Otkrij hrvatsku prirodu

Vrela Cetine su skriveni prirodni dragulj u podnožju Dinare

Krški krajolik krase vrela rijeke Cetine koja izgledaju kao čarobni portal u drugi svijet

PXL_240716_13390291.jpg
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Dalmatinska zagora mnogima je samo usputna lokacija na putovanju, no kada otkriješ Vrela Cetine postat će tvoje odredište. Krški krajolik sam je po sebi zanimljiv, a planinske vrhove i nepregledna polja krasi prirodni dragulj - Vrela Cetine.

Image
Slap koji krije tirkizno jezero

Otkrij čarobni slap Sopot koji krije pravu oazu mira u srcu Istre

Vrela Cetine su hidrološki spomenik prirode koji je smješten u podnožju Dinare. Jedan je od najmanje poznatih hrvatskih prirodnih atrakcija, a to mu daje i posebnu čar. Mnogi znaju da se rijeka Cetina u Jadransko more ulijeva kod Omiša, no manje je poznato gdje izvire. Vrela Cetine obuhvaćaju 30 hektara površine, a na samom spomeniku prirode nalazi se mnogo malih izvora. Među njima su najpoznatija tri najveća: Vukovića vrilo, Batića vrilo i Veliko vrilo.

Najveća atrakcija među njima je Veliko vrilo, poznato i kao Glavaš. Ovaj izbor ovalnog oblika mnogi u opisali kao portal u drugi svijet ili veliko zmajevo oko. Krasi ga modrozelena boja vode koja tijekom cijele godine ima stalnu temperaturu od 8 stupnjeva Celzijevih. Iako na prvi pogled izgleda plitko, dubina izvora procjenjuje se na 115 metara, no još nije istražen do kraja. Voda iz podzemlja unatoč gravitaciji izvire na površinu kroz krške stijene, a zbog toga što ne otiče odmah čini prekrasno jezero.

Ova vrela su i važan izvor pitke vode te služe kao mjesto na kojem se možeš okrijepiti ako odlučiš planinariti kroz krški krajolik. Područje je poznato kao omiljen lokalitet avanturista koji pješače ili voze bicikl kroz netaknutu prirodu. Još jedna stvar koju možeš vidjeti uz sam spomenik Vrela Cetine je crkva sv. Spasa, jedan od najvažnijih hrvatskih spomenika iz ranog srednjeg vijeka. Nastala je u drugoj polovici 9. stoljeća kada je zemljom vladao knez Branimir. Crkvu okružuje jedna od najvećih nekropola u državi koja je kasnije spojena s modernim grobljem.

Na puti između vrela i crkve, uz sam tok rijeke, nalazi se i malo odmorište s mostićem gdje možeš napraviti piknik s obitelji ili prijateljima i jednostavno uživati u pogledu na čarobnu prirodu. Do lokaliteta Vrela Cetine možeš doći državnom cestom D1 Split-Sinj-Knin što ovaj prirodni spomenik čini savršenim mjestom za jednodnevni odmor na putu do mora.