Idealni kućni ljubimci

'Čuvarice kraljevskog pehara': Što sijamske mačke čini tako posebnima?

Sijamske mačke posebne su po svojim plavim očima i prekrasnoj sivo-crnoj boji, ali i po mnogim drugim stvarima - u nastavku saznaj što ih čini toliko posebnima

sijamskemacke.jpg
Foto: Pexels

Svaki "mačkoljubac" složit će se - nema slađe životinje od mačke. Bilo da se radi o malom mačiću ili odrasloj mački, ove su životinje toliko slatke i posebne i zaista su najbolji kućni ljubimci. I iako je svaka mačka posebna na svoj način, jedna je pasmina koja se ističe svojom posebnošću, a to su sijamske mačke.

Image
Prekrasne i posebne

Danas je njihov dan: Pet razloga zašto su crne mačke sjajni kućni ljubimci

Sijamske su mačke možda najpoznatije po elegantnom, prepoznatljivom izgledu. Iako su mnoge sijamske mačke sivo-crne boje s plavim očima, dlaka ovih lijepih mačića također može biti narančasta, smeđa, krem, pa čak i plave ili lila boje, među ostalim varijacijama. No, sijamske mačke su puno, puno više od njihovog misteriozno dobrog izgleda.

Na primjer, jesi li znala da su sijamske mačke jedna od najstarijih pasmina pripitomljenih mačaka na svijetu? Ili da je njihova boja dlake određena njihovom genetikom i temperaturom okoline? U nastavku smo izdvojile nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o sijamskim mačkama koje ih čine toliko posebnima.

Boja dlake

Dlaka sijamskih mačaka može imati nevjerojatan raspon boja - a te boje ne određuju samo genetika. Boja mačje dlake određena je s nekoliko gena, a uzorci njihove dlake određeni su genima modifikatorima. Sijamske mačke imaju poseban gen modifikatora koji inhibira razvoj pigmenta u krznu, što rezultira albinizmom. No, zahvaljujući čaroliji znanosti, modifikacijski gen za albinizam može utjecati samo na mačje krzno iznad određene temperature.

Nakon što tijelo sijamske mačke padne ispod otprilike 37 Celzijevih stupnjeva - ili je mačka u hladnijem okruženju - njezini se geni za boju dlake ponovno uključuju i prenose pigment do krzna. Budući da je mačje tijelo hladnije oko nosa, ušiju, šapa i repa, tu se pigment najčešće taloži na sijamskim mačkama. Većina sijamskih mačaka rađaju se potpuno bijele i razvijaju svoje oznake u tjednima nakon rođenja. Nakon rođenja i nekoliko tjedana na hladnijoj atmosferi, sijamski mačići počet će razvijati pigment oko lica, repa i šapa.

Stara pasmina mačaka

Iako nitko nije siguran kada su sijamske mačke prvi put uzgojene i pripitomljene, obično se vjeruje da potječu s Tajlanda, i to od oko 14. stoljeća, kada su se prvi put pojavile u tajlandskom rukopisu. To ih čini jednom od najstarijih pasmina mačaka na cijelom svijetu.

Zajedničke neobične osobine

Dugo su mnoge sijamske mačke gledale u križ i imale iskrivljene, nabrane repove. Iako su ove osobine nesumnjivo rezultat određenih genetskih čimbenika, mnoge legende nudile su alternativna objašnjenja za zanimljiv izgled sijamskih mačaka. Prema jednoj legendi, grupa sijamskih mačaka imala je zadatak čuvati zlatni, kraljevski pehar. Vršeći svoje dužnosti, mačke su zurile u pehar s takvim intenzitetom da su im oči prešle "u križ". A budući da su omotali repove oko pehara radi dodatne sigurnosti, njihovi repovi ostali su trajno povijeni.

Kraljevski tretman

Prije nekoliko stotina godina sijamske mačke bile su dostojne kraljevske obitelji na Tajlandu zbog svog osebujnog, neobičnog i lijepog izgleda. Zapravo, članovi ovih kraljevskih obitelji vjerovali su da će sijamska mačka primiti njihovu dušu kad umru - a mačke bi onda provele ostatak svog dugog života živeći u hramu.

Filmske zvijezde

Stari, ali dobro poznati naslovi, poput "Nevjerojatnog putovanja", "Dame i skitnice" i "Mačka na zadatku" učinili su sijamske mačke zvijezdama. Zapravo, cijela radnja filma "Mačka na zadatku" vrti se oko sijamske mačke imena DC koja pomaže u zaustavljanju otmice. A zanimljivo je i da su, slično kao u filmu, dvije sijamske mačke iz stvarnog života pomogle su u sprječavanju špijunaže još 1960-ih. Kad su dva sijamska mačića u nizozemskom veleposlanstvu u Moskvi počela grebati zid, njihov je vlasnik posumnjao da reagiraju na buku koju ljudsko uho nije moglo otkriti. Bio je u pravu - iza zida je otkriveno 30 malih mikrofona.

Pričljiva pasmina

Ako imaš sijamsku mačku, ili si provela puno vremena oko jedne, onda znaš da su ovo iznimno pričljive mačke. Sijamske mačke izrazit će svoje mišljenje o svojoj hrani, onome što opaze kroz prozor i u osnovi o svemu s čime se susreću danju i noću.