Volite dimljeni sir a ne znate kao ga napraviti? Pitate se kako dimiti sir u woku?
Evo nekoliko koraka što napraviti i kako dimiti sir kod kuće.
Ne morate skupo plačati dimljeni sir, možete ga i sami vrlo lako napraviti.
Kako dimiti sir?
Uzmite wok ili neku sličnu posudu pa u dno prekrijte alu-folijom i stavite šaku-dvije piljevine
Preferiramo bukovu piljevinu. Možete dodati i sitno isjeckane grančice vinove loze.
Piljevinu prekrijte i umotajte u alu-foliju pa napravite nekoliko rupica kroz koju će izlaziti dim.
To radimo zato da dim ne ide direktno na sir, već da kruži oko njega. Na pripremljenu piljevinu stavite jednu ili dvije mrežice.
Na mrežicu stavite sir koji cijeli premažite s malo ulja, wok stavite na plinsko kuhalo na najjaču vatru.
Uskoro će se zapaliti piljevina, vatru zatim smanjite na minimum i poklopite wok poklopcem.
Bilo bi dobro da poklopac dobro brtvi da ne izlazi dim u prostoriju.
Pustite da se sir dimi 15-20 minuta, potom zatvorite plin i ostavite ga poklopljenog u woku dok se ne prohladi wok i sir (sat-dva).
Po vlastitom ukusu možete sir dimiti i duže.
Sada kada znate kako dimiti sir kod kuće, sigurni smo da mu nećete moći odoljeti.
Znate li da možete dimiti sir kod kuće? U nastavku za vas izdvajamo nekoliko savjeta, korak po korak kako dimiti sir