Dobro razmisli

Sedam pitanja koja si trebaš postaviti prije nego prekineš prijateljstvo

Prijateljstvo je nešto najdragocjenije u životu, međutim, ponekad mislimo kako uz sebe imamo pravog prijatelja, a na kraju se ispostavi da nije tako. U nastavku provjeri koja pitanja si trebaš postaviti prije nego raskineš prijateljstvo

pexels-photo-2409681.jpeg
Foto: Pexels

Svaki prekid je težak na svoj način - pa tako i onaj s prijateljem. Već sama pomisao da s tom osobom ne želimo više biti u kontaktu nije ugodna, no ponekad je nužno prekinuti neki odnos bez obzira koliko trajao, ako ne utječe dobro na nas. Istraživanja potvrđuju da većina prijateljstava iz srednje škole ne traje ni godinu dana nakon što svatko krene svojim putem, te da su prijateljstva za cijeli život jako rijetka.

Image
Nešto fali

'Prijatelji stari, gdje ste': 8 znakova da si prerasla prijateljstvo s nekim

Postoje ljudi koji uđu u naš život nakratko i spletom okolnosti izgubimo kontakt, međutim, ponekad smo okruženi nekim tko je jednostavno toksičan. S druge strane, moramo biti svjesni da je malo razočaranja i ljutnje normalno u svakom odnosu jer svi mi griješimo.

shimmer fallback

Kako se ne bi zaletjela sa svojom odlukom otkrij koja si pitanja trebaš postaviti kako bi znala da je zaista vrijeme da okončaš to prijateljstvo.

Zna li tvoj prijatelj za problem?

Prvo pitanje koje si uvijek trebaš postaviti kad je riječ o prekidu prijateljstva je je li odnos već neko vrijeme zategnut ili tvoj prijatelj ni ne naslućuju što se događa iza kulisa? Kako ne bi prenaglila sa svojom odlukom, prvo razgovaraj s prijateljem i reci što te muči. Na taj ćeš način dati šansu da promijeni svoje ponašanje.

shimmer fallback

Koja je tvoja uloga u njihovom životu?

Razmisli o tome kakvu ulogu imaš u prijateljevom životu ili što ta osoba donosi u tvoj život. Ako si već došla do toga da se dvoumiš oko tog prijateljstva, to baš nije pozitivan znak. Raskidi prijateljstva ne moraju nužno uključivati ​​potpuno izbacivanje nekoga iz tvog života. Umjesto toga, jedno od rješenja može biti da promijeniš svoja očekivanja.

shimmer fallback

Zašto si ulagala u to prijateljstvo?

Strah od manjka prijatelja često nas drži vezanima za one koji nisu baš najbolji za nas. Strah od napuštenosti i usamljenosti veći su problemi kojima se treba pozabaviti – i često ih je najbolje riješiti uz stručnu pomoć.

shimmer fallback

Ima li više pozitivnog ili negativnog u tom prijateljstvu?

Ako te prijatelj već neko vrijeme ponižava ili ako ne možeš nabrojati par lijepih uspomena , to je jasan znak da takvo prijateljstvo ne treba nastaviti. Ako osjećaš podjednako naklonost i frustraciju prema svom prijatelju, to bi moglo signalizirati nedostatak međusobnog poštovanja odnosno da se ne odnosite jedno prema drugom na isti način.

shimmer fallback

Da se danas upoznate bi li se sprijateljila s njima?

Kako odrastamo, mijenja se naši pogled na svijet i ono što nam je nekad bilo dobro, sad više nije. Zapitaj se jesu li vaše razlike ili problemi toliko štetni da primjerice danas sretneš i upoznaš svog prijatelja bi li se sprijateljila s njima? Postavljanje ovog pitanja moglo bi pokazati razliku između prijateljstva kojeg vrijedi zadržati i prijateljstva koje je došlo svom kraju.

shimmer fallback

Doživljavaš li možda sve preosobno?

Važno je uzeti u obzir doživljavaš li svađe ili možda njihovu zezanciju preosobno ili ne. Lako dođe do nesporazuma, stoga prije nego što nekoga izbaciš iz svog života, dobro razmisli jesi li ti ta koja shvaća nešto previše osobno. Po mogućnosti pitaj i druge prijatelje da te opišu i iako i oni kažu da si ti ta koja neke stvari gleda previše osobno, možda je vrijeme da razmisliš o svojim postupcima.

shimmer fallback

Možeš li biti svoja u njihovoj prisutnosti?

Možeš li biti potpuno transparentna sa svojim mislima i osjećajima u prisutnosti te osobe? Čini li te ova osoba sretnom? Podržava li te u tvojim ciljevima? Ako su tvoji odgovori većinom ne, ta ti osoba vjerojatno nije pravi prijatelj. Pravi prijatelji te ne bi trebali povrijediti, manipulirati tobom, iskorištavati te ili vršiti pritisak da budeš nešto što nisi već te trebaju inspirirati da budeš najbolja verzija sebe.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.