Lifestyle
Lifestyle

Savjeti kako napraviti kvasac kod kuće

Savjeti kako napraviti kvasac kod kuće
Odaberite jedan od tri načina kako možete sami napraviti kvasac

Možda nam još uvijek izgleda pomalo nevjerojatna situacija u kojoj se nalazimo u posljednje vrijeme, ali došli smo do toga da se  često susrećemo s pitanjem kako napraviti kvasac. Kao da smo zalutali u neka davna vremena. Evo i nekoliko savjeta kako napraviti kvasac, koji će vam možda biti od koristi u nekom posebnom trenutku, kada ne budete mogli otići do pekarnice ili do dućana. Savršen domaći kruh možete napraviti i ako nemate kvasac, tako da ga sami napravite.  kvasac na vrijeme, tako da bude spreman kada ga zatrebate. Poznato je i da je kruh nastao od "kiselog tijesta", a to  je naziv za kruh spravljen sa "starterom" od brašna i vode, odnosno domaćim kvascem, vrlo popularan, ali i lakše probavljiv. Evo i kako napraviti kvasac. U staklenku stavite 20 gr brašna (raženo je najaktivnije, ali može i pšenično) i 20 gr vode. Poklopite posudu i ostavite na sobnoj temperaturi.  Drugi dan dodajte još 20 gr brašna i 20 gr vode, a smjesu promiješajte nekoliko puta dnevno. Treći dan dodajte po 30 gr brašna i vode i opet promiješajte nekoliko puta.  Vaš kvasac sada već raste i ima blago kiselkasti miris. Četvrti dan smjesu prepolovite pa u polovicu nastavite dodavati po 30 grama brašna i vode taj i sljedeća dva dana.  Nakon toga vaš kvasac je gotov, volumen mu se udvostručio i ima ugodan mliječni, pomalo kiselkasti miris. Možete napraviti i kvasac od voća, ali i kvasac od krumpira. Kvasac od voća radite tako da prepolovite i naribate jednu jabuku , dodate 1/2 kg brašna i pomiješate s 350 ml vode, pa zatvorite sve u staklenku.  Nakon tri dana smjesa će nabubriti i pojavit će se mjehurići. Polovicu dobivene smjese pomiješajte s 250 gr brašna i 170 ml vode.  Opet zatvorite u staklenku i držite na sobnoj temperaturi. Kvasac je spreman za upotrebu kad se pojave mjehurići. Sličan je postupak i kako napraviti kvasac od krumpira. Treba kuhati narezani krumpir dok sasvim ne omekša, ocijediti, ali vodu od kuhanja sačuvati. Krumpiru dodati po žličicu soli i šećera i ostaviti da se ohladi pa dodati 1/4 vode od kuhanja. Smjesa će fermentirati nekoliko dana. Dakle, da li je li to najgori scenarij da sami pečete kruh? Nije, može biti i zabavno, a ionako ste puno kod kuće, a ako nemate kvasac sada nemate izgovor jer ste upravo pročitali i kako napraviti kvasac.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx