Najbolji 'posao' na svijetu

Neraskidiva veza: Zašto su tete jedne od najvažnijih osoba u životu djeteta

Jesi li znala da su, prema psiholozima, za odgoj djece, a osobito djevojčica, tete jednako bitne kao roditelji? Donosimo samo neke razloge zašto su tete - druge mame

love-g6756c3f6e_1920.jpg
Foto: Pixabay

Tete imaju nevjerojatno velik utjecaj na razvoj djece - ako su prisutne u djetetovom životu, njihova uloga važna je gotovo koliko i ona roditeljska. Ovo je teza Stevea Biddulpha, autora knjige Raising Girls, priručnika za odgoj snažnih i neovisnih djevojčica, koja je podigla mnogo prašine. No, reakcije su bile uglavnom pozitivne jer većina žena osjeća da je uloga njihovih sestara i šogorica u odgoju djece doista neprocjenjiva. Tete čuvaju nećake, pomažu u brizi za djecu, igraju se s njima - i još mnogo toga više.

shimmer fallback

Jedna narodna izreka kaže kako je teta "rođakinja, prijateljica i saveznica", a druga kaže da tete nisu "zamjena za majke, već njihova dopuna". Kako god okarakterizirali odnos između tete i njezinih nećaka, osobito nećakinja, složit ćemo se da je riječ o nečem posebnom, jedinstvenom i neraskidivom. Evo samo nekih razloga zašto su tete apsolutno izvanredne:

Tete su tu kad roditelji ne razumiju

Prirodno je da u odnosu djece i roditelja tu i tamo dolazi do nesporazuma i konflikata. Čak i ako roditelji imaju najbolji mogući odnos sa svojim potomcima, doći će to trenutka kad će im se činiti da se međusobno ne mogu razumjeti. Tu nastupaju tete - one su osobe kojima se djeca mogu povjeriti i požaliti. One su sigurna mjesta puna ljubavi koje znaju slušati bez osuđivanja - dok je mama često teško zadržati smirenost, pogotovo ako dijete radi nešto što smatraju opasnim ili rizičnim.

shimmer fallback

Tete razgovaraju baš o svemu

Što se teta tiče, nema pitanja koja nisu dopuštena. Postoje teme o kojima je roditeljima teško ili neugodno razgovarati s djecom - a ovdje opet na scenu nastupaju tete. Sjeti se kad si sama bila tinejdžerka, koliko god da je možda tvoja mama bila cool, teško da si s njom htjela razgovarati o dečkima ili prvim seksualnim iskustvima. Ponekad je jednostavno toliko lakše za ovakve stvari imati nekoga tko te voli i želi ti najbolje, a nije ti nužno mijenjao pelene, zar ne?

shimmer fallback

Olakšat će djevojčicama odrastanje

Iako se generacije i generacije žena bore za to da se stvari promjene, a svijet je još uvijek posložen tako da se na djevojčice stavlja ogromna količina pritiska. Još uvijek im se poručuje da ih se cijeni prema onome što vide u ogledalu, umjesto prema onome kakve su. I dalje živimo u svijetu u kojem je ljepota važnija od osobnosti. Zato djevojčice trebaju biti okružene snažnim ženama koje će otkloniti pritisak i razotkrivati negativne poruke koje im društvo šalje. Tete su jedne od glavnih učiteljica samopouzdanja i samopoštovanja.

shimmer fallback

Pomažu da dječaci postanu bolji muškarci

Dječaci, možda čak i više od djevojčica, dobivaju oprečne poruke od društva vezano za to kakvo se trebaju ponašati prema ženama i kako biti muževan. Tete su važne kao ženski uzori koji mogu dječake naučiti kako poštivati žene, kao primjeri osoba s više dimenzija, umjesto da o ženama razmišljaju samo u kategorijama kao što su 'ljepotica', 'dobra kuharica', 'štreberica' i slično.

shimmer fallback

Tete su prozor u neki drugi svijet

Tete su one koje će svojim nećacima i nećakinjama otkriti neke nove svjetove. Roditelji nisu uvijek u mogućnosti odvesti djecu na takve pustolovine, izlete i putovanja za pamćenje - a to je ono što tete mogu. Čak i ako djeca ostanu s tetom u istom gradu, velike su šanse da će ih vidjeti sasvim drugim očima. Od sasvim malih trenutaka do velikih avantura - vrijeme koje djeca provedu sa svojim tetama prilika je za učenje i istraživanje svijeta.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.