Svi benefiti ispijanja zelenog čaja
Svoje zdravstvene benefite zeleni čaj duguje tome što je pun polifenola, prirodnih biljnih fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji mu daju karakterističan, pomalo gorak okus. Polifenoli pomažu održati stanice raka pod kontrolom, onemogućavaju stanicama raka da nađu čvrsto uporište u tijelu, usporavaju njihov rast, te onemogućavaju stvaranje novih krvnih žila koje su potrebne tumoru da se uspješno širi. Studije su pokazale da osobe koje redovito piju zeleni čaj smanjuju rizik od raka dojke, želuca, jednjaka, debelog crijeva i raka prostate.
Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Katehini, fitokemikalije, su glavni sastojak koji je prisutan u zelenom čaju, u količinama većim nego što ga ima npr. crni čaj, sok od grožđa i crno vino, za koje se također vjeruje da smanjuju rizik od srčanih bolesti.
Nedavna istraživanja pokazala su da antioksidansi iz zelenog čaja imaju ulogu u smanjenju negativnih učinaka lošeg kolesterola, snižavaju razina triglicerida i povećavaju proizvodnju dobrog kolesterola. Također, pokazalo se da inhibiraju prekomjerno zgrušavanje krvi što može pomoći kod bolesti srca i smanjenju rizika od srčanog udara.
Tradicionalna kineska medicina preporuča zeleni čaj protiv glavobolje, slabosti imunološkog sustava, za bolju probavu, detoksikaciju, kao energetik za podizanje vitalnosti organizma i za produljenje života.
Prednosti zelenog čaja povezane su s prevencijom raka, smanjenjem rizika od moždanog udara, bolesti srca, snižavanjem razine ukupnog i lošeg kolesterola u krvi te snižavanjem krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da osobe koje dnevno konzumiraju samo 1 šalicu zelenog čaja imaju 50% manju vjerojatnost da će jednog dana oboljeti od hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka.