Znate li kako napraviti zapršku i koja je vrsta zaprške najbolja? O tome pišemo nešto više u nastavku.
Malo tko zna da zapršku zapravo treba kuhati najmanje 20 minuta.
Rijetki su i oni koji znaju i koja je prava razmjera brašna i masnoće.
Danas se zaprške sve manje upotrebljavaju ili se svode na najmanju moguću mjeru, no, mnoga jela su i dalje nezamisliva bez njih.
Zaprška doprinosi da jela budu gušća, a sastojci u njima bolje povezani. Dakle, kako napraviti zapršku?
Zapršku napravite od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće.
Ako radite svjetlu zapršku, uzimite maslac, margarin ili biljnu mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast.
Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
Sada kada znate kako napraviti zapršku, zapamtite i to da zapršku treba kuhati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osjećao miris sirovog brašna.