Tropi ili planine?

Usprkos koroni, nije nemoguće putovati - 5 destinacija na koje bi rado 'pobjegle'

Ako si u 2022. ušla s puno elana i želje da ove godine usprkos koroni putuješ, imamo par prijedloga za destinacije koje se najviše isplati posjetiti ove zime

BeFunky-collage (1).jpg
Foto: Unsplash

Iako su mnogi Hrvati i Hrvatice pohrlili na skijaške padine diljem Europe, ako se ti nalaziš među onima koji siječanj jedva prebrode jer ne vole ni snijeg ni snježne radosti, imamo par prijedloga gdje da ti otputuješ i razveseliš se! Naime, unatoč pandemiji, nije nemoguće putovati. Čak je i vlastita organizacija dalekih putovanja moguća, no možda nešto logistički zahtjevnija od one u grupama koje organiziraju agencije. Mi smo stoga danas za tebe izdvojile pet odličnih 'last minute' zimskih destinacija za siječanj i veljaču 2022., a na kojima možeš pobjeći od snijega i hladnoće.

Image
Luksuz na tračnicama

Želimo putovati u njima: Ovo su neki od najluksuznijih vlakova na svijetu

U svim ovim zemljama mjere protiv pandemije relativno su slabe, pa ćeš moći uživati u svim lokalnim atrakcijama bez obzira na širenje omikrona. Pronađi dakle tih pet rajskih mjesta u nastavku te se inspiriraj za kratki bijeg od realnosti.

Maldivi

Maldivi su sinonim za raj na Zemlji. Naime, Republika Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima se njih čak 80 posto koristi isključivo za turizam. Ovo je zemlja bijelog pijeska i rajski plavog mora, kilometarskih plaža i atrakcija poput kupanja s morskim psima i ražama. Iako na Maldivima nećeš moći istraživati muzeje i velike gradove, ovdje ćeš se odmoriti kao nigdje drugdje. Od ležanja na plaži i ispijanja koktela, do noćnog ribolova i cjelodnevnog ronjenja u jatima tropskih ribica - Maldivi su destinacija za sve one koji više od svega vole morske avanture i visoke temperature. Trenutno nikad nisu bili dostupniji posjetiteljima iz cijelog svijeta, a jedino što trebaš znati u vezi putovanja u ovu zemlju tijekom pandemije koronavirusa je to da ćeš, kada jednom tamo stigneš, morati ostati na istom otočiću te istraživati njegove čari sve dane. Naime, vlasti ne dozvoljavaju posjet više otoka zbog straha od širenja zaraze koronavirusom, no vjeruj nam, čak i uz tu mjeru, ovdje se itekako ima što vidjeti i doživjeti.

Meksiko

Oduvijek smo maštale o posjetu Srednjoj Americi i Karibima. Jedna od najrazvikanijih destinacija s tog područja definitivno je topli, sunčani Meksiko koji nas mami svojom vrhunskom hranom, bogatom poviješću i prekrasnom prirodom. Od poluotoka Yucatan, na kojemu su drevne Maje nekada razvile svoju veliku civilizaciju, pa sve do spektakularnih meksičkih pješčanih plaža, ova zemlja nudi turistima toliko toga da je doslovno nemoguće čak i najvažnije highlightse obići u dva tjedna. Ipak, svaki posjet ovoj divnoj zemlji se isplati. Ako te tako zanima povijest, svakako posjeti Chichen Itzu, stari grad Maja, na kojemu ćeš se upoznati s veličanstvenim majanskim piramidama te doznati nešto o povijesti ovog naroda. Ako si pak ljubiteljica adrenalina, u Meksiku se možeš okupati u špiljskim jezerima koja se nazivaju cenotes. Ovisno o godišnjem dobu, istražiti možeš i područje Las Coloradas, u kojemu se mogu pronaći ružičaste lagune, mangrove i krokodili. U Akumalu pak možeš uživati u nezaboravnim ronjenju i igranju s morskim kornjačama. Sve u svemu, radi se o destinaciji iz snova, a dobra je vijest i to što mnoge turističke agencije stalno organiziraju ture za Meksiko iz Zagreba – po relativno prihvatljivim cijenama. Stoga, ako si oduvijek željela uživo slušati mariache te jesti najbolje tortilje na svijetu - pravac Meksiko!

