeme tijekom kojeg bismo se trebale osjećati ponosno na sva iskustva koje smo sakupile tijekom života, osnaženo, bez isprike. Mislim da je uzbudljivo biti dio generacije koja potiče promjene", istaknula je glumica te dodala kako nijedna žena kroz menopauzu ne bi trebala prolaziti sama.

Oprah Winfrey

Jedna od najuspješnijih žena današnjice, 68-godišnja tv voditeljica Oprah Winfrey, na svojoj je web stranici otvoreno progovorila o svom iskustvu s menopauzom.

"Dvije godine nisam normalno spavala. Posjetila sam kardiologa i počela uzimati lijekove", otkrila je te dodala kako sve do tog trenutka nije nikada imala nijedan ozbiljan razgovor s drugom ženom o menopauzi i o tome što očekivati.

Gwyneth Paltrow

49-godišnja glumica i poduzetnica smatra da se žene ne bi trebale bojati menopauze te istaknula kako bi žene više i iskrenije trebale pričati o menopauzi i o simptomima s kojima se pritom bore.

Cynthia Nixon

Zvijezda serije 'Seks i grad', 56-godišnja glumica i aktivistica, smatra kako je ulazak u menopauzu pozitivan događaj, a navela je i nekoliko dobrobiti ove faze u životu žene.

"Za mene nije bilo tuge jer kada napuniš 50, gotov si. Sloboda koja dolazi nakon što žena prestane biti plodna zapravo je ogromna", rekla je Nixon.

Sophie, grofica od Wessex

I članice kraljevskih obitelji moraju se suočiti s menopauzom, a o tom iskustvu otvoreno je progovorila i vojvotkinja Sophie, supruga princa Edwarda, koja na menopauzu gleda u pozitivnom svjetlu i smatra je blagoslovom.

"Trebale bismo slaviti što više ne moramo imati menstruaciju – to bi trebalo biti oslobođenje", rekla je vojvotkinja.

Kim Catrall

I slavna glumica Kim Catrall u više je navrata otvoreno govorila o menopauzi, istaknuvši kako je riječ o posve normalnoj fazi u životu jedne žene.

"Ne mislim da je to sramotno. Prirodno je, kao i imati dijete. To je dio života. Tako smo stvoreni, tako funkcioniramo."

Catrall je ipak priznala kako je menopazua u našem društvu i dalje tabu tema te smatra da se to treba promijeniti.

„Previše je zastrašujuće razgovarati o tome, čak i s liječnikom. Želim doprijeti do žena kako bi ih potaknula da se educiraju o tom periodu u svom životu“, rekla sasvim otvoreno.

Salma Hayek

Zanosna 55-godišnja glumica Salma Hayek bez srama je progovorila o promjenama s kojima se suočila tijekom menopauze te priznala kako su joj grudi jako narasle.

"Mnogi ljudi mislili su da sam dala povećati grudi. Ne krivim ih. Moje grudi prije su bile manje, kao i ostatak mog tijela. U menopauzi su počele rasti, a moja leđa radi toga stvarno pate", rekla je glumica sasvim iskreno.