Savjeti kako zaštititi drvo od vlage

Drvo je živi organizam i takav ostaje i nakon što mu dodamo uporabnu vrijednost, da bi ostalo takvo kakvo jeste morate znati kako zaštititi drvo od vlage

Savjeti kako zaštititi drvo od vlage

Kada je drvo izloženo vlazi i promjenama temperature, nabubrit će ili će se skupiti u većoj ili manjoj mjeri, a da biste to izbjegli na vrijeme doznajte kako zaštititi drvo od vlage. 

ImageSunčeve zrake raščlanjuju lignin u drvetu, koje od toga postaje sivo, hrapavo i suho. Uz sve to drvo može biti i zaraženo insektima i biljnim mikroorganizmima, među kojima su za naš okoliš najštetnije drvne gljivice, smeđa trulež i plava plijesan.  

Od svega toga drvo brže stari i gubi svoju kakvoću te estetsku vrijednost, pa evo i savjeta kako zaštititi drvo od vlage.

Ispravna priprema površine prikladnim proizvodom za premazivanje je od ključne važnosti kod zaštite drveta.

Odaberite sunčan dan bez kiše ili magle. Predmete od drveta nemojte tretirati ujutro, dok su još pokriveni rosom, nego pričekate da se osuše i zagriju na temperaturu okoline.

Sve nečistoće je potrebno prije bojanja ukloniti prikladnim sredstvom za čišćenje ili razrjeđivačem. 
Staru boju potrebno je u potpunosti mehanički ukloniti.
Koristite sredstva za uklanjanje boje ili drvo dobro očistite i lagano izbrusite. 

Drvo koje se nalazi vani ili na vlažnim mjestima, potrebno je zaštiti sredstvom za impregnaciju. 

Sama impregnacija nije dovoljna za sveobuhvatnu zaštitu drva, nego morate pratiti sve savjete koje smo naveli kako zaštititi drvo od vlage.
Tek nakon što drvo tretirate na navedeni način i nakon nanošenja sredstva za impregnaciju, drvo prebojite u željenu boju i u njemu uživajte.