Grad baroka

Varaždin - biser sjevera koji se ne smije zaobići

Svatko tko voli lijepe gradove uživat će u baroknom gradu na sjeveru zemlje u kojem stanovnici obožavaju bicikle

PXL_040618_74426975.jpg
Foto: Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Stigla nam je jesen i vrijeme kada smo se vratili rutini, ali i kada tražimo nove destinacije za mini putovanja ili izlete na kojima ćemo otkrivati nove ljepote. Jesen je idealno vrijeme za putešestvije po gradovima, a grad koji svakako oduševljava svojom ljepotom i koji bi se obavezno trebao pronaći na popisu je Varaždin.

Ovaj grad na sjeveru naše zemlje odiše elegancijom i romantikom. Centar Varaždina je poput putovanja u prošlost, šetnja kroz ulice ovog grada otkriva brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, a ima i najbolje sačuvanu baroknu urbanu cjelinu. No, osim upečatljive barokne faze, Varaždin je bio je glavni grad naše zemlje u 18. stoljeću, a kao prava prvostolnica ima čak jedanaest crkava, tri samostana i katedralu. Iako je nakon razornog potresa 1776. Zagreb postao glavni grad, Varaždin je do danas zadržao duh metropole na koji su njegovi stanovnici ponosni.

Svaki turist u Varaždinu šetnju treba započeti kod dvorca Stari Grad, utvrde čiju sliku koju najčešće povezujemo s ovim gradom. Građena je od 14. do 19. stoljeća, a u njoj su boravile i mnoge aristokratske obitelji sve do 1925., kada je prešla u vlasništvo grada. Danas se u ovoj utvrdi nalazi Gradski muzej Varaždina u kojem se može pogledati vrijedna ostavština ovog grada.

Prolaskom kroz centar grada koji odiše romantikom, uživat ćeš u prekrasnom pogledu na Gradsku vijećnicu, jednu od najstarijih u Europi. Tu je i Hrvatsko narodno kazalište, ali i mnoge druge prekrasne palače i zgrade. Iako možda neobično, ali u Varaždinu obavezno treba posjetiti Gradsko groblje koje je izvanredan primjer parkovne arhitekture. Varaždinsko groblje otvoreno je 1773., a od 1905. vizionar Herman Haller započeo je s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza.

No, ovi skladni trgovi i romantične ulice, po kojima se stanovnici najčešće voze biciklom, imaju još puno toga za ponuditi. Vrlo lako se mogu pronaći i gastronomske delicije pa svaki posjetitelj treba probati poznati varaždinski klipić ili tortu Grofica Marica (Kavana Grofica Marica). Možeš izabrati i neku drugu deliciju jer varaždinska kuhinja nastala je pod utjecajem Austrije i Mađarske, a bila je vrlo bogata jer su u njoj stoljećima uživali plemići. Bogata jela od divljači, kolači od dizanog tijesta i mlinci samo su neka od jela u kojima se može uživati, a obavezno ih treba sljubiti s vinima (osim ako ne voziš).

Ovo je samo mali dio onoga što Varaždin nudi jer i u njegovoj okolici ima prekrasnih mjesta za uživanje i prirodi i gastronomiji, ali za početak možda je najbolje krenuti od ovog prekrasnog grada i otkriti njegovu ljepotu i gastronomiju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.