Prirodne ljepote

Ajmo u planine: Najljepši planinski vrhovi Hrvatske koje se isplati posjetiti

Pripremi planinarsku opremu i do kraja ovog ljeta osvoji neki od najljepših vrhova Hrvatske

holly-mandarich-UVyOfX3v0Ls-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Posljednjih godina planinarenje je postalo jedno od najpopularnijih načina kako provesti slobodno vrijeme. Možda zato što je jako zdravo, a možda zato što je prekrasno iskustvo, planinarenju rijetko tko može odoljeti.

Image
Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Još jedna prednost ovog hobija je to što ne moraš putovati daleko kako bi pronašla odlične destinacije za planinarenje - mnoge od njih nalaze se upravo u našoj zemlji. Hrvatska je posebna po tome što osim plavog mora i prekrasne obale ima i pitoreskne ravnice, ali i mnogo planina koje pružaju prekrasan pogled jednom kada ih osvojimo.

Mi smo istražile koji su to vrhovi u Hrvatskoj koje trebaš posjetiti ako si i ti tek nedavno otkrila planinarenje. Neki od uspona su zahtjevniji, neki su prilagođeni početnicima, no svaki od njih sigurno će te ostaviti bez teksta, ne samo prirodnim ljepotama nego i osjećajem zadovoljstva koji ćeš dobiti kada ugledaš sam vrh.

POGLEDAJ VIDEO: Što znači živjeti u trenutku i kako to ostvariti?

Velebit

Velebit je čarobna planina koja krije nekoliko jednako očaravajućih vrhova. Najviši vrh je Vaganski vrh na južnom dijelu Velebita, smješten na 1757 metara nadmorske visine. Ovaj uspon posebno je zahtjevan čak i za iskusne planinare, ali pogled koji te dočeka na vrhu vrijedan je truda. Od samog vrha postoji i staza prema Svetom Brdu koja slovi kao najljepša planinska staza Velebita.

Oba navedena vrha nisu krškog izgleda nego su prekrivena travom većinu godine, a ako tražiš pravi kameni planinski vrh onda bi ti se mogao svidjeti Crnopac. Smješten je na nešto manjoj visini od 1402 metara nadmorske visine te pruža pogled na tri posebna kanjona: kanjon rijeke Krnjeze, rijeke Krupe i rijeke Zrmanje. Postoji nekoliko staza koje vode do vrha, a jedna od njih je staza Malog princa kojom se penjati moraš na sve četiri uz pomoć ljestava, sajli i klinova. Možda zvuči naporno, ali je zapravo vrlo zabavno iskustvo.

Učka

Kao najviša planina istarskog poluotoka, Učka se izdvojila kao vrlo popularna destinacija za planinarenje. Najviši vrh je Vojak smješten na 1396 metara nadmorske visine. Osim golih kamenih stijena, na samom vrhu nalazi se i mali kameni vidikovac visok 10 metara. Sagrađen je 1911. godine o čemu svjedoče zapisi u samom tornju, a kada se popnemo stubama na vrh dočekat će nas prekrasan pogled. Kada je dan vedar, s njega se vide Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji. Do samog vrha vodi nekoliko staza koje su prigodne za sve razine aktivnosti planinara.

Mosor

Mosor dominira dalmatinskim planinskim krajolikom, a ima nekoliko vrhova koji su vrijedni uspona. Veliki Kabal je najviši vrh Mosora (1339 m) na kojem je postavljen veliki drveni križ. Posebno je zanimljiv pogled na srednjodalmatinske otoke te prema Dugopolju, a jednom kada dostigneš sam vrh nećeš se tako brzo htjeti spustiti s njega.

Još jedan zanimljiv vrh Mosora je sv. Jure koji se smatra najljepšim vrhom ove planine. Ime je dobio po staroj kapeli koja se nalazi na kraju uspona u kojoj možeš predahnuti i uživati u pogledu na Dalmaciju, te na Poljičku planinu i prodor Cetine kod Omiša.

Samoborsko gorje

Da do dobrog uspona ne moramo ići na jadransku obalu potvrđuje Samoborsko gorje, sjeverni masiv Žumberačkog gorja. Najviši vrh je popularni Japetić smješten na 879 metara nadmorske visine na kojem osim u prekrasnom pogledu na obližnje gorsko područje možeš uživati i u lokalnim delicijama. Uspon nije posebno zahtjevan, a popularan je i kod drugih zaljubljenika i ekstremne sportove, kao što je primjerice paragliding.

Papuk

Iako unutrašnjim dijelom zemlje vladaju ravnice, ipak postoji koji vrh koji se iznad njih izdiže. Papuk je dio Požeške kotline, a krasi ga istoimeni vrh koji stoji na 953 metra nadmorske visine. Osim po prekrasnoj prirodi, Papuk je poznat i po značajnim ostacima kulturne baštine iz prethistorijskog razdoblja i srednjeg vijeka, tako da je uspon na njega ne samo zabavan nego i edukativan. Osim Papuka, na planini se ističe i vrh Ivačka. Ovaj vrh prozvan je najlipšim vrhom slavonskog gorja, a jednom kada ga osvojiš vidjet ćeš i zašto.