Dokaz pravog prijateljstva

Priča koja topi srce: 60 osnovnoškolaca ošišalo kosu kao znak podrške bolesnom prijatelju

Taman prije Uskrsa čuli smo za najljepšu priču koja vraća vjeru u zajedništvo, prijateljstvo i ljubav. Radi se o akciji Osnovne škole "Lotrščak" čiji su učenici odlučili pokazati solidarnost s oboljelim prijateljem te svi kolektivno, njih čak 60, obrijali glavu na ćelavo.

profimedia-0199419800 (1).jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ovog nas je tjedna razveselila vijest o akciji malih ljudi velika srca. Naime, u Osnovnoj školi „Lotrščak“ održana je akcija kojom su dječaci ove katoličke škole izrazili svoju potporu svom oboljelom kolegi – i to na jako unikatan način. Naime, jedan učenik trećeg razreda Osnovne škole „Lotrščak“ boluje od teške bolesti te se nedavno morao ošišati na ćelavo, a kako ne bi bio sam u toj neobičnoj situaciji – i njegovi su školski prijatelji odlučili učiniti isto!

Uprava škole je tako na svom Facebook profilu objavila fotografije cijelog događaja, a u kojem je sudjelovalo čak 60 učenika i šestero frizera koji su im svima skratili frizurice na „nulu“. Ono što je posebno u cijeloj ovoj priči je činjenica da je inicijativa za akciju došla iz redova samih učenika koji su osjetili potrebu svom prijatelju iskazati koliko ga vole i hrabre na njegovom putu do ozdravljenja.

Uz organizaciju škole i privolu roditelja, organizirano je šišanje za sve dječake uključene u akciju, a na kraju su svi s osmijesima na licima pozirali s jednakim ćelavim „frizurama“.

Vrijednosti prema kojima treba živjeti i djelovati

“Veliki tjedan je pred nama i svako trpljenje uskoro će dobiti smisao. Ljubav je kreativna i ovo je samo jedan od načina kako ju možemo iskazati”, poručili su iz ove škole. Razgovarali smo i s ravnateljem, Marinom Divićem, a koji nam je rekao kako detalje o akciji neće iznositi u javnost zbog zaštite djece i obitelji oboljelog dječaka koja se ionako nalazi u osjetljivoj poziciji. Pa ipak, ovim činom, naglasio je, žele poručiti svima kako se uoči Uskrsa trebamo podsjetiti koje su to prave ljudske vrijednosti – suosjećanje, briga za bližnjega i odanost. Moramo priznati kako su ova djeca itekako pokazala svojim primjerom da se sve može kad se hoće i da niti jedna žrtva nije uzaludna kada se radi čistog i otvorenog srca.

Image
Treba nam više Viktorija u životu

Upoznajte Viktoriju Petek, volonterku godine čija priča inspirira

„Za našeg dragog prijatelja, uz tebe smo, mislimo na tebe i molimo za tebe. Hvala našem dragom frizeru Josipu, frizerki Maji i ostalim frizerima kojih je danas u školi bilo 6 - jer trebalo je 60 malenih glavica ošišati“, poručili su također iz škole.

Inače, Osnovna škola „Lotrščak“ je prva škola za dječake u Hrvatskoj koju su pokrenuli roditelji. Naime, smatrajući da su roditelji prvi i najvažniji odgojitelji svoje djece, odlučeno je pokrenuti školu u kojoj će upravo roditelji voditi prvu riječ kada se radi o kurikulumu, dogojnim metodama i vrijednostima kojima se djeca uče. S tim ciljem osnovan je Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje (RINO) kao krovni i pravni subjekt. Cijeli projekt vođen je idejom i posebnim trudom da se, osim ostvarivanja intelektualnog potencijala, radi na razvoju karaktera i osobnosti učenika te njeguje rast u vrlinama. Posebnost škole je njezin pedagoški princip koji se temelji na mentorstvu i omogućuje personalizirani pristup svakom učeniku.

Ovo je priča koja grije srce i dušu, a maleni školarci su za svoju požrtvovnost definitivno dobili peticu iz zalaganja kada je riječ o dobroj volji i ljubavi za bližnjega.