Savjeti kako napraviti kvasac kod kuće

Odaberite jedan od tri načina kako možete sami napraviti kvasac

Savjeti kako napraviti kvasac kod kuće

Možda nam još uvijek izgleda pomalo nevjerojatna situacija u kojoj se nalazimo u posljednje vrijeme, ali došli smo do toga da se  često susrećemo s pitanjem kako napraviti kvasac. Kao da smo zalutali u neka davna vremena.

Evo i nekoliko savjeta kako napraviti kvasac, koji će vam možda biti od koristi u nekom posebnom trenutku, kada ne budete mogli otići do pekarnice ili do dućana.


Savršen domaći kruh možete napraviti i ako nemate kvasac, tako da ga sami napravite. 
kvasac na vrijeme, tako da bude spreman kada ga zatrebate.

Poznato je i da je kruh nastao od "kiselog tijesta", a to  je naziv za kruh spravljen sa "starterom" od brašna i vode, odnosno domaćim kvascem, vrlo popularan, ali i lakše probavljiv.
Evo i kako napraviti kvasac. U staklenku stavite 20 gr brašna (raženo je najaktivnije, ali može i pšenično) i 20 gr vode. Poklopite posudu i ostavite na sobnoj temperaturi. 

ImageDrugi dan dodajte još 20 gr brašna i 20 gr vode, a smjesu promiješajte nekoliko puta dnevno. Treći dan dodajte po 30 gr brašna i vode i opet promiješajte nekoliko puta. 
Vaš kvasac sada već raste i ima blago kiselkasti miris. Četvrti dan smjesu prepolovite pa u polovicu nastavite dodavati po 30 grama brašna i vode taj i sljedeća dva dana. 

Nakon toga vaš kvasac je gotov, volumen mu se udvostručio i ima ugodan mliječni, pomalo kiselkasti miris.

Možete napraviti i kvasac od voća, ali i kvasac od krumpira.
Kvasac od voća radite tako da prepolovite i naribate jednu jabuku , dodate 1/2 kg brašna i pomiješate s 350 ml vode, pa zatvorite sve u staklenku. 
Nakon tri dana smjesa će nabubriti i pojavit će se mjehurići. Polovicu dobivene smjese pomiješajte s 250 gr brašna i 170 ml vode. 
Opet zatvorite u staklenku i držite na sobnoj temperaturi. Kvasac je spreman za upotrebu kad se pojave mjehurići.

Sličan je postupak i kako napraviti kvasac od krumpira.
Treba kuhati narezani krumpir dok sasvim ne omekša, ocijediti, ali vodu od kuhanja sačuvati. Krumpiru dodati po žličicu soli i šećera i ostaviti da se ohladi pa dodati 1/4 vode od kuhanja. Smjesa će fermentirati nekoliko dana.

Dakle, da li je li to najgori scenarij da sami pečete kruh? Nije, može biti i zabavno, a ionako ste puno kod kuće, a ako nemate kvasac sada nemate izgovor jer ste upravo pročitali i kako napraviti kvasac.