Posjetili smo Salzburg... i malo je reći da smo se oduševili!

Posjetili smo Salzburg... i malo je reći da smo se oduševili!

Mnogi od vas sigurno su posjetili Salzburg i znate ga prvenstveno kao rodno mjesto Wolfganga Amadeusa Mozarta, kao pozornicu za Festival u Salzburgu ili kao mjesto snimanja filma „Moje pjesme, moji snovi“.

U ovom tekstu ćemo se malo više posvetiti nekim drugim znamenitostima, jer osim navedenog, Salzburg i okolica svojim gostima pružaju još mnogo stvari koje svakako morate vidjeti kod vašeg sljedećeg posjeta, osobito ako ste ljubitelj prirode.

Salzburg predstavlja savršenu harmoniju prirode i kulture. Barokni dragulj s povijesnim okrugom, kojeg je UNESCO proglasio svjetskom baštinom, okružen je prekrasnim planinama i zelenim ugođajem. Oko 1100 hektara u Salzburgu je pošumljeno, od čega čak 165 hektara u samom gradu.

shimmer fallback


Prva stvar koju bi trebali napraviti prilikom posjete Salzburgu je kupovina kartice „Salzburg card“. S karticom dobivate brojne pogodnosti te možete lako i jednostavno otkriti grad. Neke od pogodnosti su besplatan ulaz u turističke atrakcije i muzeje, besplatno korištenje javnog prijevoza i brojni dodatni popusti. Karticu možete kupiti u svim hotelima, turističkim uredima, a možete je kupiti i online.

Jedna od neizostavnih znamenitosti je svakako tvrđava „Hohensalzburg“ do koje možete lako doći uspinjačom iz centra grada. Radi se o najvećoj potpuno očuvanoj tvrđavi u Srednjoj Europi čija gradnja je počela još 1077. godine. U tvrđavi se nalazi nekoliko vrlo zanimljivih muzeja.

shimmer fallback


Ako ste u tvrđavi za vrijeme ručka, svakako uzmite vremena i posjetite restoran „Festungsrestaurant“. Ako imate mogućnost, rezervirajte stol uz ogradu jer ćete uz odličnu hranu moći uživati u jednom od najljepših panoramskih pogleda u Salzburgu.

shimmer fallback


Želite li poseban doživljaj Salzburga, preporučujemo vam amfibijski autobus za razgled grada s kopna i rijeke. Radi se o jedinstvenom vozilu u cijeloj Austriji koje vozi od travnja do listopada i pruža gostima nezaboravno iskustvo.

shimmer fallback


Nedaleko središta grada nalazi se dvorac „Hellbrunn“ s prekrasnim parkom i fantastičnim igrama vode. Ova ljetna rezidencija nastala je u razdoblju od 1612. do 1615. godine, a izgradio ju je Markus Sittikus, princ-nadbiskup Salzburga u to vrijeme, kao oazu neviđenih. Fontane koje je nekoć koristio Markus Sittikus kako bi zabavio svoje goste možete posjetiti i danas. Tajanstvene špilje, likovi na vodeni pogon i skriveni vodeni mlazovi čekaju posjetitelje i obećavaju puno zabavnih trenutaka. Fontane su dobrodošli izvor osvježenja posebno u vrućim ljetnim danima.

shimmer fallback


Želite li doživjeti najbolji pogled na Salzburg i  okolicu te doživjeti netaknutu prirodu, možete posjetiti dva brda pored Salzburga, a to su Gaisberg i Untersberg.

Gaisberg je popularna lokalna planina udaljena samo nekoliko kilometara od samog centra Salzburga. Uz nadmorsku visinu od 1287 m, pruža mnoge mogućnosti za rekreativni sport, planinarenje i prirodu. Lako dostupna tijekom cijele godine, uglavnom je pogodna i za djecu, s raznim mogućnostima za vježbanje na otvorenom, igru i zalogaj. Na vrh Geisberga možete doći jednostavno iz centra grada autobusom br. 151, a vožnja je besplatna ako imate Salzburg card.

shimmer fallback


Želite li malo više i još bolji pogled, onda sjednite na autobus br. 125 do mjesta Grödig i donje postaje gondole koja vodi na Untersberg. Žičara Untersberg od 1961. godine prevozi planinare i ljubitelje prirode na planinu, a godišnje preveze oko 100.000 putnika. Sam Untersberg je jedno od najpopularnijih područja za rekreaciju na periferiji Salzburga, kako za mještane tako i za posjetitelje. Između donje stanice u Grödigu (nadmorska visina 456 m) južno od Salzburga i gornje stanice Geiereck (1776 m), gondola se uzdiže impresivnih 1.320 metara visinske razlike!
Na vrhu se pred vašim očima otkriva nevjerojatan pogled na Salzburg, Berchtesgadener Land u Njemačkoj te okolne alpe.

shimmer fallback


Ako želite kratki predah od ljetnih vrućina, onda je Salzburg i okolica idealno mjesto za produženi vikend i uživanje u kulturnim i prirodnim znamenitostima.

Više informacija na www.salzburg.info

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.