'Venecija Sjevera'

Prvom prilikom želimo posjetiti ovaj bajkoviti gradić u kojem ceste ne postoje

Giethoorn, poznat i kao 'Venecija Sjevera', bajkoviti je gradić u Nizozemskoj koji umjesto cesta ima brojne kanale ispunjene vodom, a jedina prijevozna sredstva su čamac ili bicikl

profimedia-0245183279.jpg
Foto: Profimedia

Asfaltirane ceste pogodne su za dolazak od točke A do točke B, ali ulice pune automobila i gužve definitivno nisu najljepša stvar za vidjeti, a niti biti na njima. Zamisli mjesto gdje su sve ceste zamijenjene kanalima. Nema više trubljenja, zvuka kočenja automobila ili živčanih vozača.

Image
NA LISTI ŽELJA

Najljepše ružičaste plaže na svijetu koje želimo posjetiti

Dobre vijesti su da ovakvo mjesto zapravo postoji i prekrasno je koliko ga i zamišljaš. U gradiću Giethoorn u Nizozemskoj, jedini način za kretanje je čamcem, biciklom ili pješice.

Smješten je oko 120 kilometara sjeverno od Amsterdama, a nalazi se unutar nacionalnog parka Weeribben-Wieden. Otprilike 180 pješačkih mostova omogućuje ljudima da se kreću preko kanala po cijelom gradiću.

Kao što možeš pretpostaviti, populacija Giethoorna vrlo je malo (tek nešto više od 2795 stanovnika) i malo ljudi zna za njega pa turista nema previše. Ono što je sigurno je da je ovo mjesto jednako bajkovito u bilo kojem godišnjem dobu, stoga je idilično ljeti, ali i zimi kad možeš istražiti grad na klizaljkama budući da se kanali nerijetko zalede. Upravo zbog ljepote ovog gradića i romantičnog osjećaja, Giethoorn se često naziva i 'Venecijom Sjevera'.

Za samo dva sata vožnje vlakom iz Amsterdama, ova seoska idila okružena umirujućom vodom bit će upravo onaj savršeni okrepljujući odmor za kojim toliko žudimo jednom kad napokon počnemo 'normalno' putovati.