Fondant je ukras za kolače i torte, u obliku je tijesta, a izgleda poput šećera. Najčešće ga susrećemo na svadbenim kolačima.
Fondant je zapravo prekrivač za tortu ili kolače, a koji kolačima ili tortama daje onaj završni "touch" - savršenstvo i elegantan završetak. A da bi torta ispala savršeno treba ga omekšati i napraviti oblike iz snova. Fondant masa vas jednostavno vuče u neki svoj svijet mašte.
Kako omekšati fondant?
Kada izvadite fondant iz hladnjaka skinite plastični poklopac ili vrećicu u koju ste ga pohranili. Tad se pitate kako omekšati fondant.
Fondant zatim stavite u mikrovalnu pećnicu ili na pladanj i ostavite ga na normalnu temperaturu ili pet sekundi u mikrovalnoj pećnici.
Izvadite fondant iz mikrovalne nakon pet sekundi. Ako je fondant još uvijek previše tvrd, stavite ga natrag u pećnicu na još pet sekundi.
Uvijek ga možete vraćati u mikrovalnu u koracima od po pet sekundi dok ne omekša dovoljno za upotrebu.
To je ujedno i najbolji način kako omekšati fondant, a onda si dajte oduška i pustite mašti na volju. Ukrasite torte i kolače onako kako samo vi znate i želite.
Vodite računa da nakon oblikovanja fondant ne smije doći u izravan dodir s kremom od vrhnja, posnog sira ili pudinga jer će visoki udio vlage u tim kremama omekšati šećernu masu.
Ako ne znate kako omekšati fondant odmah ćemo vam reći da prethodno treba odležati u hladnjaku neko vrijeme