Savjeti kako napraviti marinadu za roštilj

Znate li kako napraviti marinadu za roštilj? U nastavku donosimo nekoliko zgodnih savjeta

Savjeti kako napraviti marinadu za roštilj

Najbolji savjeti kako napraviti marinadu za roštilj  


Sigurno već znate da mariniranje poboljša okus mesa, koje je po prirodi suho ili manje izraženog okusa, no kako napraviti marinadu za roštilj?

ImageMarinada najčešće sadrži kisele sastojke koji razgrađuju proteine u mesu, omekšavaju i vlaže ga.

Dobra marinada uvijek sadrži maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina, (sok citrusa, ocat, vino), luk (češnjak, crveni luk, luk kozjak), svježe ili sušeno začinsko bilje, Šećer je prisutan za ravnotežu okusa, ali tu je i sol da ga pojača. 


Evo kako napraviti marinadu za roštilj:

Koristite sojin umak koji se slaže s okusom đumbira, uljem sezama, luka kozjaka i češnjaka.

Zatim crna i bijela vina koja se slažu s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom, lukom i svježim timijanom, ružmarinom, lovorom ili estragonom. 
Crna vina odgovaraju govedini, divljači i tamnom mesu peradi. Bijela vina više odgovaraju uz svinjetinu, perad, ribe i školjke.


Ljuti začini kao što su chili, kajenski papar, crni papar, mljeveni crveni papar i tabasco marinadi dodaju potrebnu oštrinu.

Šećeri se koriste u obliku meda, melase, zatim tu su bijeli ili smeđi granulirani šećer koji dodaju slatkoću mesu, a koja se savršeno nadopunjuje s kiselošću i oštrinom ostalih začina.

Zapamtite da ribana korica limuna, limete ili naranče zbog svoje aromatičnosti obogate svaku marinadu.

Češnjak, u komadu ili nasjeckan, važan je jer popravi svaku kiselkastu marinadu.

Zajedno sa suhim bijelim vinom, maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom, te svježim nasjeckanim začinima (peršin, ružmarin, bosiljak, timijan) senf je odličan u marinadi za piletinu ili ribu.

Za mariniranje se koristi približno ½ l marinade za 1 kg mesa. U maslinovo ulje dodajte sjeckane sastojke i dobro pomiješajte.

Za mariniranje meso u posudi mora biti potpuno prekriveno marinadom te ga za vrijeme mariniranja stavite u hladnjak.

Zbog svoje praktičnosti plastična vrećica je najbolja za mariniranje u hladnjaku. Vrećicu s mesom dobro zatvorite i pritisnite sa svih strana kako bi se marinada dobro rasporedila po mesu, zatim je odložite u hladnjak i više puta okrenite.


Vrijeme mariniranja ovisi o veličini i vrsti mesa. Da bi marinada imala učinka, trebamo barem 30 minuta. Ribu mariniramo najdulje 1 h, piletinu i svinjetinu do 12 h, govedinu i janjetinu do 24 h.

Svakako pratite ove savjete kako napraviti marinadu za roštilj  i vaši gosti bit će zadovoljni zabavom.