Rok trajanja jaja na sobnoj temperaturi

Znate li koji rok trajanja imaju jaja ako ih čuvate na sobnoj temperaturi

Rok trajanja jaja na sobnoj temperaturi

Mnogo ljudi oslanja se na rok trajanja za domaća jaja kako bi bili sigurni da se nisu pokvarila, međutim rok trajanja jaja na sobnoj temperaturi najčešće su proizvoljni

Vaše oči i nos najbolji su alati za provjeravanje svježine mesa i poljoprivrednih proizvoda, no kada govorimo o jajima taj zadatak je mnogo zahtjevniji. Moramo prvo utvrditi rok trajanja jaja na sobnoj temperaturi  pa onda se baciti na otkrivanje  zdravih jaja.

Većina jaja, nakon što im je prošao “rok trajanja” i dalje sigurna za konzumaciju. Evo i kako to možete otkriti?

ImageRok trajanja kuhanih jaja u hladnjaku može doseći 20 dana. Na sobnoj će se temperaturi brže pokvariti.
Najbolji trikovi za provjeru valjanosti roka trajanja jaja na sobnoj temperaturi su sljedeći:
Napunite zdjelu hladnom vodom a zatim u nju stavite jaja. Ako jaja potonu na dno i ostanu ležati, radi se o vrlo svježim jajima. 
Ako su jaja stara nekoliko tjedana, no još uvijek sigurna za konzumaciju, stajat će uspravno na dnu zdjele. 
No jaja kojima je prošao rok trajanja plutaju na površini vode više nisu dovoljno svježa da bi ih mogli konzumirati.
Jaja čuvana u hladnjaku mogu se koristiti bez straha i nakon isteka roka trajanja, ali jaja čuvana na sobnoj temperaturi imaju manji rok trajanja.

U hladnjaku, jaja se bez ikakvog dodatnog tretmana mogu čuvati i do 7 mjeseci na temperaturi od 4-5 ºC, ali u slučaju dugog čuvanja, dobro je ako ih držite u čvrsto zatvorenim posudama. Obratite pažnju da jednom kad izvadite jaja iz frižidera, više se ne mogu čuvati na sobnoj temperaturi duže vrijeme.
Možete isprobati još jednu metodu za provjeru roka trajanja jaja na sobnoj temperaturi. Razbijte jaje i izlijte ga na običan tanjur ili neku drugu ravnu površinu. Ako je jaje svježe žumanjak će biti jarko žute ili narančaste boje, a bjelanjak se neće previše razliti. Ako niste sigurni možete li iskoristiti i svoj njuh – zapamtite da svježa jaja na sobnoj temperaturu gotovo da nemaju mirisa pa i po tome možete odrediti da li su domaća jaja još dobra i da li im je prošao rok trajanja