Egipat

Egipat je riznica bogate kulture i povijesti koja ostavlja bez daha. Trenutno su jako popularne zimske ture krstarenja Nilom ili pak veliki obilasci ove afričke zemlje! Putovanje možeš tako započeti opuštanjem u Hurghadi, odmaralištu na obali Crvenoga mora. Ovdje ćeš iskusiti sve čari toplog sunca Egipata, kao i otkriti podmorje Crvenog mora. Osim toga, s obzirom da je Egipat pustinjska zemlja, nemoj zaboraviti na mogućnost adrenalinskog istraživanja pustinje džipovima. Osim toga, kao što smo već rekle, kristarenje Nilom najveća je atrakcija ove zemlje. Obilaskom drevnih egipatskih hramova i piramida otkrit ćeš bogatu civilizaciju koja je ovdje postojala te se zaljubiti u drevne mitove i legende koje se vežu uz Egipćane. Dolina Kraljeva, Hram kraljice Hatšepsut, Luskor i Karnak... Sve su to mjesta koja će te oduševiti i začarati svojom velebnošću. Na kraju, ne zaboravi i na Kairo, glavni grad Egipta pored kojeg se nalaze velike piramide, simbol Egipta.

Kapadokija

Turska je mnogim Europljanima željnima malo orijentalne egzotike omiljena, lako dostupna i jeftina destinacija. Baš zato smo na našu listu morale uključiti i zimski posjet Kapadokiji, najposebnijoj turskoj regiji poznatoj po planinskim lancima i živopisnim letovima s balonima u zoru. Kapadokija na perzijskom znači „zemlja prekrasnih konja“, stoga se lokalni turistički vodiči često nude odvesti posjetitelje i na ture konjima. Uz to, ovdje možeš uživati u genijalnoj turskoj hrani, a sve to uz tradicionalni ples derviša. Ova je regija poznata i kao adrenalinska zona Turske, pa se turistima nude i brojne ture džipovima kojima se s lakoćom može doživjeti sva ljepota i neobičnost Kapadokije, kamene regije bogate i duge povijesti.

Sejšeli

Još jedna destinacija koja je savršena opcija za sve one koji ne vole skijanje ni zimu, već žele uživati u vječnom ljetu, su i Sejšeli. Sejšeli su otočje koje karakterizira mješavina afričkih, europskih i azijskih naroda, različitih rasa, kulture i religija. Utjecaji svih naroda ogledaju se u tradiciji, običajima, kuhinji, glazbi, plesovima i umjetnosti ovog područja, a koje je inače najpoznatije po nevjerojatnim krajolicima. Sejšeli su naime dom mnogobrojnih rijetkih primjeraka biljaka i životinja i čak je oko 50% površine zemlje pod zaštitom nacionalnih parkova i rezervata. Na Sejšelima se mogu pronaći različite zaštićene vrste, od najmanjih žaba na svijetu, do najtežih kopnenih kornjača na svijetu; od najvećeg ploda na svijetu (Coco de Mer) do drveta meduze. No prije svega toga, ovdje možeš uživati u apsolutno prekrasnim plažama, tropskim šumama i kristalno plavom moru koje je bogato egzotičnim morskim životinjama. Organizirane ture na ovu destinaciju iz snova svakodnevno polijeću iz Zagreba, a i ti se možeš uključiti u jednu i ovaj siječanj provesti daleko od zime, sunčajući se na nekoj od divnih plaža Sejšela.