Rok trajanja brašna

Sve ima svoj rok trajanja, a znate li koji je rok trajanja brašna? U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako sačuvati brašno te kako provjeriti rok trajanja brašna

Rok trajanja brašna

Svaka namirnica, osim meda, ima svoj rok trajanja, a evo i koji je rok trajanja brašna.

shimmer fallbackKad se brašno pravilno pohrani, rok trajanja brašna može biti od šest do osam mjeseci nakon datuma otisnutog na pakiranju. 
Nisu sva brašna ista pa tako ni rok trajanja brašna nije isti za svaku vrstu. Cjelovito pšenično, ali i neka druga brašna imaju kraći rok trajanja, od četiri do šest mjeseci nakon otisnutog datuma trajanja.

Zapamtite da je brašno važno čuvati na suhome mjestu, jer brašno ne smije doći u doticaj s vlagom. 
Ako dođe u doticaj s vlagom doći će do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj nametnika, kao što su moljac i plijesni.

Dakle, važno je znati da su brašno, sol i med neke od namirnica koje ne morate bacati točno onoga dana kada im istekne rok trajanja. Iako na pakiranju piše da je prošao datum isteka roka, mnoge namirnice mogu se konzumirati još dugo nakon tog isteka 

Pojmovi kao što su "Upotrebljivo do", "najmanje upotrebljivo do" i "upotrebljivo do kraja" - nazivi su koji su vrlo slični, a opet rokovi trajanja namirnica su potpuno različiti - traju od nekoliko dana pa do i više od godine i pol kao što može biti i rok trajanja brašna.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.