Iako je najbolje pripremiti domaće lisnato tijesto, to je dugotrajan proces, pa nas često nedostatak vremena prisiljava da kupimo ono gotovo.
Kako razvaljati lisnato tijesto?
Lisnato tijesto otopite prema uputama proizvođača na radnoj površini u kuhinji ili u hladnjaku.
Važno je da nastavite s daljnjom pripremom čim je spremno.
Ako ga iz nekog razloga nećete odmah koristiti, nikako ga ne smijete opet zamrznuti.
Možete jest ostaviti ga u hladnjaku i iskoristiti najkasnije sljedeći dan.
Ako lisnato tijesto ostane predugo vani, radije ga prije pripreme stavite dvadesetak minuta u hladnjak da se malo stisne.
Prije pečenja stavite ga u zamrzivač a sada idemo na temu kako razvaljati lisnato tijesto.
Ako ste već valjali lisnato tijesto, vjerojatno vam se dogodilo da je ono izgubilo oblik te se na nekim dijelovima napuhnulo.
To ćete izbjeći ako ostavite lisnato za pečenje nakratko u zamrzivaču. Maslac u tijestu će se opet malo ohladiti i sporije topiti tijekom pečenja pa će i lisnato zadržati oblik.
Ako imate manje komade tijesta koji bi trebali zadržati oblik, dodatno ih učvrstite tako da gornji dio premažete razmućenim jajem.
Zarežite nekoliko puta kako bi se unutrašnjost lijepo ispekla, a višak vrućeg zraka će tako izaći van pa neće biti gnjecavog izgleda i okusa.
Kada ste naučili kako razvaljati lisnato tijesto, još zapamtite da temperatura pečenja treba biti na 200 stupnjeva Celzijevih.