Aktivan odmor iz snova

Istraži što nudi zelena oaza Kvarnera: Provedi dan na obroncima Učke

Kvarner je nerijetko podcijenjen u odnosu na neke druge regije Hrvatske, no i ovaj dio Lijepe Naše nudi obilje atraktivnih lokacija vrijednih posjeta. Danas ti predstavljamo Učku i njezine planinarske staze kao odličnu opciju za aktivan odmor u prirodi

Učka
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Ako još uvijek nisi raspoložena za morsko ljenčarenje na plaži, već tražiš bijeg od žege u zelenilu i brdima, imamo savršenu ideju kako da provedeš vikend. Na samo dva sata vožnje od Zagreba nalazi se Učka, ljepotica Kvarnera koja nudi mnoštvo mogućnosti za aktivan odmor. Park prirode Učka obuhvaća istoimenu planinu i dio područja Ćićarije. Smješten je uz obalu sjevernog Jadrana na jednoj od najsjevernijih točaka Mediterana te veže Istru i kontinentalni dio Hrvatske. Na vrhu Vojak nalazi se kula, zaštitni simbol Učke, s koje se pruža veličanstven pogled prema Rijeci, kvarnerskim otocima, Istri, Platku…

Učka nudi pregršt različitih sportskih aktivnosti od planinarenja, slobodnog penjanja, brdskog biciklizma, slobodnog letenja do brojnih sportskih natjecanja i utrka. Ako se odlučiš provesti dan ili dva na obroncima ove zelene prekrasne planine, čekat će te lijepo uređene planinarske i biciklističke staze, edukativne staze i šetnice, razne radionice i programi za najmlađe, a postoji i mogućnost stručnog vodstva.

No, vratimo se malo u prošlost. Postavlja se pitanje kada je čovjek prvi put krenuo hodati obroncima Učke, ali ne iz potrebe za preživljavanjem, već iz znatiželje, razonode i užitka. Naime, ove prostore su prije mnogo godina posjećivala poznata imena iz znanstvenog svijeta. Prvi poznati uspon na vrh izveo je 1722. godine Zanichelli, botaničar iz Venecije, a u narednih 150 godina Učku su pohodili brojni botaničari i geolozi iz različitih zemalja koje je privlačio bogati biljni pokrov Učke.

Tih je godina popularnosti Učke pridonosila Opatija koja je za europsku aristokraciju bila popularno turističko odredište, tako da su mnoge aristokratske ličnosti onoga doba pohodile Učku i divile se njenoj ljepoti. Kako se razvijao turizam uz morsku obalu, tako je napredak pomalo osvajao i obronke Učke. U turističkom uredu redovito su predlagali krastarenje Kvarnerom ili  “visoko isplativu brdsku turu” na vrh Učke.

Tako je Učka, dotada interesantna samo znanstvenicima, geolozima, botaničarima, postala omiljena  među planinarima, običnim izletnicima i turistima koji su se odmarali u Opatiji. Poklon i cijela Učka postali su omiljeni izletnički cilj turista s Opatijske rivijere. Planinska kuća na Poklonu bila je ugodno prenoćište iz kojeg se mogao poduzeti pohod na sam vrh i promatrati izlazak sunca, najveličanstveniji trenutak svakog pohoda na vrh Učke.

Najpopularnija je tako planinarski uspon upravo na vrh Vojak, s kojeg puca doista impresivan pogled na kvarnerske otoke i Sloveniju. Vojak je uz to i najviši vrh Učke te najviši vrh istarskog poluotoka, a uzdiže se 1401 metar nad morem. Kula na Vojaku izgrađena je 1911. godine zbog atraktivnog pogleda koji se pruža s ove točke vršnog grebena na Istru, Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, Velebit, Alpe i Italiju.

Neke od najpopularnijih planinarskih ruta na Učki

  • Lovran – Poklon – Vojak – Lovran
  • Brgudac – Korita – Veli Planik – Brgudac
  • Brseč – Sisol – Brseč
  • Mošćenice – Kremenjak – Bodaj – Perun – Petrebišća – Trebišća – Mošćenice
  • Medveja – Vojak – Medveja
  • Poklon – Sedlo – Vojak – Plas – Poklon
  • Poklon – Veli Planik – Mali Planik – Ošalj vrh – Poklon
  • Lovranska Draga – Babin grob – Mala Učka – Vojak – Lovranska Draga

Planinarska ruta PD "Poklon" - Vojak

No, definitivno najpopularnija planinarska ruta je ona Poklon-Vojak, pa ćemo ti nju predstaviti u detalje.

Dakle, početna točka uspona je ispred planinarskog doma „Poklon“. Do njega vodi asfaltirana stara cesta preko Učke. Tu treba parkirati automobil, ako njime dolaziš. Odmah iza doma počinju markacije za Vojak.

Staza ulazi u područje visoke bukve i laka je za snalaženje. Pogodna je za uspon i za vrijeme velikih vrućina. Slijedeći stazu, koja nekoliko puta siječe asfaltirani put, stiže se do vrha. Na vrhu je televizijski toranj. Nedaleko od tornja sagrađen je i vidikovac do kojeg vodi 30 stuba. S vidikovca se pruža jedan od najljepših pogleda cijele Hrvatske.

Ovo ljeto svakako razmotri opciju planinarenja po gustim šumama Učke te se popni na njezin vrh, garantiramo da nećeš ostati razočarana.

Image
Savršen bijeg

Bistrica Cottage – bajkovita kućica kraj rijeke za odmor u netaknutoj prirodi

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.